Lifestyle

Jablka trochu naruby

Jablka trochu naruby

Co s úrodou jablek? Uskladnit, nebo zpracovat? Máme pro vás pár dobrých rad, jak si s letošní sklizní poradit.

Nejprve pár rad pro co nejkvalitnější uskladnění. Předem vyřaďte všechny padané či jakkoli narušené plody. Stačí sebemenší otlak, aby se jablko začalo při nejbližší příležitosti kazit. Tím se dostáváme k úvodnímu pravidlu, které zní: Uskladnění začíná už při samotném trhání. Musí se totiž dít s největší opatrností. Nejlepší způsob je trhání rukou. Jablko pomalu ukroutíme i se stopkou a položíme buď na zem do trávy, nebo do mělčího košíku. Není vhodné, aby na sobě leželo moc vrstev nad sebou, plody by se mohly poškodit vlastní vahou. Trháte-li česáčkem, vždy jen po jednom jablku.

Tip: Jak poznáte, že je jablko zralé? Otočte jím o 90 °. Jestliže snadno odpadne od větve, je přesně v té fázi, kdy ho sklidit.

Příprava sklepa a lísek

K uskladnění se hodí dobře vymyté a roztokem hypermanganu vydesinfikované lísky, kam klademe jablka, pokud to jde, pouze v jediné vrstvě. Sklep musí být celé období dobře větraný s teplotou od 2 do 8 °C. Kdo chce vytvořit podmínky zcela dokonalé, může ho přes léto vybílit hašeným vápnem s přídavkem modré skalice. Mějte na paměti, že jablka nasávají okolní pachy, takže je neskladujte spolu s aromatickou zeleninou ani ve sklepě, který je cítit plísní. Jestli chcete vybrat pár nejkrásnějších kousků na vánoční stůl, zabalte je do mastného hedvábného papíru.

Jablečné dezertní víno

V odšťavovači vylisujeme 10 litrů jablečné šťávy, nalijeme do ní 1,5 litru vody a nasypeme 2 kg cukru. K tomuto roztoku přidáme čistou kvasinkovou kulturu, kterou dostaneme v drogerii. Pak všechno necháme kvasit při pokojové teplotě. Jestliže je kvašení moc bouřlivé, dolijeme dvěma hrnky vody a přendáme na 14 dní na chladnější místo. Poté přidáme ještě 1,5 kg cukru a necháme další tři dny pracovat. Vzniklé víno cedíme přes plátýnko do láhví a skladujeme v temnu a chladnu.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Kulinární tipy

Lifestyle6.12.2018

LEXUS PŘEKVAPIL. PŘEDSTAVUJE NOVÝ MODEL TENISEK.

Lifestyle4.12.2018

Krása přírodních materiálů vtělená do ratanového nábytku

Lifestyle29.11.2018

Koření pro vaše zdraví

Lifestyle27.11.2018

Letní zimní čas

Lifestyle22.11.2018

FUSION MENU V BISTRO PROVOCATEUR

Lifestyle20.11.2018

Proti rýmě v přesile

Lifestyle15.11.2018

CHANEL SPA V HOTELU RITZ PARIS

Lifestyle13.11.2018

Báječné letní chvilky bez otravného hmyzu

Lifestyle8.11.2018

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies