Také si myslíte, že uvařit brambory umí každý?
Asi ano, ale aby byly opravdu lahodné, hodí se některé jednoduché triky…Že jsou různé varné typy od A, tedy na saláty, po D na kaši, určitě víte, takže vyberete podle toho, co chcete právě uvařit.
Vařte správně
Spousta lidí vaří brambory tak, že nalijí do hrnce vodu, osolí ji, přidají brambory nakrájené na kousky a dají vařit. Brambory jsou sice za chvíli hotové, ale přijdete o všechnu chuť i prospěšné látky. Jak to tedy dělat lépe?

Měli byste je vkládat do vařicí osolené vody. Vždycky je nejšetrnější vařit brambory vcelku, ale když to z jakéhokoliv důvodu nejde, alespoň je nakrájejte na co největší kusy.
Nechte znovu dojít k varu a pak ztlumte plamen. Při vaření se doporučuje do vody přidat trochu kmínu. Silice obsažené v kmínu jednak pomáhají při nadýmání, jednak neutralizují škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách.

V tlakovém hrnci
Můžete to zkusit jinak: 500 g brambor nakrájejte na kostičky, propláchněte vodou, dejte do hrnce, přidejte 1 vrchovatou lžíci másla, osolte. V dobře uzavřeném hrnci brambory vařte asi 4-5 minut.
Využijete tak vlastně jen vlastní vlhkosti brambor a jemnosti másla a chuť vás příjemně překvapí.

V mikrovlnce
I tady ušetříte čas a můžete si vybrat z několika způsobů. Dejte jen pozor, pokud chcete dělat brambory ve slupce, musíte ji propíchnout. Doba vaření by měla být 6–7 minut.
– Máte-li starší mikrovlnnou troubu, budete asi vařit v krabičce. Oloupané a očištěné brambory nakrájejte na rovnoměrné kostky, vložte do krabičky, podlijte dvěma lžícemi vody a zakryjte víkem. Podle velikosti to bude trvat asi 6-8 minut.
– Další možností je brambory nakrájet na čtvrtiny, vložit do zavařovací sklenice (720 ml), osolit, přidat podle chuti kmín. Sklenici pak uzavřete šroubovacím víčkem, protřepejte a dejte do trouby na 7 minut na plný výkon.
– Novější trouby mívají funkci Steam, což znamená vaření v páře. Brambory, ale i jiná zelenina se vaří ve speciální misce s dírkovaným dnem.
