Bez černý roste téměř všude. Uvidíte ho na rumištích, na okrajích lesů, podél cest i okolo řek a rybníků. Má rád vlhké a humózní půdy bohaté na dusík.
Bez tvoří keře nebo stromy, které mohou být až sedm metrů vysoké. V mládí má větve hladké a lysé, teprve starší dřeviny mají nepravidelně rozbrázděnou kůru. Listy jsou řapíkaté lichozpeřené a květenstvím je plochý vrcholík, který dosahuje průměru až 10 cm.
Pozor na záměnu
Bez černý má jedovaté dvojníky – jde například o bez chebdí, který ovšem není keř, ale bylina a jeho květy mají rudé prašníky. Bez červený zase vyhledává spíše lesní porosty, zejména smrčiny, a květy má drobnější se zřetelnými semeníky. Navíc květenství tvoří laty.
Na co se hodí?
Čerstvé květy můžete použít na výrobu jednoduchých limonád, které vznikají vymáčením květů, nebo těch složitějších, které se nechávají nějaký čas kvasit. Vynikající je sirup, který pak využijete v zimě.
Většina z nás zná smaženou kosmatici, ale možná nevíte, že se dá udělat i na sladko.
Sušený se používá do čajových směsí, nebo samostatně. Pomáhá při nemocech z nachlazení či virózách, pomůže vám důkladně se vypotit. A samozřejmě lze z bezu vyrobit i likér či víno.
A jak připravíme limonádu?
6– 8 velkých květů černého bezu, 1– 2 citrony (na plátky), 50 dkg cukru, 4 litry vody
1) Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice. Přidejte bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které přetáhněte gumičku.
2) Limonádu nechte alespoň dva týdny stát v teple. Poté limonádu přeceďte, stočte do lahví a dejte vychladit. Podávejte s ledem.
(Zdroj: Paní domu, Foto: Shutterstock)