Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v sobě mají velké množství flavonoidů, látek, jež tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy.
To samozřejmě není hlavní a jediný důvod, proč saháme po tmavě hnědé, tenké a omamně vonící tabulce, abychom z ní s jemným křupnutím odloupli čtvereček a téměř rituálním způsobem si ho vložili do úst a nechali rozplynout na jazyku.
Co nám čokoláda ještě nabízí?
Vyberte tu správnou
Než se dostaneme k odpovědi, je třeba ještě upřesnit, že když se bavíme o té „zdravé“ čokoládě, měla by obsahovat co nejvíce kakaové sušiny, minimálně 70 procent i víc. Pak si můžeme užívat pozitivní účinky kakaa.
Kvalitní prémiová čokoláda by v sobě neměla mít žádná aditiva, ani sójový lecitin.
Čím méně surovin, tím lépe. Prakticky stačí jen kakaové boby a cukr. Možná pro zjemnění kakaové máslo navíc. Ingredience jsou na obalu vždy seřazeny podle množství obsaženého ve výrobku.
Zaměřeno na boby
Aby to nebylo tak jednoduché, je třeba ještě zjistit kvalitu použitých kakaových bobů. Vyplatí se pátrat, jestli je na obalu výrobku nebo na webu uveden původ surovin. A ani to nestačí.
I když je na obalu uvedena země původu kakaových bobů, neznamená to ještě, že výrobce použil kvalitní výběrové boby.
Někteří výrobci přitom horší kvalitu maskují velkým množstvím cukru. Pokud je na seznamu ingrediencí na prvním místě cukr, pak kupujete cukrovinku, nikoli kvalitní čokoládu.
A výroba…
Čím šetrnější sušení, pražení a zpracování kakaových bobů, tím více cenných látek se uchová ve výsledné čokoládě. Je jasné, že čokoláda do našeho jídelníčku patří, ale jak platí obecně – i všeho dobrého s mírou.