Lifestyle

Jablka trochu naruby

Jablka trochu naruby

Co s úrodou jablek? Uskladnit, nebo zpracovat? Máme pro vás pár dobrých rad, jak si s letošní sklizní poradit.

Nejprve pár rad pro co nejkvalitnější uskladnění. Předem vyřaďte všechny padané či jakkoli narušené plody. Stačí sebemenší otlak, aby se jablko začalo při nejbližší příležitosti kazit. Tím se dostáváme k úvodnímu pravidlu, které zní: Uskladnění začíná už při samotném trhání. Musí se totiž dít s největší opatrností. Nejlepší způsob je trhání rukou. Jablko pomalu ukroutíme i se stopkou a položíme buď na zem do trávy, nebo do mělčího košíku. Není vhodné, aby na sobě leželo moc vrstev nad sebou, plody by se mohly poškodit vlastní vahou. Trháte-li česáčkem, vždy jen po jednom jablku.

Tip: Jak poznáte, že je jablko zralé? Otočte jím o 90 °. Jestliže snadno odpadne od větve, je přesně v té fázi, kdy ho sklidit.

Příprava sklepa a lísek

K uskladnění se hodí dobře vymyté a roztokem hypermanganu vydesinfikované lísky, kam klademe jablka, pokud to jde, pouze v jediné vrstvě. Sklep musí být celé období dobře větraný s teplotou od 2 do 8 °C. Kdo chce vytvořit podmínky zcela dokonalé, může ho přes léto vybílit hašeným vápnem s přídavkem modré skalice. Mějte na paměti, že jablka nasávají okolní pachy, takže je neskladujte spolu s aromatickou zeleninou ani ve sklepě, který je cítit plísní. Jestli chcete vybrat pár nejkrásnějších kousků na vánoční stůl, zabalte je do mastného hedvábného papíru.

Jablečné dezertní víno

V odšťavovači vylisujeme 10 litrů jablečné šťávy, nalijeme do ní 1,5 litru vody a nasypeme 2 kg cukru. K tomuto roztoku přidáme čistou kvasinkovou kulturu, kterou dostaneme v drogerii. Pak všechno necháme kvasit při pokojové teplotě. Jestliže je kvašení moc bouřlivé, dolijeme dvěma hrnky vody a přendáme na 14 dní na chladnější místo. Poté přidáme ještě 1,5 kg cukru a necháme další tři dny pracovat. Vzniklé víno cedíme přes plátýnko do láhví a skladujeme v temnu a chladnu.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

TAXIS SNOW POLO SVĚTOVÝ UNIKÁT V PARDUBICÍCH

Lifestyle19.3.2019

Je čas myslet na královny

Lifestyle14.3.2019

MODERNÍ POJETÍ SKOTSKÉ WHISKY: PATNÁCTILETÁ CHIVAS XV

Lifestyle12.3.2019

Aby nebylo jako podrážka!

Lifestyle7.3.2019

ŽIVOT V BARVÁCH HUBLOT

Lifestyle5.3.2019

Letní dovolená: Na co všechno myslet při balení

Lifestyle1.3.2019

8 způsobů, jak udělat našim brýlím dobře

Lifestyle28.2.2019

I vaše vlasy mohou být nemocné

Lifestyle28.2.2019

Tvůrci seriálu Gomora přicházejí s novým kriminálním seriálem z prostředí italské mafie

Lifestyle27.2.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies