Dlouhá fronta se klikatí několik metrů. Ten, kdo už ji vystál, je sladce odměněn a chtivě brčkem usrkává podivnou tekutinu, kterou na dně obohacuje několik malých kuliček. Bubble tea právě dobývá Evropu!
Jak spolu souvisí cévnatá rostlina, kterou bychom našli především v tropických oblastech, a oblíbené pití teenagerů? Odpověď zní: Tapioka!
Šestkrát ročně
Záhadné slovo ukazuje v češtině na maniok jedlý, rostlinu, jíž v roce 1766 popíše lucemburský botanik a porodník Heinrich Johann Nepomuk von Crantz (1722–1799).
Pravdou ale je, že tuto bylinu či keř znají už staří Mayové, kteří ji pěstují ještě před naším letopočtem. Plodina se brzy vypracuje na klíčovou potravinu tamní civilizace.
Rostlina dorůstající až pěti metrů je ceněná především kvůli hlízám, z kterých se extrahuje škrob zvaný tapioka. Ovšem, aby v tom byl trochu zmatek, v Asii se jako tapioka označuje celá rostlina.
Stane se alfou a omegou velké části světa, protože jí svědčí tropické teploty a nezhrdne ani půdou chudší na živiny. Jako bonus lze sklízet každé dva měsíce! Plná zralost však trvá deset měsíců. Zemědělce zajímají jen kořeny. Ty mohou vážit i několik kilogramů.
Začíná boj s časem. Maniok je sice skvělá potravina, ale musí být rychle zpracován – hlízy mohou začít hnít již za jediný den! A syrové by se jíst neměly: obsahují totiž dva toxiny.

Fuj! Zase tenhle puding?
V čem je ale tapioka tak zázračná? Pyšní se nízkým obsahem cholesterolu, naopak v ní najdeme hořčík a železo. Ke cti ji slouží také absence lepku. Do úzkostně sledovaných kalorických tabulek ale nezapadá – na pouhých 100 gramů připadá 358 kalorií!
Tvrdí se, že je bez chuti, a tak se dá připravit na celou řadu způsobů. V Brazílii z ní vyrábí speciální chléb, který by našinec přirovnal spíše k palačince. Dobrotu lze naplnit masem, ovocem či čokoládou.
Z maniokového škrobu se vytváří speciální tapiokové perly, z nichž se následně vaří pudink. Tradici má zejména ve Spojených státech amerických a Velké Británii.
Ve druhé zmíněné zemi ale valnou pověst nemá. Servírují ho zejména ve školách, a tam se honosí titulem nejnenáviděnější školní dezert.

Univerzál každým coulem
Píše se rok 1885 a Indii postihuje další vlna hladomorů. Monzuny vystřídá katastrofální sucho a v britské kolonii zrnko rýže aby pohledal. Na scénu naštěstí přichází nouzová plodina – tapioka!
Životy bude zachraňovat i během druhé světové války, a to v miskách válečných uprchlíků. V mnoha regionech tak zdomácní a připravuje se třeba jako hranolky, nebo se kořen po uvaření smlsne s chilli omáčkou.
Usadí se i v Africe a Evropu posedne prostřednictvím mánie jménem bubble tea! Speciální čaj pochází původně z Tchaj-wanu a často se mu dává přídomek „perlový“, protože se do něj nejčastěji přidávají želé kuličky vyrobené z tapiokového škrobu.
Nápoj je oblíbený zejména u nejmladších generací. A jak se vyrábí? Mléko se smíchá s čajem, ovocným sirupem a cukrem. A teď už jen pořádně vychladit a přidat tapiokové kuličky!
