„Už nikdy si nedám nic sladkého. Je konec s normálním životem, čeká mě jen dieta a odříkání,“ taková myšlenka asi proletí hlavou každého, komu právě zjistili cukrovku.
Podle posledních dietních trendů si však diabetik může klidně dopřát i med nebo cukr.
Přísná dieta není třeba
„Za posledních pět let se názor na stravu a životní styl diabetika hodně pohnul dopředu. Už nikoho nenutíme k přísné dietě, k umělému sladidlu a stálému odříkání si. Chceme, aby pacienti poznali své tělo a jeho reakce.
Každý má jiné trávení, jinou pohybovou aktivitu, chutě, různě aktivní slinivku… Prostě nejde najít v tabulce striktní hodnotu a podle toho jet. Chceme, aby si vzali glukometr a vyzkoušeli, jak se na hodnotách projeví oblíbené jídlo, ale i následný pohyb.
Nechceme, aby si odpírali, ale aby přemýšleli,“ připomíná edukační sestra Naďa Slavíková ze serveru www.zivotsdiabetem.cz.
Spalte své hříchy
Můžete si dopřát to, co máte rádi, na co jste zvyklí, ale zmenšete porce. Pokud máte hlad dřív a není to tím, že zrovna jedete túru na kole nebo pracujete velmi fyzicky náročně, hlad zajezte třeba mrkví nebo kouskem jiné zeleniny. Také se pořádně napijte.
Základem nového životního stylu je vyváženost. Můžete jíst cokoli, když se nebudete přejídat a přidáte pravidelný pohyb. Pak si můžete dopřát i to, co bylo dříve považováno za hřích.
Když si dáte něco dobrého a následně „spálíte“ intenzivním pohybem, je to v pořádku.
Pravidelně se měřte
Nejlepší bude, když požádáte svého lékaře o glukometr a dáte si asi týden na to, abyste si měřili hodnoty cukru před jídlem a po jídle.
Před pohybovou aktivitou a po ní… Abyste se naučil jíst ve chvíli, kdy se hodnoty vrátí do těch přijatelných, a ne podle toho, co říkají nějaké tabulky. Může to být jednou za čtyři hodiny, klidně i po pěti.
Zdravý člověk má během 120 až 180 minut po jídle stejnou glykemii, jako před jídlem.