Chcete-li vědět, jak doopravdy chutnají banány, ne ty z obchodu, které mají většinou mdlou chuť i vůni, nemusíte cestovat do tropů, prostě si je vypěstujete doma.
Rozhodnete-li se pro pěstování, musíte rostlině splnit některé podmínky, bez kterých to nejde, a počítat s tím, že banánovník tvoří výraznou dominantu. Některé se hodí opravdu jen do skleníků a větších prostor.
V bytových podmínkách se většinou pěstují banánovníky původem z Číny ze skupiny Cavendish, zvláště pak odrůda Dwarf Cavendish, dorůstající výšky pouze kolem 100–120 cm.
Světlo a stín
Počítejte s tím, že vaše rostlina bude potřebovat dostatek rozptýleného světla. Přímé sluneční světlo nemá banánovník rád.
Pěstování
Tady jsou vlastně dvě možnosti. Buď si zakoupíme semena a pěstujeme opravdu od začátku, nebo množíme dělením.
Semena
Klíčí poměrně dlouhou dobu: 3 až 6 měsíců. Před výsevem je vhodné namočit semena na 48 hodin do vlažné vody, kterou je doporučováno během máčení několikrát vyměnit.
Dělení
Banánovníky mají pod zemí hlízový oddenek, který slouží jako zásobní orgán a ze kterého vyrůstají odnože. Ty můžeme, když mají asi 5 listů, odříznout od mateční rostliny a zasadit je samostatně.
Voda je základ
Aby se banánovníku dařilo, potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost a teplotu od 20 °C do 25 °C. Nižší vlhkost vzduchu můžete nahrazovat pravidelným rosením listů. Rostlina vyžaduje častou a vydatnou zálivku.
Ale musíte dát pozor, abyste ji nepřelili, protože pak by jí uhynuly kořeny a zahynula by.
Budou banány?
Rostlina je okrasná už svým listem, ale jistě byste ji rádi viděli plodit. Kdy to bude? Když dodržíte všechny podmínky a rostlina bude prospívat, můžete počítat vyrůstající listy. Přibližně mezi 50-60 listy, počítejte i odumřelé, je rostlina připravena kvést. Takže se můžete těšit.