Určitě jste o ní slyšeli, protože je to hit posledních let, který se pravidelně objevuje na nejednom kuchařském blogu.
Angličané ji nazývají mirror glaze, tedy zrcadlová poleva, a opravdu se jako zrcadlo blyští. Pokud vás napadlo, že byste si ji také rádi zkusili, klidně se do toho dejte. A jaký že zázrak způsobí, že vytvoříte takový lesk? Vlastně je to jednoduché. Dort musíte před politím pár hodin, nejlépe přes noc, nechat v mrazáku.
Poleva
Budete potřebovat jen pár ingrediencí. Počítejte s tím, že toto množství vystačí na přelití dortu o průmětu 20 cm.
* 100 g slazeného kondenzovaného mléka
* 175 g bílé čokolády
* 150 g cukru krupice
* 100 ml vody
* 9–10 g práškové želatiny (chcete-li použít jinou, řiďte se návodem)
1) Do kastrůlku dejte cukr, kondenzované mléko a vodu. Přiveďte k varu a rozmíchejte, aby se všechen cukr rozpustil. Pak odstavte.
2) Nechte nabobtnat želatinu, přidejte ji k horké směsi a důkladně metličkou rozmíchejte dohladka.
3) Připravte si do mísy nalámanou čokoládu a přes sítko na ni nalijte horkou směs. Nechte chvíli stát, aby se čokoláda rozpustila, a pak rozmixujte dohladka. Poté za občasného míchání nechte polevu vychladnout na teplotu kolem 30 stupňů.
4) Pokud chcete polevu barvit, učiňte tak ke konci chladnutí. Používají se gelové barvy a opravdu stačí jen malinko. Párátko namočíte v barvě, přenesete do polevy a zamícháte.
5) Když poleva dostatečně zchladla, vyndejte z mrazáku dort a postavte ho na mřížku, kterou dáte třeba na plech na pečení. Použít můžete i podnos na noze, ale pod ním musí být talíř, který stékající polevu zachytí.
6) Polevu nalévejte na dort tak, že začnete uprostřed a budete postupovat ke kraji, aby stekla i po stranách. Můžete si pomoci plochou špachtlí.
Jak dort uchovávat?
Pokud dort hned nesníte, vydrží vám několik dnů v lednici. Jen poleva může trochu ztratit lesk. To se však dá napravit, stačí ji z dostatečné vzdálenosti nahřát třeba fénem a ztracený lesk je zpět.