Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.
1) Balzám na nervy
Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak krásně zasytí, ale je tu také hodně vlákniny.
Tím výčet prospěšných látek ve vločkách nekončí – je v nich spousta železa, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, manganu, vitaminů skupiny B a E (to je ten ,,omlazovací“).
Pokud tedy jíme něco s vločkami, děláme to nejen proto, že nám chutnají, ale i pro klidné nervy, dobrou paměť a krásu. Vločky toho ale umějí daleko víc:
snižují hladinu cholesterolu, stabilizují hladinu krevního cukru (to je důležité pro diabetiky!), jsou lehce stravitelné, pomáhají při zácpě a dokonce umí tlumit zvýšenou činnost štítné žlázy!
2) Ovesné vločky – bojovníci proti nadváze
Stabilizací krevního cukru snižují chuť na sladké, obsahem vlákniny nás pěkně vyčistí a dají do pořádku sliznici střev.
Mají sice vysokou energetickou hodnotu, ale nejen že nezpůsobují obezitu, ale naopak zvyšují energetickou výkonnost našeho těla. Pokrmy z vloček navozují snadno pocit sytosti, takže méně jíme a snáze hubneme.
3) Snídaně, která nám dá sílu na celý den
Pořádná vločková kaše, nejlépe teplá, s mlékem a ovocem, to je základ, který zasytí! Uvaříme si 2 porce. Večer 2,5 šálku studeného mléka smícháme s 1 šálkem vloček a dáme přes noc do chladničky. Ráno za stálého míchání několik minut povaříme.
Tahle kaše nemá chybu a nejlepší je s medem a zlehka podušeným ovocem. Pozor, po přimíchání medu horká kaše zřídne. A kdo nemusí vůbec počítat kalorie, ať do ní přimíchá oříšek čerstvého másla!
4) Skvělé, rychlé a zdravé mlsání
A navíc levné a takřka bez práce, což se v kombinaci vyskytne jen málokdy. Zapneme troubu a zatímco se předehřívá, plech na pečení s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem a přímo na něm smícháme 4 šálky ovesných vloček, 1 šálek strouhaného kokosu a 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka.
Přidat můžeme 50-100 g omytých rozinek. Vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda, což bude trvat něco přes půl hodiny.