Smetanové omáčky, zahuštěné polévky, kynuté buchty či knedlíky… Česká klasika, ale není špatné vědět, že klasické recepty lze připravit také dietně.
Na trhu se v poslední době objevilo několik kuchařek s recepty na odlehčená jídla. Prý si na nich pochutnáme. No, jak kdy a jak kdo. Každý to máme jinak. Někdy je lepší dát si spíš bezmasé jídlo než tzv. s „masem“, které ale masem není. Nicméně existují i recepty, které nejsou špatné.

Cottage místo smetany
Děti milují omáčky, to asi ví každá máma či babička. Zkuste část smetany nahradit sýrem cottage nebo ricottou. Cottage je sýr ve smetaně, ale zatímco šlehačka obsahuje minimálně třicet procent tuku, cottage jen dvě až šest procent. Když ho v omáčce rozmixujete dohladka, vytvoříte odlehčenou krémovou omáčku.

Místo vepřového králík
Nahradit tučné maso libovým není žádný problém. Když připravíte segedínský guláš z bůčku, nejenže se vám už po zbytek dne nebude chtít nic dělat, ale už v poledne si vypotřebujete denní kalorický příjem. Když tutéž omáčku připravíte například z krůtího, pochutnáte si také.

Segedínský guláš s fazolkami
1 cibule, 250 g kedlubny, celer, hrnek kysaného zelí, 2 hrnky vařených fazolí, lžíce sladké mleté papriky, půl lžíce mletého koriandru, lžička kmínu, umeocet, jablečný ocet, ½ lžíce kukuřičného škrobu.
Cibuli nakrájejte najemno, kedlubnu nahrubo. V hrnci rozpalte olej, zpěňte cibuli se solí, přidejte nastrouhanou kedlubnu a celer a společně orestujte. Přidejte koření a za občasného míchání restujte.
Když je zelenina orestovaná, zmírněte teplotu a podlijte vývarem či vodou. Duste 15 minut. Na závěr přidejte fazole a kysané zelí a prohřejte. Pro větší množství omáčky přidejte vývar a zahustěte škrobem rozmíchaným ve lžíci vody. Dochuťte jablečný octem, omeoctem, případně rostlinou smetanou.
