Zimní čas láká na svařené víno. Zahřeje, spraví vám náladu, je dobrým důvodem setkat se s přáteli. Když ho nikde v blízkosti neprodávají, připravte si ho sami.
Začíná to výběrem vína. Ač se častěji používá červené, jde to i z bílého, důležitá je ovšem kvalita. Víno musí být suché, mělo by mít ovocnou vůni a nesmí obsahovat příliš tříslovin, které způsobují svíravou chuť.

Z červených se hodí Frankovka nebo Merlot. Pokud zvolíte bílé, zkuste Ryzlink rýnský, Chardonnay či Pinot Grigio. Pokud nesmíte nebo nepijete alkohol, připravte si svařené víno z nealkoholických vín.

Připravte si koření
Kromě klasického hřebíčku a skořice se do svařeného vína hodí anýz, kardamom a badyán, ale také muškátový oříšek, jalovec, koriandr a zázvor. Do bílého můžete zkusit i vanilku.
Dokonalosti dosáhnete, když nevaříte koření ve víně, ale předem si uděláte odvar, který zamícháte do vína. To se pouze zahřívá na teplotu do 80 °C. Varem by se z vína nejen vypařil alkohol, ale změní se vůně a získá hořké tóny.

Odvar uděláte snadno
Na 2 lahve vína budete potřebovat 150 g cukru (nebo medu) a vybrané koření, třeba klasiku, hřebíček, skořici a badyán. V kastrolu přivedete k varu asi 300 ml vody, přidáte 150 g cukru nebo medu a necháte mírně zkaramelizovat.
Pak do kastrolu přidejte koření v sítku nebo v sáčku na koření a vařte na mírném ohni 15 minut. Nechte vychladnout asi na 50 °C. Že je teplota tak akorát, poznáte i bez teploměru, když ochutnáte a tekutina nepálí.
To je ta pravá chvíle dolít víno a pozvolna zahřát. Jakmile se objeví pěna, stáhněte z ohně a můžete podávat. Svařené víno nalité do sklenic či hrnečků ozdobte ideálně citrusy. Hodí se pomeranč, citron, případně sušené ovoce.
