Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
komerční sdělení
Budoucnost bezdrátového připojení: Představujeme Wi-Fi 7

V dnešním světě je bezdrátové připojení nezbytné pro osobní i profesionální použití. Od streamování videí a hraní online her až po vedení obchodních jednání a přístup k důležitým dokumentům, se spoléháme na Wi-Fi, abychom zůstali ve spojení a byli produktivní.

S tím, jak se technologie neustále vyvíjí, však roste i poptávka po rychlejším a spolehlivějším bezdrátovém připojení.

Zde přichází na řadu Wi-Fi 7. Pokud patříte mezi náročné uživatele internetu a vyžadujete maximální stabilitu i současný streaming videa na více zařízení současně, pak jistě uvítáte podrobnější představení další generace tohoto standardu v našem článku.

Co je Wi-Fi 7?

Jedná se o nejnovější standard Wi-Fi, známý také jako IEEE 802.11be. Funguje ve všech třech pásmech (2,4 GHz, 5 GHz a 6 GHz), aby bylo možné plně využít všechny zdroje spektra.

Zatímco Wi-Fi 6 byla postavena v reakci na rostoucí počet zařízení na světě, cílem Wi-Fi 7 je poskytovat maximální rychlosti pro každé zařízení s vyšší účinností.

Pokud se potýkáte s neustálým ukládáním do vyrovnávací paměti, zpožděním nebo přetížením, router Wi-Fi 7 pro vás bude nejlepším řešením.

Wi-Fi 7 slibuje, že uživatelé vůbec poprvé v historii nepocítí rozdíl mezi drátovým a bezdrátovým připojením k internetu.

Wi-Fi 7 zavádí ultra-širokou šířku pásma 320 MHz, 4096-QAM, Multi-RU a Multi-Link Operation, které poskytují rychlosti 4,8× rychlejší než Wi-Fi 6 a 13× rychlejší než Wi-Fi 5. Zároveň přináší zvýšenou kapacitu a lepší efektivitu.

Bude také podporovat nejnovější technologie, jako je streamování v 8K, virtuální a rozšířenou realitu a internet věcí (IoT).

Ještě vyšší rychlosti a větší kapacita

Jedním z nejvýznamnějších vylepšení Wi-Fi 7 je její rychlost. Ve srovnání se stávajícím standardem Wi-Fi 6 bude Wi-Fi 7 až 4,8x rychlejší, její teoretická propustnost bude činit až 46 Gb/s.

Latence bude nižší a díky 320 MHz širokému kanálu v 6GHz pásmu a MLO (Multi-Link Operation) poskytne Wi-Fi 7 až 5× větší kapacitu sítě pro připojená zařízení. To znamená, že si můžete stáhnout celý HD film během několika sekund.

Wi-Fi 7 využívá technologii nazvanou OFDMA, která umožňuje více zařízením sdílet stejný kanál bez rušení, díky čemuž můžete mít k Wi-Fi síti připojeno více zařízení, aniž by došlo ke snížení rychlosti nebo výkonu.

Vylepšená účinnost

Wi-Fi 7 také slibuje vyšší efektivitu než její předchůdci. Využívá totiž technologii zvanou Target Wake Time (TWT), která umožňuje zařízením naplánovat, kdy se probudí a začnou vysílat data.

To snižuje množství času, které zařízení tráví komunikací se směrovačem, čímž se sníží spotřeba energie a prodlouží životnost baterie zařízení.

Jaká zařízení budou podporovat Wi-Fi 7?

Stejně jako u každé nové technologie bude nějakou dobu trvat, než se Wi-Fi 7 rozšíří. Přední světoví výrobci však již představili první modely routerů i mesh systémů nebo přístupových bodů s tímto standardem.

Jako první na světě tak učinil TP-Link se svými produkty Archer BE550, Archer BE800, Deco BE85, nebo Deco BE65, které si představíme konkrétněji níže.

Hned na začátku je však potřeba se rozhodnout, zda vám stačí klasický Wi-Fi router nebo mesh systém, což se hodí zejména u velkých bytů a domů, kde díky použití více jednotek dochází k distribuci signálu rovnoměrně po celém po celém prostoru a přístroje, které jsou v pohybu, typicky mobilní telefony a tablety, se tak vždy automaticky připojují k jednotce s aktuálně nejvyšší přenosovou rychlostí.

Designově unikátní router Archer BE550 vám poskytne nadstandardní služby a robustní ochranu.

Díky rychlosti až 9214 Mb/s lze uskutečňovat videokonference v nejvyšší kvalitě, hrát ty nejnáročnější herní tituly online, ale i obsluhovat aplikace s rozšířenou nebo virtuální realitou.

Model disponuje pěti 2,5 Gb/s (4× LAN, 1× WAN) porty pro plnohodnotnou multigigabitovou konektivitu pro maximální rychlost domácího internetu. Jeden takový port má až 2,5× vyšší rychlost než klasické ethernetové porty.

Samozřejmostí je i port USB 3.0. Šest interních antén zesilujících signál pro bezdrátové připojení je rafinovaně ukryto na těle přístroje, aniž by byly vidět a jakkoliv překážely. Navíc router podporuje technologii EasyMesh a ochranu TP-Link HomeShield.

Archer BE550
Archer BE550

Ještě vyšších rychlostí dosahuje router Archer BE800, konkrétně až 19 Gb/s. Naplno tak využijete vše od smartphonů až po IP kamery.

Bleskové stahování, stejně jako streamování v 8K nebo online hraní zvládne hravě najednou, aniž byste okusili jakoukoliv prodlevu. Designově povedený model je zároveň vybaven širokou škálou portů.

Nechybí dva 10G WAN/LAN porty, z nichž je jeden klasický RJ45 a druhý je kombinovaný RJ45/SFP+ pro optické i měděné kabely. Další čtyři 2,5 G porty a jeden USB 3.0 port představují optimální řešení pro zajištění funkčnosti celé domácí sítě.

Osm integrovaných antén s podporou technologie Beamforming se pak stará o silné bezdrátové připojení s minimálním rušením.

Archer BE800
Archer BE800

Unikátní LED displej na čele routeru dokáže zobrazit více jak 3 000 grafických symbolů od počasí, přes aktuální čas až po emotikony. Samozřejmostí je podpora již zmiňovaných technologií EasyMesh a TP-Link HomeShield.

Technologii Wi-Fi 7 podporují i mesh systémy Deco BE65 a Deco BE85, jejichž hlavní předností je schopnost vytvořit sjednocenou síť s jedním názvem a heslem, kterou může využívat až 200 zařízení včetně produktů chytré domácnosti.

Oba modely využívají systému propojených jednotek a díky vzájemné komunikaci dokáží vytvořit silnou a flexibilní backhaul síť současně přijímající i odesílající data, která může fungovat bezdrátově nebo po kabelu.

Spolehlivě tak vytvoříte kvalitní pokrytí i v takzvaných mrtvých bodech, což jsou třeba vzdálené kouty v prvním patře domácnosti. Jednotky se prodávají jednotlivě nebo jako balení po dvou kusech a jsou kompatibilní i se staršími modely Deco.

Poskytují rychlost připojení až 9 214 Mb/s, resp. 19 Gb/s dle typu.

Deco BE65
Deco BE65

Závěr

Wi-Fi 7 je dosud nejrychlejší standard bezdrátové sítě. Výhody předchozích generací posouvá na zcela novou úroveň, a to například díky šířce pásma 320 MHz.

Pro uživatele znamená využívání Wi-Fi kvalitativní rozdíl, a to zejména při datově náročných operacích nebo při využívání velkého množství připojených zařízení současně. Wi-Fi 7 je zároveň tím pravým standardem pro vstup do světa rozšířené a virtuální reality.

Pokud tak plánujete upgrade bezdrátové sítě, rozhodně se vyplatí zvolit rovnou to nejlepší řešení, které je aktuálně na trhu dostupné.

Registrujte se na KKDS v Olomouci zde: https://www.isp-konference.cz/ka-kraci-digitalni-site-olomouc-2024/registrace.

Související články
Ať už se snažíte jakkoliv, v zimě prostě rostliny nemají ideální podmínky k růstu, a tak snadno podlehnou různým škůdcům.   Je to jednoduché – Rostliny mají málo světla, většinou vyžadují při přezimování snížení teploty, což také někdy nemůžeme dodržet, ve většině bytů je i suchý vzduch a jejich oslabení přímo přitahuje různé breberky…Abychom proti […]
Slunečné město Miami na Floridě se stane domovem dalšího rezidenční projektu v režii prestižní automobilky. Tentokrát si tuto destinaci pro svůj premiérový projekt vybrala značka Pagani, která proslula svými výkonnými a rychlými vozy. V oblasti North Bay Village nyní chce postavit mrakodrap Pagani Residences.   Slunečné město Miami na Floridě přivítá první luxusní rezidenční projekt […]
Starší ročníky s nostalgií vzpomínají na typickou nakyslou chuť a neopakovatelnou vůni obyčejné „Šumavy“, jak se ještě před čtvrtstoletím označoval v obchodech běžný konzumní chléb. Ti mladší už takové štěstí neměli.   Tenkrát samozřejmě podobně jako i teď existoval větší výběr (kmínový, žitný, pšeničný, pšenično-žitný…), ale přesto se dřívější sortiment, zásadně lišil od toho dnešního. […]
Jeden z průkopníků v oblasti pánských šperků, klenotník David Yurman, představil historicky první high jewellery kolekci určenou právě mužům. Trend pánských šperků globálně nabírá na síle a stále více značek představuje vlastní ready to wear edice, Yurman je ale první, který tento trend posunul na novou úroveň. Americký klenotník David Yurman se věnuje pánským šperkům […]
reklama
Historie
Obětí stalinských čistek byla i křehká baletka
Venku je minus 43 stupňů, ale baletka slavného Kirovova souboru musí tančit. Porce jídla navíc, kterou dostane za představení pro dozorce krutého nápravného lágru, pro ni může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.   V roce 1926 si leningradská umělecká veřejnost vypráví jen o 17leté sólistce věhlasného Kirovova baletního souboru. Nina Alexandrovna Anisimovová (1909–1979) se v průběhu […]
Holubího reka nechali vycpat
Obránci francouzské pevnosti Vaux, střežící přístup k Verdunu, se už dlouho neudrží. „Tohle je naše jediná šance,“ říká velitel a vysílá jejich posledního poštovního holuba s žádostí o pomoc…   Nezbývá než doufat, že holub Vaillant poselství doručí. Od 2. června 1916 Němci útočí na opevnění Vaux, střežící severovýchodní přístup k městu Verdunu. Major Sylvain Eugène Raynal (1867–1939) […]
Inaugurace prvního prezidenta USA: Washington si musel půjčit na cestu
Atmosféra v New Yorku je ve čtvrtek 30. dubna 1789 mimořádně slavnostní. Už od rozbřesku se lidé shromažďují v ulicích města. Všichni v radostném napětí očekávají, co se bude dít. Prezidentskou přísahu ještě dosud nikdy neviděli…   Davy lemují newyorskou Cherry Street. Právě na této ulici na Manhattanu se v čísle 3 nachází nová rezidence […]
Diktátor rozpoutal petrželový masakr
Voják se sveřepou tváří ukáže spoutanému zajatci petržel. „Jak se to jmenuje?“ udeří na něj. Když ho jeho odpověď neuspokojí, pozvedá mačetu a nešťastníkovi se špatnou výslovností na místě setne hlavu.   Ostrov Hispaniola v karibském souostroví Velké Antily je velký přibližně jako Česká republika, ale o místo na něm se dělí dva státy. Napjaté vztahy […]
Zajímavosti
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s […]
Odkud vzala Evropa své jméno?
Evropa je něco víc než jen geografický útvar. Tento pojem přitom vznikne dříve, než lidé začnou rozlišovat různé části světa na kontinenty.   Starověcí Řekové rozdělují svět do tří hlavních celků: Evropy, Asie a Libye, tedy tehdy známé severní části Afriky. Tyto rozdíly použije antický učenec a „otec kartografie“ Klaudios Ptolemaios (asi 85–168) pro mapu […]
Měsíc: Ráj pro těžaře!
Dlouhou dobu byl Měsíc pro lidstvo jen na míle vzdálenou stříbrnou koulí na obloze. Jenže pak Neil Armstrong 21. července 1969 udělá „malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“ a od té chvíle začne být tato jediná známá přirozená družice Země vcelku lákavou destinací.   K tomu, aby se na Měsíc přestěhoval člověk natrvalo, […]
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti […]
Záhady a napětí
Albrecht z Valdštejna: Zachránce, nebo zrádce?
Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (1583–1634) patří mezi nejkontroverznější postavy českých dějin. Tento cílevědomý muž celý život dychtí po moci a úspěšně vede války, přestože trpí dnou a pravděpodobně i syfilidou. Skutečně jeho kroky řídila zásadním způsobem astrologie?   Valdštejn pochází sice ze starého, avšak nepříliš majetného rodu. Jeho rodina žije na tvrzi v Heřmanicích, […]
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má […]
Upálení Agnes Sampson: Proč si mysleli, že je skutečnou čarodějnicí?
Čarodějnické procesy jsou temným obdobím evropských dějin. Během 16.–18. století probíhaly doslova pogromy na lidi, kteří měli být údajně ve spojení s pekelnými silami. Na tento fanatismus doplatila ve Skotsku i jedna žena, která sama o sobě tvrdila, že má zvláštní schopnosti. Mohla přece jen mluvit pravdu?   V roce 1590 vyrazili vojáci skotského krále Jakuba VI. […]
Aztécké píšťaly smrti: Šlo o předměty používané při obětech?
Má pouhých pět centimetrů. Přesto podle některých lidí dokáže vytvořit ten úplně nejstrašidelnější zvuk na světě. „Rozhodně vám nažene strach,“ uvádí popularizátor vědy James Orgill. Řeč je o aztécké píšťale smrti. K čemu před dávnými staletími sloužila? Používala se při mimořádně krvavých rituálech nebo ji nosili vojáci na bitevní pole?   Archeologům se naskýtá děsivý pohled. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
skutecnepribehy.cz
Náš Hektor věděl předem, kam udeří blesk
Mrak na obloze nevypadal nebezpečně. Najednou z něho ale vyšlehl blesk, který zasáhl strom. Kdybychom nedali na našeho psa, byl by s námi asi konec. Ačkoli náš pes byl vzrůstu malého, původu rozmanitého a dobrácké psí duše, byl to pravý hrdina! Byl moc chytrý a statečný, jak mohl mnohokrát za svůj osmnáctiletý život předvést. Nezalekl se ani toulavé kočky,
Mrkvové karbanátky
nejsemsama.cz
Mrkvové karbanátky
Jsou originální alternativou masa. Pokud by vám ale přece jen chybělo, můžete karbanátky zvydatnit přidáním na kousky opečené slaniny. Ingredience na 4 porce: ● 500 g vařené mrkve ● 500 g brambor vařených ve slupce ● 1 lžíce nasekané petrželky ● 4 jarní cibulky ● 1 vejce ● sůl ● pepř ● 3 lžíce strouhanky ● ½ lžičky drceného kmínu ● strouhanka na obalování ● olej na smažení Postup: Brambory oloupejte
Podivuhodné chobotnice:  Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
21stoleti.cz
Podivuhodné chobotnice: Hraví, zlomyslní, ale hlavně vysoce inteligentní bezobratlí
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzác
Nová kapitola Narciso Rodriguez
iluxus.cz
Nová kapitola Narciso Rodriguez
Narciso Rodriguez uvádí na trh novou kapitolu ikonické řady for him s vůní for him vetiver musc. Tato elementární a aromatická novinka představuje únik k smyslné harmonii přírody. Vůně for him veti
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
epochanacestach.cz
Hrad Košumberk: Dnes pustý, kdysi výstavný
Jen pár set metrů nám postačí, abychom se od Chlumku kolem kaple sv. Jana Nepomuckého přesunuli ke zřícenině hradu Košumberk. Dnešní zřícenina pochází z druhé poloviny 13. století, bývala pyšným gotickým hradem a dokonce byla doplněna o renesanční zámek. Košumberk je pustý od konce 18. století a dnes si při jeho návštěvě můžeme projít nejen pozůstatky
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
enigmaplus.cz
Tajemná moc menhirů: Zachraňuje jihočeské Stonehenge životy?
Přesný účel prastarých megalitických staveb není dodnes znám. Určité indicie ovšem naznačují, že jim lidé možná už v dávnověku připisovali léčivé účinky. Příznivý vliv na zdraví má údajně i moderní ka
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Dýňové rizoto se sýrem
tisicereceptu.cz
Dýňové rizoto se sýrem
Dýňové rizoto si bude rozumět i s aromatičtějšími druhy sýrů. Zkuste s modrou plísní nebo kozí. Ingredience 1 hrnek kulatorznné rýže 200 g dýňového pyré 1 lžička kari 1 stroužek česneku 150
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
epochaplus.cz
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené
Večeře bez masa a rychle
panidomu.cz
Večeře bez masa a rychle
Jde to a uvidíte, že budou i chutné. Někdy stačí opravdu jen pár surovin a můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. Sýr pečený v těstě (2 porce) 2 kusy sýra camembert nebo hermelín, 1 balíček listového těsta, 100 g vlašských ořechů, tymián, rozmarýn, sůl, pepř mletý, 1 cibule, máslo, 12 čerstvých žampionů, smetana ke šlehání, vejce na
Zradily sv. Martina husy?
historyplus.cz
Zradily sv. Martina husy?
Muž v jednoduché mnišské kutně vleze do hospodářského stavení plného opeřenců. „Snad mne tady nenajdou,“ přemítá, když zdáli slyší procesí lidí, kteří po něm pátrají. Záhy zvuky přehluší kejhání ptáků, mezi nimiž se ukryl.   „Budeš vojákem,“ dozví se od svého otce Martin Tourský (asi 316–397). Sám válečník chce synovi zajistit dobrou budoucnost. Z chlapce,
Odpustila žena Gránskému milenku?
nasehvezdy.cz
Odpustila žena Gránskému milenku?
Herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) má už dlouhé roky pověst svůdníka. A to i přesto, že je několik let ženatý a má doma manželku Nikolu Gránskou (30). Ta by pro svého manžela  udělala první pos