Lifestyle

Jak jedí u sousedů?

Jak jedí u sousedů?

Abychom byli konkrétnější, máme tentokrát na mysli Bavorsko.

Místní kuchyně se podobá rakousko-uherské, ale najdeme tu i vlivy francouzské a švýcarské. V každém případě si Bavoři stejně jako my potrpí na vydatná masitá jídla, domácí uzeniny, knedlíky všeho druhu či sladkosti. A co všechno si můžete dát?

Bavorská kuchyně je té naší hodně podobná.

Všudypřítomné preclíky

Narazíte na ně na každém kroku. Čerstvé Brez’n se staly nedílnou součástí bavorské kultury svačin. Podávají se k bílým klobásám, k játrovému sýru a k pomazánce obazda (recept na ni najdete na následujících stranách).

Bílá klobáska

Pokud jste už někdy navštívili bavorské hlavní město Mnichov, určitě jste narazili na bílou klobásku, zvanou Weißwurst. A možná jste slyšeli i legendu z roku 1857, která se k ní váže. Jeden mnichovský řezník se prý po propité masopustní noci dal do výroby pečených klobás. Protože ale naplnil telecí hmotu do silnějších vepřových střívek a bál se, že by mohly při pečení prasknout, hodil je do vařicí vody. Jeho „vynález“ se brzy uchytil a dnes je symbolem bavorské kuchyně.

Preclík má původ zřejmě v římském kruhovém chlebu.

Opravdu dobré uzeniny?

Zní to zvláštně, ale protože Bavoři mají salámy rádi, dávají si na nich záležet. A které můžete ochutnat vy? Zkuste třeba Gelbwurst, což je jemně mletý světlý vařený salám s jemnou strukturou (je podobný našemu dietnímu). Má nízký obsah soli a tuku. Mají ho rády děti a najdete ho téměř v každém řeznictví. Nebo si dejte k svačině pivní klobásu (Bierwurst), které se také říká pivní koule.

Gebirgsenzian je čirá pálenka, která je připravována z výtažků kořene alpského hořce.

Příroda pálená

* Jistě už víte, že jde o pálenky. Hodí se nejen k mírnému pití, ale také jako dárek.
* Gebirgsenzian je čirá pálenka, která je připravována z výtažků kořene alpského hořce. Zejména po vydatném jídle nebo bohatém občerstvení podporuje trávení.
* Likér Blutwurz je z mochny. A proč krvavý kořen? Prý byla původně rostlina používána k ošetření krvácejících ran, odtud také její německé jméno, ale používala se také jako barvivo, protože se kořen zbarví červeně, jakmile jej zlomíte nebo rozříznete.

Srdce bavorského vína bije ve Frankách.

Více z Lifestyle

Rychlokvíz o platebních kartách: Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Lifestyle10.4.2021

Co právě frčí? Koloběžka!

Lifestyle8.4.2021

BVLGARI Jarní nádech módy

Lifestyle6.4.2021

Co si dáme v kavárně?

Lifestyle1.4.2021

Jaké máte sebevědomí?

Lifestyle31.3.2021

Velikonoční klenot za 700 milionů korun

Lifestyle30.3.2021

Bylinky můžete pěstovat doma

Lifestyle25.3.2021

Ultimátní kokpit pro virtuální závodníky

Lifestyle23.3.2021

Historie podprsenky: od nepohodlných korzetů až po podprsenku s diamanty

Lifestyle23.3.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články