Lifestyle

Bramborové triky, které neznáte

Bramborové triky, které neznáte

Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory.

Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě existuje řada fíglů a vychytávek, jak jídlo upravit ještě chutněji. Paní domu vám z jejich výčtu přináší jen malý zlomek…

Aby si zachovaly vzhled a chuť…

  • Nechcete, aby oloupané brambory, které máte připravené k vaření, zčernaly? Přidejte do vody několik lžic mléka.
  • Oloupané brambory dejte do vody a přiklopte neprůhlednou pokličkou. Dejte do lednice.
  • Jestliže se hned nechystáte uvařit a následně zpracovat právě oloupané brambory, zalijte hrnec až po okraj vodou, přidejte pár kapek octa a dejte ho do lednice. Vydrží dva dny!
  • Sladké pachuti po namrznutí se zbavíte tak, že dáte na plotnu zvlášť vařit osolenou vodu. Z nasládlých brambor, které vaříte vedle, slijte vodu a doplňte ji ihned vroucí osolenou vodou z druhého hrnce. Brambory po uvaření ztratí nasládlou chuť.

Jak nejlépe upéct brambory?

  • Pokud budete péct brambory v celku, je lepší si je předvařit ve vodě či páře do poloměkka.
  • Pamatujte, že brambory pečením ztrácejí svůj objem, a tak je třeba počítat na porci s větším množstvím syrových brambor, než je třeba při běžném vaření.
  • Americké brambory připravujte z čerstvých brambor. Místo fritovacího hrnce použijte pečicí troubu, remosku nebo horkovzdušné přístroje spojující pečení a fritování. Budete potřebovat jen malé množství oleje.
  • Při přípravě opékaných brambor vychladlé plátky brambor posypte moukou, brambory budou krásně křupavé.
Při pečení brambor používejte olej určený pro vyšší teploty.

Jak na bramboráky

  • Bramboráky budou zdravější, když na plech rozložíte listy zelí a na každý dáte malou naběračku těsta. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové. Listy se vysuší a dodají plackám vůni a příchuť! Po upečení placky potřete rozpuštěným máslem.
  • Bramborové placky budou chutnější, když k bramborům nastrouháte i jablko.
Bramborák bude křupavější, když do těsta nastrouháte trochu mrkve.

Jak vylepšit chuť kaše?

  • Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas změnu. Třeba do ní zamíchejte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu.
Kaši můžete různě ochutit.

Více z Lifestyle

8 lifehacků pro snazší život: Vychytávky vám ušetří čas i nervy

Lifestyle25.9.2020

Vyžeňte z obličeje únavu!

Lifestyle24.9.2020

TOP CLASS GOLF – Propadněte vášni českého greenu

Lifestyle22.9.2020

Bylinková zahrádka ve skle

Lifestyle17.9.2020

Rajské oázy s hříšným soukromím

Lifestyle15.9.2020

Prázdniny v Římě

Lifestyle10.9.2020

Jižní Tyrolsko – Přes hřebeny hor po jedné stopě

Lifestyle8.9.2020

Cestování – Exotické opojení smyslů

Lifestyle3.9.2020

Množíme květiny z babiččiny zahrádky

Lifestyle1.9.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat