Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
Chcete být veselí? Tak jezte borůvky!

Trápí vás výkyvy nálad, podrážděnost, skleslost?

Nevíte, jak být zase šťastný?  I když člověk nemůže být z podstaty v jednom kuse veselý a spokojený (psychiatři uvádějí, že zdravý člověk nemá dobrou náladu z 60 % bdělého času), není důvod se zbytečně trápit a užírat v zoufalství.

Zdá se, že recept na štěstí má v rukou každý z nás. Respektive v jídle. Dobrá skladba potravin z nás navíc udělá výkonnější stroje.

Upozornění ministra zdravotnictví: tato potravina způsobuje dobrou náladu. Tak takové varování se zřejmě jen tak v supermarketech neobjeví, ale vědci tvrdí: esence ve vybraných potravinách fungují stejně jako psychiatrické léky – stabilizují náladu.

Již dřívější studie odhalily, že určité molekuly v čokoládě, různých bobulovinách a potravinách obsahujících omega-3 mastné kyseliny měly prokazatelný pozitivní vliv na náladu.

Právě to inspirovalo vědce z Národní autonomní university v Mexiku k dalšímu zkoumání.

Vedoucí výzkumu Karina Martinez-Mayorgaová zkoumala stovky látek tvořících chutě běžných potravin. Zjistila, že povzbuzovače nálady v běžné potravě jsou přítomny a nápadně se podobají kyselině valproové, klíčové látce obsažené v psychiatrických lécích.

S počítačem na chemii

Potraviny a nápoje analyzovala vědkyně technikami chemoinformatiky.

Jedná se o nový obor vzniklý na sklonku 90. let, který spojuje vědecký výzkum v oboru chemie a výpočetní techniky – neboli užívá metody informatiky (počítačů) k tomu, aby vyřešil chemické otázky.

Takto analyzovala více než 1 700 složek potravin a hledala podobné chemické struktury v antidepresivech a lécích stimulujících náladu.

„Naše studie ukazují, že některé běžně používané aromatické složky jsou strukturálně podobné kyselině valproové,“ vysvětluje vědkyně. Kyselina valproová je známým stabilizantem nálady, i když se příliš neví, jaký konkrétní vliv má na léčené nemoci.

Kyselina v mozku

Léků s účinnou látkou kyselinou valproovou je nejen na českém trhu nepřeberné množství. Nejčastěji se tato kyselina dá najít ve složení antiepileptik, léků na epilepsii.

Též se ovšem objevuje i v lécích pro pacienty s maniodepresivní poruchou (odborně bipolární porucha), kdy se střídají návaly euforie a deprese, nebo například migrény.

Vědci zjistili, že valproát, sůl kyseliny valproové, ovlivňuje vzájemnou komunikaci nervových buněk, což zajišťují takzvané neurotransmitery.

Kyselina svým působením dokáže zvýšit aktivitu těchto nervových přenašečů a ty zvýší množství kyseliny gama-aminobuterové (GABA) v prostoru mezi nervovými buňkami.

A čím více GABA v mozku je, tím je stabilnější nálada a člověk nepropadá do vleklé deprese, kterou střídá prudká mánie.

Čokoláda, čaj a borůvky!

Jakými potravinami se tedy dopovat? Vedle čokolády a čaje je náladotvornou potravinou například bobulovité ovoce, borůvky, rybíz, ale i citrusy. Martinez-Mayorgaová zatím však nechce být konkrétní, neboť její výzkum stále pokračuje.

V budoucnu ho hodlá přesunout z oblasti analýzy do skutečného testování na lidech. „Hypotézu ovlivnění nálady si ověřím experimentálně,“ dodala vědkyně.  Pak by mohla konkrétně doporučit sestavu jídelníčku. Nebo by vytvořila zbrusu nové doplňky stravy.

„Vědci, kteří studují široké spektrum modulátorů nálady, se zaměřují na drobné změny nálad,“ říká vědkyně, jež se naopak snaží identifikovat takové chemické sloučeniny, které zmírňují změny nálady, pomáhají udržovat kognitivní (myšlenkové, rozumové) zdraví, zlepšují duševní bdělost a oddálí nástup ztráty paměti.

Jak zlepšit svůj mozek?

Poučky zdravého životního stylu slyšel člověk z úst lékařů a odborníků již mnohokrát.

Nadměrný příjem kalorií a nekvalitní skladba potravin vede k obezitě a ta přináší řadu dalších onemocnění a zdravotních komplikací, které mohou vést například až k infarktu myokardu.

Do tohoto řetězce událostí však spadá ještě jedna zásadní věc. Strava totiž výrazně ovlivňuje funkce našeho mozku.

Jídlo, které přijímáme, ovlivňuje fyzické, stejně jako duševní zdraví.  Podle Timothy Verstynena z Carnegie Mellon University v Pittsburghu dělá obézním lidem větší problém soustředění.

Obezita totiž ovlivňuje kognitivní funkce a takoví lidé musejí vynaložit mnohem více úsilí na dokončení rozhodovací úlohy.

Vliv má i pár dní

Množství dostupných studií referuje zejména o vlivu potravy na zdravotní stav v dlouhodobém horizontu. Ale jak je nás ovlivní krátkodobý příjem kalorické stravy? Aby mohli vědci na otázku odpovědět, krmili 10 dní potkany potravou s vysokým obsahem tuků.

Výsledek? Potkany postihla krátkodobá ztráta paměti a měli obtíže při pohybu. Možná není výsledek studie velkým překvapením, ale vědci své hlodavčí výzkumy vykládají jednoznačně: tučná strava způsobuje u lidí lenost a hloupost.

Jenže již krátkodobé snížení obsahu tuku v každodenním příjmu potravy vede k okamžitému prospěchu celkového zdraví. „Přináší pohodu a bystrost,“ domnívá se spoluautor studie Andrew Murray z Cambridgské university ve Velké Británii.

Strava bere kyslík

Murray a jeho kolegové sledovali dvě skupiny potkanů. Jednu z nich krmili stravou s nízkým obsahem tuku (7,5 % kalorií obsažených v tuku) a druhou naopak tučnou (55 % kalorií v tuku).

Již po čtyřech dnech svaly kalorických hlodavců nedokázaly využívat k pohybu kyslík jako dříve, neboť ho potřebovalo jejich srdce. To bylo mnohem výkonnější, aby vyživovalo rozrůstající se tělo.

Po devíti dnech na tučné stravě potřebovali potkani delší čas pro projití bludištěm a dělali při tom také mnohem více chyb, než jejich dietní kolegové.

Kocovina z tučného jídla

Vykrmení hlodavci měli zvýšenou hladinu bílkoviny UCP 3. Ta ovlivňuje oxidaci mastných kyselin ve svalech (podílí se až na 50 % spotřeby kyslíku probíhající ve svalech v klidu).

Právě vyšší hladina UCP 3 způsobila nižší efektivitu využití kyslíku pro energii k běhu.

„Není to nic jiného, než kocovina z tučné stravy,“ vysvětluje výzkum výživový odborník Gerald Weissmann. Prodloužený víkend strávený v rychlém občerstvení tedy může být sice velkým potěšením pro naše chuťové pohárky, ale pizza, hranolky a hamburgery utlumí mozek a svaly.

Jste to, co jedli vaši předkové!

Kdo nedokáže odolat lákadlům podřadných potravin a jejich snadné dostupnosti, by měl možná zpozornět. Stravou totiž člověk neovlivňuje jen sebe, svůj fyzický a psychický stav.

Jste to, co jíte, říká se. Podle dvou nových genetických výzkumů jste také to, co jedli vaše matky, otcové, babičky i praprababičky. A stejně tak informaci opatřenou o vlastní jídelníček přenášíte ve svých potomcích dál.

Léta se spekulovalo, že strava, ať už dobrá či špatná, mění povahu vlastní DNA a tyto změny se přenášejí na potomstvo.

Pointa nového výzkumu je trpká – vaše špatné stravovací návyky mohou být devastující pro vaše potomstvo, i přesto, že se oni budou snažit jíst zdravě.

Měním tvoji DNA!

Některé vlastnosti nemusejí být kódovány v DNA, a přesto se přenášejí. Tomuto jevu se věnuje podobor genetiky zvaný epigenetika. Epigenetické změny tkví spíše v okolí DNA, v enzymech a dalších látkách dirigujících, jak se bude molekula DNA vyvíjet.

Nedávné studie ukázaly, že výživa dramaticky mění zdraví a vzhled jinak stejných myší. Skupina vedená Randy Jirtlem z Dukeovy university v Severní Karolíně implantovala myší embryonální klony do několika matek, které krmila různým složením stravy.

Novorozenci, kteří si měli být podobní jako jednovaječná dvojčata, však měli radikální rozdíly v barvě srsti, hmotnosti i výskytu chronických onemocnění.

To znamená, že nedostatek živin změnil prostředí DNA takovým způsobem, že stejné DNA se u klonů projevilo velmi různými způsoby.

O myších a lidech

Na tuto studii navázal v Nizozemsku na Groningenské universitě Torsten Plösch. Ukázal řadu příkladů, ve kterých výživa mění epigenom mnoha živočichů, včetně dospělých lidí.

„Strava dospělého člověka vyvolává změny ve všech buňkách, dokonce i ve spermiích a vajíčkách, a tyto změny mohou být přeneseny na potomstvo,“ říka Plösch.

Výsledky jedné generace byly známé: děti narozené matkám v průběhu nizozemského hladomoru na konci druhé světové války byly v pozdějším životě náchylné například k nesnášenlivosti glukózy a kardiovaskulárních onemocnění.

V roce 2010 španělští vědci v čele s Josephem Jimenez-Chillaronem šli ještě o krok dál a zjistili, že mladí překrmení myší samci měli neklamné známky metabolického syndromu – inzulínovou rezistenci, obezitu a poruchy glukózové tolerance – a některé z těchto vlastností předali i svému potomstvu, které ovšem k syndromu došli bez přejídání.

Zatím se však přesně neví, jak konkrétně se tyto informace z generace na generaci předávají. Na rozdíl od genové mutace by měly být epigenetické změny na prostředí DNA u nového embrya, konkrétně už v procesu buněčného dělení (meiózy) zapomenuty.

Útok na DNA

V další studii, vedené Ram B. Singhem z polského Institutu TsimTsoum v Krakově, zkoumali živiny, které mají vliv na chromatin. Chromatin je taková chemická polévka, v níž působí DNA a která má vliv také na expresi genu (tedy na proces, jakým je v genu uložená informace převedena v reálně existující buněčnou strukturu nebo funkci).

Singh spekuluje, že tyto živiny mohou způsobit i mutace. Ale důkazy zatím nejsou dosud jednoznačné.

„Je možné, že když matky a otcové budou jíst více omega-3 mastné kyseliny, cholin (vitamín skupiny B), betain (dusíkatá organická sloučenina přítomna v červené řepě), kyselinu listovou a vitamin B12, můžou změnit stav chromatinu a vytvořit takové mutace, které povedou k narození výborného dítěte s dlouhověkostí a nižším rizikem rozvoje diabetu či metabolického syndromu,“ řekl Singh.

Svoboda pokrmů

Aby se z podmiňovacího způsobu přešlo do způsobu rozkazovacího, musejí vědci ještě vytvořit mnoho studií a lidé budou muset projít mnoha testy. Již teď je však jasné, že strava má na lidský růst skutečně vliv. Do jakých rozměrů chcete růst, to už je jen a jen na vás.

Borůvky obsahují podobnou látku, jaká se vyskytuje v některých psychiatrických lécích. (Zdroj: Nik jerinic, Wikimedia) Svaly hlodavců krmených kalorickou stravou nedokázaly využívat k pohybu kyslík jako dříve, neboť ho potřebovalo jejich srdce. (Zdroj: Pogrebnoj-Alexandroff, Wikimedia)
Související články
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Tento postup otevírá cestu k přesnější diagnostice a cílené léčbě nádorů či zánětlivých onemocnění. Výsledky výzkumu zaměřeného na vývoj nové bioorthogonální […]
Nepoužívané smartphony mohou pomoci snížit množství elektroodpadu i těžbu vzácných kovů…V rámci Mezinárodního dne elektroodpadu na tento aspekt upozorňuje studie Fraunhofer Austria a ukazuje, že jen v českých domácnostech leží 11,3 milionu starých smartphonů plných cenných surovin.   V Evropě se nachází až 642 milionů nevyužívaných smartphonů, z nichž 211 milionů by se po repasování […]
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
Zápisy do prvních tříd budou nově už od poloviny ledna, tedy zhruba o tři měsíce dříve než v posledních letech. Odborníci si od změny slibují, že se podaří dříve podchytit případné problémy, které děti mohou mít. Rodiče tak s dětmi budou mít více času případné nedostatky dohnat.   Podle lékařky a autorky vzdělávacích knih Jany […]
reklama
Historie
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
Je to nepříjemné probuzení. Havlíček otevře oči, ale u jeho postele nestojí ani manželka Julie, ani bratr František, nýbrž pražský vrchní komisař Franz Dedera, okresní hejtman Ferdinand Voith a četník s ručnicí.   Karel Havlíček Borovský (1821–1856) je rozespalý, dlouho do noci psal, teprve před chvílí si šel lehnout. Přesto vstane, oblékne si župan a se […]
Největší cirkus světa nadchl Čechy
V cirkusovém stanu, dlouhém 180 metrů, člověk neví, kam upřít zrak dřív. Jsou tu tři manéže, dvě jeviště i 400 metrů dlouhá okružní dráha, stěny lemují klece zvěřinců a pod kopulí se lesknou hrazdy artistů.   Na počátku 20. století je to už 20 let, co se ve Spojených státech zrodil největší cirkus světa Barnum & […]
Zbláznil se Josef Václav Sládek po smrti ženy?
Postel je zbrocená krví. „Zavolej lékaře, něco je špatně,“ naléhá mladičká Emílie na manžela Josefa. Ten ji chytne za ruku a utře jí pot z čela. „Neboj se,“ zašeptá. „Maminka taky rodila dlouhé dva dny. A nakonec všechno dobře dopadlo.“   Budoucí literát Josef Václav Sládek (1845–1912) se narodil ve Zbirohu jako nejstarší z pěti dětí do […]
Sikorsky splnil lidem sen o létajícím koberci
I když jeho otec je lékař a psycholog a medicínu absolvuje také jeho matka, od malička je snem kyjevského rodáka Igora Sikorského letectví.   Ve 14 letech k němu doputuje zpráva o tom, jak bratři Wrightové v Americe uskutečnili svůj průkopnický let. „Tohle bude moje budoucnost,“ rozhoduje se definitivně. Po studiích námořní akademie a strojní fakulty […]
Zajímavosti
Řasokoule: Šneci rostlinné říše
Někdo v nich vidí podivuhodné živočichy, další je pro změnu označuje za podvodní mech. Řasokoule jsou však řasy, které do kulovitého tvaru češe sama voda!   Po dně se povalují celá staletí, vědci si jich všimnou začátkem 19. století. Rakouský botanik Anton E. Sauter (1800–1881) zahlédne a popíše zvláštní rostlinu, kterou spatří v jezeře Zell. […]
Mount Mihara: Sopka sebevrahů!
Bez své lásky nedokáže žít a věří, že když skočí, žár ji okamžitě promění a ona bude stoupat k nebi jako dým. Nezůstane v tom sama. Její příběh se totiž zaryje do japonských dějin a vyvolá vlnu následovníků.   Všechno začne v roce 1933, kdy se jednadvacetiletá studentka tokijské Praktické dívčí školy Kijoko Macumoto zamiluje […]
Kde leží Nulový ostrov?
Kde se nachází začátek Země? Ač se zdá otázka nesmyslná, odpověď je logická. Tam, kde je naprostá nula. Tedy v místě, kde se protíná nultý poledník s rovníkem! A co tam leží? Přeci Nulový ostrov!   Najděte si to magické místo na mapě. Nula stupňů zeměpisné šířky, nula stupňů zeměpisné délky. Když ale přesně do […]
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
V létě roku 1856 objeví dělníci z lomu v jeskyni Kleine Feldhofer Grotte v Německu části lidské kostry i podivně vypadající lebku. Tehdy ještě netuší, že jde o naše blízké příbuzné, kteří vyhynuli před asi 40 000 lety. Teď už o nich víme hodně. Ale jedna otázka zůstává: co stojí za jejich zánikem?   Neandertálci […]
Záhady a napětí
Poklad templářů na Slovensku? Poznejte tajemství kostela v Ludrové!
Na víko dopadá drobný déšť. Šest mužů nesoucích rakev a oblečených do kroužkové zbroje kráčí pochodovým krokem v čele smutečního průvodu. Bojová vlajka a okraje plášťů zdobených křížem vanou ve větru. Cílem jejich cesty je blízký kamenný kostelík obklopený zdí…   V kostele čeká na rytíře kněz mávající kadidelnicí a otevírající vstup do krypty v blízkosti […]
Případ Mariana Rajchela: Dostával zprávy od démona?
„Ona z toho pekla nevyjde. Je moje. Každý, kdo se za ni bude modlit, zemře.“ Taková slova údajně v roce 2014 obdrží polský kněz Marian Rajchel (?–2021) od jakéhosi démona. Ne ale někde v temné kryptě při seanci nebo ve zlém snu, ale přes mobilní telefon! Přijdou prý skrze dívku, kterou se neúspěšně snaží zbavit posedlosti. Začala s ním […]
Prokletý velmož Půta Švihovský: Proč se jeho duch vracel z hrobu?
Vzdělaný a zcestovalý šlechtic, nejvyšší zemský sudí, ale také krutý a obávaný pán. Údajně neváhal upálit řemeslníky, zazdít nenasytného mnicha a kohokoli vsadit do žaláře. Podle pověstí ho nakonec odnesl čert přímo z ložnice a dodnes jeho duše bloudí po hradních chodbách. Opravdu si takový konec zasloužil?   Půta Švihovský z Rýzmberka (1450–1504) nebyl jen dalším středověkým […]
Dům oběšených panenek: Záhadná expozice, která má šokovat?
Na první pohled klidná zahrada v malé vsi na Vysočině se mění v děsivou galerii. Mezi větvemi stromů se houpou desítky oběšených panenek, některé bez končetin, jiné s rozbitými tvářemi. Není divu, že tohle místo vyvolává otázky: jde o bizarní umělecký záměr, osobní démony majitele, nebo snad temné varování?   Dům, který stojí na okraji […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
S glo vstříc novým technologiím
iluxus.cz
S glo vstříc novým technologiím
Kouř, štiplavý zápach, popel a společenské stigma – to je realita spojená s užíváním klasických cigaret, tak jak ji známe po staletí. Není proto divu, že i v této oblasti hledá moderní věda vhodnější
S mozkem hurá do fitka!
nejsemsama.cz
S mozkem hurá do fitka!
Stejně jako svaly, i mozek je třeba udržovat v dobré kondici. Mozek, který neustále dostává potřebné podněty, je na tom mnohem lépe než mozek člověka, který leží hodiny u televize. Čím mu prospějete? Lidský mozek má rád hravost, a tak mu tuto radost dopřejte. Zaměstnávejte ho cíleně – luštěte křížovky a sudoku, řešte různé hádanky,
Maturitní večírek všechno změnil
skutecnepribehy.cz
Maturitní večírek všechno změnil
Byla jsem zvyklá na učitelky, ale na gymplu jsme měli profesora. Se spolužačkami jsme se shodly, že je to fešák. Nenapadlo mě, že bychom na gymnáziu dostali třídního profesora, chlápka. Byla jsem zvyklá na paní učitelky. Tohle ale žádná paní učitelka nebyla, spíš znepokojivě hezký mladý kluk, který nedávno promoval. Nejen já jsem z něj byla celá pryč. Se spolužačkami
Berlín, Vídeň, Lvov i chuť na kolonie. I Češi měli svou expanzivní politiku
21stoleti.cz
Berlín, Vídeň, Lvov i chuť na kolonie. I Češi měli svou expanzivní politiku
České země zpravidla nepatřily mezi velmoci, které by rozprostíraly moc nad svým okolím. Výjimky z tohoto stavu bychom však v historii našli. Bývaly doby, kdy čeští panovníci ovládali mořské pobřeží n
Dykovi v krizi: Přichází vyvrcholení?
nasehvezdy.cz
Dykovi v krizi: Přichází vyvrcholení?
Situace kolem vztahu Tatiany Dykové (47) se neustále přiostřuje, a dokonce se proslýchá, že Vojtěch Dyk (40) už žije jinde. Kdo udělal za jejich vztahem poslední tečku? Udílení cen Český slavík je
Užiteční rádci: Českému králi Václavovi IV. pomáhaly při panování hvězdy
enigmaplus.cz
Užiteční rádci: Českému králi Václavovi IV. pomáhaly při panování hvězdy
Astrologie na českém královském dvoře existuje, ačkoli naše představy o tehdejších „hvězdopravcích“ bývají dnes spíš podceňované a zkreslené. V období vrcholného a pozdního středověku je astrologie ne
Zrod Vánoc: Když Slunce vítězí nad tmou a lidé hodí společenská pravidla za hlavu
epochaplus.cz
Zrod Vánoc: Když Slunce vítězí nad tmou a lidé hodí společenská pravidla za hlavu
Císař Konstantin I. Veliký vládne Římské říši v době, kdy se křesťanství mění z pronásledované víry v jednu z hlavních náboženských tradic říše. Sám je křesťanům příznivě nakloněn a jeho politika výrazně ovlivňuje formování křesťanského kalendáře, i když nevytváří Vánoce jako takové přímo on. Místo toho se v jeho době objevují první stopy oslav svátků
Babiččin třešňový koláč se skořicovou drobenkou
tisicereceptu.cz
Babiččin třešňový koláč se skořicovou drobenkou
Sladký kynutý koláč plný třešní, ozdobený máslovou skořicovou drobenkou. Suroviny na 20 kusů Na těsto 125 ml vlažného mléka 1 vejce 50 g másla 250 g hladké mouky 50 g cukru 12 g droždí
Vánoční hvězdu přizdobte
panidomu.cz
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“. Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo. 1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Karel Koželuh: Fred Astaire tenisu
historyplus.cz
Karel Koželuh: Fred Astaire tenisu
Na naprosto přehledné silnici za Prahou pozdě večer znenadání naráží osobní auto do náklaďáku. Spolu s řidičem právě přichází o život nejvšestrannější český sportovec všech dob. Dobyl svět, ale návrat domů mu štěstí nepřinesl. Ke sportu se Karel Koželuh (1896–1950) dostal už v útlém dětství. Pekařské povolání, které v Praze vykonává jeho otec Josef, by ještě nemohlo být
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz