Některé druhy se v našich obchodech sotva ohřály a zmizely. Jiné se vracejí a stávají se sezónním zpestřením nabídky zvláště v zimě. Pokud nemáte odvahu ho ochutnat, pak vám poradíme. Cherimoya Vzhled a chuť: Plod tvarem připomíná chmelovou šišku, ale obrovskou – může mít v průměru až 10 cm. Pod hnědozelenou kožovitou slupkou je […]
Pospíchá do práce a spěšně zapíná sáčko, jenže jeden z knoflíků mu spočine v ruce. Vztekle kus oblečení odhodí a ze skříně vytahuje další kousek. Knoflík ale bezpečně uloží, protože večer ho čeká rande s jehlou a nití. Podle expertů existují desítky různých velikostí a typů. Všechny ale slouží k jediné věci, opravovat a šít oblečení! Jehly jsou […]
Indické království Mévár vzkvétá. Může za to mahárádža Rana Kumbha, jenž mu vládne od roku 1433. Ten táhne od jedné bitvy ke druhé a výrazně rozšiřuje hranice svého státu, který se nachází na západě dnešní Indie. Celkem svede 56 střetnutí, v nichž ani jednou nenajde přemožitele. Počet jeho nepřátel ovšem rychle roste. Vzhledem k tomu, že hlavní […]
Martin Ševeček z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze se svým týmem úspěšně otestoval materiály pokrytí jaderného paliva, které mohou poskytnout provozovatelům ekonomický benefit, a v krajním případě i dodatečný čas pro zvládnutí jaderné havárie. Poslední rok podroboval zkouškám různé varianty palivových proutků na MIT, jedné z nejlepších technických škol na planetě. Výsledky několika […]