Výjimečná potravina, která pomůže při dietě, a díky řadě vitaminů, minerálů a kyselině listové je elixírem zdraví.
Seznamte se
Chřest, špargl, hromové koření, zaječí chládek či vrabčí tráva je křehká, odolná a mrazuvzdorná trvalka, kterou můžete pěstovat na zahrádce jako zeleninu až patnáct let.
Sklizeň začíná v polovině dubna, kdy se objevují první výhony, a trvá až do poloviny června.
* Bílý je nejoblíbenější. Bělí se tak, že se sazenice na jaře pečlivě zakrývají, zahrnují půdou, a nesmí se dostat na světlo. Bělené výhony mají jemnější chuť a jsou i silnější. Sklízí se hned, jak prorazí přihrnutou zeminu.
* Zelený má jemně nahořklou, výraznou chuť. Z rostliny se odlamují nebo odkrajují patnácticentimetrové výhonky.
* Fialový vděčí za svou barvu přírodnímu barvivu antokyanu. Má silně nahořklou chuť a ze všech odrůd je nejméně rozšířený.
![Čím bělejší, tím je chřest více ceněný a má jemnější chuť.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2023/06/shutterstock-1702822156-768x547.jpg)
Vyberte ten nej
Když z výhonku po rýpnutí nehtem vytéká tekutina, je čerstvý, sklizený před pár hodinami, nejspíš ten den ráno. Vrcholové špičky musí být pevně uzavřené. Jestliže se stonek snadno ohýbá a nepraskne, chřest není čerstvý.
![Nepravidelné tenké stonky a tmavé skvrny značí menší kvalitu.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2023/06/shutterstock-1919098979-768x488.jpg)
Uchovávání
Chřest omyjte, zabalte do vlhké utěrky a vložte do lednice. Pokud chcete skladovat déle, oloupejte ho a krátce spařte vroucí vodou. Po zchladnutí uložte do mrazáku, kde vydrží i půl roku.
Loupání
V obchodě nebo na trhu chřest koupíte ve svazku nebo vaničce. Doma stonky důkladně omyjte a od hlavičky je směrem dolů oloupejte. Bílý se loupe celý kromě špiček, zelenému odřízněte zdřevnatělý konec, případně okrájejte pomačkanou část stonku. Hlavičky se nikdy neloupou, používají se celé.
![Odřezky, dřevnaté konce a slupky se hodí do polévky.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2023/06/shutterstock-272048933-768x508.jpg)
Jak chřest vařit
Očištěný a vypraný chřest znovu svažte do „otýpek“ a stavte je do hrnce tak, aby hlavičky vyčnívaly z vody. Bílý i fialový se vaří v osolené a lehce přislazené vodě asi 10 minut do úplného změknutí.
Zelený vařte do poloměkka ve velmi slané vroucí vodě 3 až 5 minut. Uvařený chřest v míse zakryjte ubrouskem, který zachytí páru a přebytečnou vodu.
![Uvařený je za pár minut.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2023/06/shutterstock-596852078-768x512.jpg)
(Zdroj: Paní domu)