Máte steaky rádi, ale ne vždycky se vám podaří, jak byste chtěli? Možná, že děláte nějakou, třeba jen malou chybičku. A když ji odstraníte, budete si už vždycky jen pochutnávat na lahodném masíčku přesně tak, jak je máte rádi.
Začíná to nákupem
Ideální je, když máte poblíž dobrého řezníka, který vám poradí, ale víme, že to je spíš zbožné přání než každodenní realita. Takže nezbyde, než se podívat v supermarketu.
Maso na steak by mělo být ideálně z mladého býka, to je dnes už na balíčku napsané, a ideálně i trochu prorostlé, protože tuk je nositelem chuti.

Pozor na teplotu
Nikdy nedávejte na pánev maso rovnou z lednice. Vyndejte je minimálně hodinu před přípravou, větší kusy můžete nechat v pokojové teplotě i déle.
Než je budete připravovat, nakrájejte je na plátky vysoké 2 až 3 centimetry a nezapomeňte je osušit kuchyňskou utěrkou. Pokud mají steaky tukové okraje, nařízněte je, aby se maso na pánvi nekroutilo.

Mastit, či nikoliv?
Pokud se rozhodnete dát na pánev tuk, nikdy nepoužívejte máslo. Pokud na něm trváte, musí být přepuštěné, vhodné nejsou ani olivové oleje. Potřebujete tuk, který snese vysoké teploty, aniž by se přepaloval, což splňuje většina rostlinných. I tak s olejem šetřete.

Jak dlouho?
To záleží na druhu masa i jeho síle a velikosti, takže přesně se to určit nedá. Nejdřív se ujistěte, že je pánev opravdu rozpálená, alespoň na180 °C. Nepřeplňujte ji.
Měli byste dělat maximálně dva steaky najednou, protože pokud jich budete péci více, teplota příliš klesne a povrch masa se nezatáhne. Když máte steak z obou stran opečený, vyjměte ho z pánve a dejte do trouby vyhřáté na 90–95 °C, kde dojde podle potřeby.

Steak potřebuje odpočinek
Po vyndání z trouby ho nechte ještě chvíli, asi 2 minuty ležet zabalený do alobalu, aby se šťáva v mase správně rozložila.
Mezitím si můžete nahřát talíře, protože na studeném talíři by maso vychladlo rychle a ztratilo by šťavnatost i chuť. Menší steaky se obvykle podávají v celku. Velké nakrájejte asi na centimetrové plátky.