Zajímavosti

Bezpečný alkohol: Když pařit, tak zdravě bez kocoviny!

Bezpečný alkohol: Když pařit, tak zdravě bez kocoviny!

Aby lidstvo mohlo slavit bez výčitek, vyvíjí se alkohol, který bude pro nulové vedlejší účinky zkrátka neodolatelný!

Britští chemici David Nutt a David Orren se pustí do ambiciózní myšlenky syntetického alkoholu navozujícího opojné stavy, naproti tomu bolesti hlavy a houpavý žaludek si látka nechá pro sebe.

Alkohol? Nepřítel!

Na konci loňského roku se proto rozjíždí kampaň, jejímž cílem je vybrat 20 milionů liber. Pokud se podaří misi splnit, je svět ke zdravému životnímu stylu zase o kousek blíž. „Trh ví moc dobře, že alkohol je jedovatá látka,“ nechává se slyšet Nutt, který v minulosti zastává post vládního poradce v oblasti drog. „Pokud by byl objevený dnes, byl by jako potravina nelegální. Bezpečný limit, pokud by se použila standardní pravidla, by byl jedna sklenice vína ročně,“ dodává. Nutt přitom není ve vývoji podobných látek žádným nováčkem. S příchodem nového milénia totiž navazuje na svůj studijní výzkum z roku 1983.

Bolesti hlavy a žaludek jako na houpačce by měly být díky Alcarellu minulostí.

Druhá šance…

Teprve nyní totiž věda došla do stadia, kdy je možné bádání rozjet naplno. Podle Nutta už mají vědci jasno v tom, na které receptory v mozku alkohol působí. „Víme už dnes, kde v mozku alkohol vyvolává dobré a kde špatné efekty, i to, jaké receptory jsou za to zodpovědné,“ dodává pro deník Guardian. Přichází proto s molekulou, která si s mozkem pohraje stejně jako „omamné nápoje“, tělo však hrátek ušetří. Látka dostává jméno alcosynth, na trh by měla vstoupit pod názvem Alcarelle, ideálně do 5 let. Další výhodou by mohla být i možnost výběru. Člověk by si s pomocí Alcarellu mohl zvolit, zda chce být „úplně na šrot“ nebo se jen příjemně uvolnit při posezení s kamarády. Zatímco veřejnost se domnívá, že jde o náhražku, vědci upozorňují, že by mohlo jít spíše o přísadu, která by alkohol proměnila v bezpečnější.

V honbě za bezpečným alkoholem není Nutt nováčkem.

Pětiletá cesta

Komplikovanější než šroubovice DNA by však mohl být proces schvalování. I když látka už existuje, jediný, kdo ji dosud ozkoušel, je Nutt a několik jeho kolegů. A i ti se musí pořádně obrnit, látka totiž chutná zhruba jako vyprané ponožky, musí se proto míchat se sladkou šťávou. Vzhledem k tomu, že lidé pijí nápoje hlavně pro jejich chuť, je potřeba ještě vychytat mouchy. Schvalování se pak tým snaží urychlit tím, že hodlá na trh uvést „pouze“ potravinový doplněk, nikoliv léčivo. Pokud vše půjde podle plánu, mohl by „alkohol nové generace“ do roku 2050 zcela ovládnout trh.

Alkoholu holduje svět od nepaměti. Až nyní se blíží revoluce v jeho konzumaci.
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Zajímavosti

Je záhada identity Jacka Rozparovače u konce?

Zajímavosti16.9.2019

Polaroid: Hit budoucnosti a miláček šíleného vědátora!

Zajímavosti12.9.2019

Češi v Osvětimi: V plynové komoře si zpívají hymnu!

Zajímavosti9.9.2019

Umělecká díla z Antarktidy: Jak vznikají smaragdové ledovce?

Zajímavosti5.9.2019

Ježibaba z Wall Streetu: Zlá, lakomá a nechutně bohatá!

Zajímavosti2.9.2019

Svatá extáze: Diskotéková hvězda míří do špitálů

Zajímavosti29.8.2019

Bezpečný alkohol: Když pařit, tak zdravě bez kocoviny!

Zajímavosti26.8.2019

Módní katastrofa: Jak páni návrháři o kašmír přišli?

Zajímavosti22.8.2019

Probublaná story: Jak se vychutnává „šáňo“?

Zajímavosti19.8.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies