Nejen proto, že zero waste nebo hezky česky od čumáčku po ocásek je moderní, ale pokud se budete snažit zpracovat každý kousek suroviny, nebudete nic vyhazovat, ušetříte a můžete vymyslet i opravdu zajímavou kulinární kreaci.
Možná jste si toho už všimli. Nějak se vám nedaří spotřebovat všechno, co nakoupíte, a tak lecjaká surovina končí v koši.
Nejste v tom sami, děje se to nám všem ve větší či menší míře a také všichni víme, že to není dobře. A i když nás už od mala učili, že s jídlem se nemá plýtvat, nějak se to nedaří.
Všimly si toho i hvězdy gastronomického nebe a začaly ve svých restauracích propagovat co nejudržitelnější přístup. Dokáží zpracovat téměř všechno a někdy vykouzlí opravdu neotřelé variace. Zkuste to také.

Mléko a jogurt
Už dávno nejsou lacinou položkou, a tak je škoda jimi plýtvat. Zbylé čerstvé mléko využijete třeba v krémových polévkách. Zbylé jogurty zase dát do různých těst, do náplní nebo z nich připravit lehkou zmrzlinu či udělat nějaký slaný dip.
Máslo
Když je ho víc, než potřebujete, udělejte z něj přepuštěné, o kterém jsme nedávno psali, nebo jako to dělají Francouzi, beurre noisette čili oříškové máslo.
Postup je stejný jako u přepuštěného, jen ho necháte v kastrolu o něco déle, až získá zlatohnědou barvu a začne oříškově vonět.

Náš tip: Z másla a mouky si můžete udělat takzvané francouzské kuličky. Možná je dobře znáte, jen jste na ně už zapomněli. Smícháte vidličkou změklé máslo s moukou v poměru 1:1 a vytvoříte kuličky.
Moučné máslo uchováte v ledničce, nebo je dáte do mrazáku a použijete k mírnému zahuštění polévek nebo omáček. A pozor, přidává se vždycky studené do horkého pokrmu a nechá se jen rozpustit. Už se nevaří.
Zbytky sýrů
Můžete nastrouhat a použít do polévek a omáček, na těstoviny, do těstíčka na obalování zeleniny nebo přidat do karbanátků, případně nastrouhané zmrazit na pozdější použití.
Zelenina
Odkrojky nevyhazujte, ale dejte je zmrazit. Připravte si v mrazáku uzavíratelný sáček a do něj je přidávejte. Použít můžete všechno, dokonce i slupky od cibule, košťály od brokolice nebo květákové listy. Až jich budete mít víc, uděláte si zeleninový vývar. Ten pak opět zmrazíte a máte skvělý základ na další vaření.

Maso
Obvykle nám při jeho zpracování zbudou různé odřezky. Nevyhazujte je, zpracovat se dá všechno a nemusí jít jen o jeden druh. Udělejte to jako se zeleninou, to, co zbude, zmrazte a časem použijte na vývar.
