Při současných cenách energie se může zdát jako dobrý nápad snížit teplotu vody v bojleru.
Jenže ekonomika provozu není všechno… Teplota by se měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C. Při jejím poklesu pod 45 °C významně vzrůstá riziko množení bakterie legionella, která způsobuje tzv. legionářskou nemoc.
Bakterie legionella se totiž nejrychleji množí v prostředí stojaté vody, jejíž teplota se pohybuje mezi 20 až 45 °C. Nejčastěji se proto vyskytuje v klimatizačních zařízeních, vzduchotechnice a potrubních systémech s nedostatečnou cirkulací vody, kde se tvoří povlaky složené z usazenin, vodního kamene a společenstev mikroorganismů.
Její vdechnutí (například při sprchování) způsobuje především u citlivých jedinců tzv. legionářskou nemoc – akutní horečnaté onemocnění, postihující především dýchací cesty. Mezi její příznaky patří bolest hlavy, slabost či suchý kašel.
Při těžším průběhu se může vyskytnout i zvracení, průjem, vykašlávání krve a bolesti svalů. Při komplikacích může dojít až k úplnému selhání ledvin a jater. Nejzávažnějším a zároveň také nejčastějším projevem je zápal plic.
Až 300 „legionářů“ ročně
Počty případů nákazy bakteriemi rodu legionella mají v České republice od roku 2005 (s drobnými výkyvy) stoupající tendenci. Jedná se sice „pouze“ o 200 až 300 onemocnění ročně, přesto se nedoporučuje tuto hrozbu nijak bagatelizovat.
„Rozhodně příliš nesnižujte teplotu vody v bojleru, zvláště pokud nevíte, v jakém stavu jsou rozvody.
Optimální je, aby se pohybovala kolem 50 až 60 °C s možností pravidelného krátkodobého přihřátí nad 70 °C, což je teplota, která bakterie ve vnitřních prostorách bojleru zcela vyhubí,“ vysvětluje Lukáš Formánek, technický ředitel DZ Dražice.
Mezi další možnosti, jak zamezit množení tohoto nebezpečného patogenu, patří minimalizace rozvodů, řádná údržba a sanitace rozvodného systému a zařízení, která na něj navazují, regulace systému, aby neumožňoval stagnaci vody, nebo chemické odstranění řas, slizu, sedimentů a v nich vznikajících biofilmů.
„Pozor byste si měli dávat i na materiály, které podporují množení mikroorganismů.
K těm se řadí pryž a některé druhy plastů,“ říká Formánek a dodává, že v současné době jsou na trhu i ohřívače vody se speciální funkcí pravidelného ohřevu vody na 70 °C – např. OKHE Smart 3. generace.
(Foto+Zdroj: DZD, GetArchive)