V některé z balkánských zemí jste určitě byli, ale pokud ne a teprve se tam chystáte, neuškodí povědět si, co můžete čekat na talíři.
Státy, kde se tak vaří, můžeme najít od Rumunska přes Bulharsko a dřívější Jugoslávii až po Albánii. Jenže v každé z těch zemí existuje mnoho variant podobných receptů a to vše je ještě ovlivněné zejména kuchyní tureckou.
![Pohostinnost především. To platí na Balkáně všude.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2023/08/99878vystrizek.jpg)
Předkrm navnadí
Můžeme dostat sušenou šunku, salám, oříšky, samozřejmě olivy a velkou pochoutkou je v oleji nebo v octě naložená zelenina. V rámci předkrmu můžete ochutnat i polévky.
Hlavní chod zasytí
Jako hlavní chod přichází jídlo z masa a zeleniny. Používají se veškeré druhy a oblíbené je mleté. Výtečné jsou pokrmy zapékané v hliněných nádobách.
Pljeskavica – připravuje se ze směsi mletých mas a cibule. Peče se na grilu a podává se s chlebem Pita. Proč pljeskavica? Slovo pljesa prý znamená tleskání dlaněmi. Přesně tak se tahle pochoutka připravuje.
Kefty – válečky z mletého masa na špejli.
Musaka – většinou si ji spojujeme s Řeckem či Tureckem, ale balkánské země ji už dávno přijaly za svou.
Burek – slaný koláč z listového těsta plněný směsí sýra, mletého masa, zeleniny nebo brambor.
![Mleté maso si můžete dát v nejrůznějších podobách.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2023/08/3-shutterstock-1384131170-768x512.jpg)
Koření je základ
Balkánská kuchyně používá hodně aromatických bylin, jako jsou tymián, saturejka, máta peprná, šalvěj, estragon, libeček, bazalka, koriandrová nať, majoránka, dobromysl, oregano.
Mnohé z nich rostou divoce podél pobřeží, a proto mají daleko intenzivnější chuť a vůni, než jak ji známe z domova.
![Ti, kdo byli v Bulharsku dobře znají polévku tarator.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2023/08/2-tatatorshutterstock-2009878124-768x527.jpg)
Saláty
Protože Balkánci zeleninu milují a umějí s ní pracovat, jsou saláty přirozenou samozřejmostí prostřeného stolu. Ať už jde o nakládanou zeleninu nebo čerstvou.
Bez sladkostí to nejde
A tady jsou moučníky opravdu sladké jako v Orientu, někdy pro našince až moc.
Hurmašice – najdete ji hlavně v Bosně a Hercegovině. Jde o sladké bochánky plněné mletými ořechy s citronovou polevou.
Banica – vyrábí se z listového těsta a plní se většinou sýrem, ale také masem, čokoládou a marmeládou.
![Baklava se vyrábí se z ořechů a tenkých plátků těsta.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2023/08/4-baklava-shutterstock-2134145147-768x512.jpg)