Lifestyle

Jak si ho dáte?

Jak si ho dáte?

Může být ještě krvavý, nebo naopak propečený, ale také mírně růžový či vyloženě růžový. Z těchto variant si můžete vybírat, když si připravujete steak podle svého gusta.

Potřebujete kvalitní, dobře opracované a odležené hovězího maso a také tuk, který snese zahřátí na vyšší teplotu (oleje, ztužené rostlinné tuky). Máslo se při vyšší teplotě přepaluje proto ho přidáváme až po opečení na zjemnění šťávy.

Steaky se připravují rychle, s použitím suchého tepla a podávají se v celku, proto jsou použity vždy nejlepší části zvířete.

Chce to trochu cviku

Tepelná úprava, ať již na grilu či na pánvi, je zdánlivě jednoduchá. Pokud si však chcete pochutnat na šťavnatém steaku, neuškodí použít osvědčené fígly.

* Maso na počátku opékejte při vyšší teplotě, aby se bílkoviny na povrchu srazily, póry uzavřely, a maso tak nepustilo šťávu. Pak teplotu snižte, aby kůrka na povrchu nebyla příliš opečená.

*Maso opékáme nejprve z jedné a pak z druhé strany. Vícekrát steak neobracíme.

* Při obracení je třeba dbát na to, abychom maso nepropíchli, vytekla šťáva by z něj.

* Po upečení maso hned nerozkrajujte. Je třeba, aby si odpočinulo a rovnoměrně rozložilo šťávu. Optimální je maso na talíři překrýt alobalem a nechat několik minut odležet. Aby steak nevystydl, je možné nechat ho odpočinout ve vyhřáté troubě.

Vyberte si tlustostěnnou pánev s nepřilnavým povrchem, optimální je ta přímo na steaky.

Propečení steaku zkoušejte prstem

* Dá se lehce zmáčknout? Je uvnitř krvavý (raw).

* Dá zmáčknout pouze jeho střed? Je mírně růžový (rare) nebo růžový (rare medium).

* Středně propečený (medium) a propečený (well done) steak se tlaku prstu nepoddávají téměř vůbec.

Obecně platí, že čím kratší doba opékání, tím šťavnatější steak.
Aby se steak krájel jako dort, použijte speciální steakové nože.
(Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Už žádné další zmeškané pořady

Lifestyle20.4.2021

Módní fenomén: Kravaty Hermès

Lifestyle20.4.2021

Jeden banán denně stačí, aby se…

Lifestyle15.4.2021

Boarini Milanesi – 130 karátů a 7 milionů dolarů

Lifestyle13.4.2021

Projekt, na kterém se rozhodně nevyplatí šetřit!

Lifestyle12.4.2021

Rychlokvíz o platebních kartách: Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Lifestyle10.4.2021

Co právě frčí? Koloběžka!

Lifestyle8.4.2021

BVLGARI Jarní nádech módy

Lifestyle6.4.2021

Co si dáme v kavárně?

Lifestyle1.4.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články