Může být ještě krvavý, nebo naopak propečený, ale také mírně růžový či vyloženě růžový. Z těchto variant si můžete vybírat, když si připravujete steak podle svého gusta.
Potřebujete kvalitní, dobře opracované a odležené hovězího maso a také tuk, který snese zahřátí na vyšší teplotu (oleje, ztužené rostlinné tuky). Máslo se při vyšší teplotě přepaluje proto ho přidáváme až po opečení na zjemnění šťávy.
![Steaky se připravují rychle, s použitím suchého tepla a podávají se v celku, proto jsou použity vždy nejlepší části zvířete.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2019/08/otv_stock-85167145-768x1152.jpg)
Chce to trochu cviku
Tepelná úprava, ať již na grilu či na pánvi, je zdánlivě jednoduchá. Pokud si však chcete pochutnat na šťavnatém steaku, neuškodí použít osvědčené fígly.
* Maso na počátku opékejte při vyšší teplotě, aby se bílkoviny na povrchu srazily, póry uzavřely, a maso tak nepustilo šťávu. Pak teplotu snižte, aby kůrka na povrchu nebyla příliš opečená.
*Maso opékáme nejprve z jedné a pak z druhé strany. Vícekrát steak neobracíme.
* Při obracení je třeba dbát na to, abychom maso nepropíchli, vytekla šťáva by z něj.
* Po upečení maso hned nerozkrajujte. Je třeba, aby si odpočinulo a rovnoměrně rozložilo šťávu. Optimální je maso na talíři překrýt alobalem a nechat několik minut odležet. Aby steak nevystydl, je možné nechat ho odpočinout ve vyhřáté troubě.
![Vyberte si tlustostěnnou pánev s nepřilnavým povrchem, optimální je ta přímo na steaky.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2019/08/stock-63876175-768x514.jpg)
Propečení steaku zkoušejte prstem
* Dá se lehce zmáčknout? Je uvnitř krvavý (raw).
* Dá zmáčknout pouze jeho střed? Je mírně růžový (rare) nebo růžový (rare medium).
* Středně propečený (medium) a propečený (well done) steak se tlaku prstu nepoddávají téměř vůbec.
![Obecně platí, že čím kratší doba opékání, tím šťavnatější steak.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2019/08/stock-57987913-1-768x710.jpg)
![Aby se steak krájel jako dort, použijte speciální steakové nože.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2019/08/stock-78438094-768x513.jpg)
(Foto: Shutterstock)