Nevábný vzhled i chuť, to bývá důvod, proč místo po čerstvé zelenině sáhneme po tabletkách multivitaminů. Nic proti nim, ale příroda dává vždycky trochu víc. A když si dáme tu práci, bude chutnat už od pohledu!
I pro zaryté odpůrce zeleniny!
Tato italská trikolora s italskou vůní a chutí přesvědčí na první pohled. A nebudete s ní mít moc práce – stačí na špejle či párátka navléknout zelenou olivu, kuličku minimozzarely a cherry rajčátko.
Servírujeme na rukole či jiném čerstvém salátu zakapané olejovou zálivkou se špetkou soli, citronové šťávy a cukru.
Dětem ke svačině
V rajčátkových beruškách se skrývá tvarohový krém. Jak ho připravíme? Tučný tvaroh (30 až 40 % tuku) ochutíme kečupem, sladkou paprikou a solí. Z rajčat odřízneme část vršku ve tvaru křídel berušky, jak je vidět na obrázku.
Vydlabeme dužinu a rajčata naplníme krémem. Přiložíme křídla, která ozdobíme tečkami z nastříkaného krému. Očka vytvoříme z kuliček pepře.
Místo nedělního salátu
Stačí trochu fantazie a z nudné zeleniny vytvoříme poutač pro oči. Konkrétní druhy zeleniny můžeme libovolně obměňovat. Hlavně ale nezapomeňte na dresinky, ze zeleniny bez tuku nedokáže naše tělo využít všechny cenné živiny.
Doporučujeme: Citronový dresink
Smícháme se stejném poměru zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání. Přidáme špetku soli, trochu pepře, cukru a po kapkách citronovou šťávu.
Která zelenina je v zimě nejzdravější?
Nejvíc čerstvých vitaminů a dalších cenných živin se skrývá v živé nati. Může to být i obyčejná pažitka nebo naťová petrželka.
Tu si můžeme i zcela zadarmo vypěstovat z vršku odříznutého z kořenové petržele, kterou zasadíme do směsi zeminy s pískem. Rychle vyraší.
Nejbohatším zdrojem vitaminu C a přírodních barviv, která prospívají zdraví, je paprika. Vybíráme ale jen pevné zdravé plody.
Vynikající je i obyčejná kapusta, v níž je hodně minerál – také vápníku nebo draslíku.