Jsou potraviny, kterým teplota 7 °C a nižší ubližuje. Jiné v ledničce být prostě jen nemusejí. Není dobré ukládat všechno do lednice. Celá řada potravin tady doslova trpí – a často kvůli tomu ztratí svou chuť nebo charakteristické vlastnosti. Jaké jsou nejčastější omyly při uschovávání potravin v ledničce?
Exotické ovoce
Roste v krajích, kde je přirozeně teplo. Proto mu chlad neprospívá. Banánům vyloženě škodí, když jsou uskladněné na místě s teplotou pod 12 °C. Začnou mít nepříjemně moučnatou chuť. Uchovávejte je mimo lednici, ale na tmavém místě.
Citrusové plody nejenže ztrácejí svou chuť, v ledničce začnou navíc měknout a plesnivět. Jenže plísni se nevyhnete, ani když je máte na stole v příliš těsném košíku. Na vině je tlak těžkých plodů.
Proto citronům, pomerančům, mandarinkám, limetkám i pomelu dopřejte dostatek místa na prostorném tácu, který necháte položený na stole.
![Rajčata ztrácejí aroma a chuť.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2021/05/4-rajcata-1167200128-768x512.jpg)
Káva
Je pochutinou, která ráda přejímá pachy jiných potravin. Domněnka, že čerstvě umletou kávu udržíme voňavou v lednici, není správná. Přejímá zde nejen pachy, ale také vlhkost a ta ji opravdu nesvědčí.
Zrnkovou kávu proto skladujte v jejím původním obale, který vložíte do neprodyšné dózy a tu umístíte na chladné, suché a tmavé místo. Nejlépe pak je, když si svou porci vždy čerstvě umelete.
Pokud to není možné, pak mletá káva také potřebuje neprodyšný obal, ale stačí jí pokojová teplota.
![Pečivo v lednici vysychá a plesniví.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2021/05/2-pecivo-544519273-768x512.jpg)
Cibule
Nevadí jí chlad, naopak. Neublíží jí ani mráz. Proč tedy do ledničky nesmí? Vlhkost, kterou z ní cibule „natáhne“, změní její charakteristickou chuť. Navíc vám začne měknout a plesnivět.
V samostatném boxu v suché, chladnější místnosti jí to bude svědčit a v pohodě vám tady vydrží měsíc.
![Když už musíte dát do lednice sýry, vyndejte je hodinu před konzumací.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2021/05/3-cheese-533946397-768x622.jpg)
Česnek
Stejně, jako cibule, předává i česnek do „éteru“ své aroma. Proto do ledničky nepatří. Může tady také plesnivět a měknout – získá nechtěnou gumovitou strukturu. A navíc zde po nějaké době začne klíčit. Přitom na suchém, tmavém místě vydrží až 2 měsíce.
![Brambory patří do sklepa, v ledničce jim dobře není.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2021/05/1-brambory-1101418244-768x512.jpg)