reklama
Lifestyle

Jak si ho dáte?

Jak si ho dáte?

Může být ještě krvavý, nebo naopak propečený, ale také mírně růžový či vyloženě růžový. Z těchto variant si můžete vybírat, když si připravujete steak podle svého gusta.

Potřebujete kvalitní, dobře opracované a odležené hovězího maso a také tuk, který snese zahřátí na vyšší teplotu (oleje, ztužené rostlinné tuky). Máslo se při vyšší teplotě přepaluje proto ho přidáváme až po opečení na zjemnění šťávy.

Steaky se připravují rychle, s použitím suchého tepla a podávají se v celku, proto jsou použity vždy nejlepší části zvířete.

Chce to trochu cviku

Tepelná úprava, ať již na grilu či na pánvi, je zdánlivě jednoduchá. Pokud si však chcete pochutnat na šťavnatém steaku, neuškodí použít osvědčené fígly.

* Maso na počátku opékejte při vyšší teplotě, aby se bílkoviny na povrchu srazily, póry uzavřely, a maso tak nepustilo šťávu. Pak teplotu snižte, aby kůrka na povrchu nebyla příliš opečená.

*Maso opékáme nejprve z jedné a pak z druhé strany. Vícekrát steak neobracíme.

* Při obracení je třeba dbát na to, abychom maso nepropíchli, vytekla šťáva by z něj.

* Po upečení maso hned nerozkrajujte. Je třeba, aby si odpočinulo a rovnoměrně rozložilo šťávu. Optimální je maso na talíři překrýt alobalem a nechat několik minut odležet. Aby steak nevystydl, je možné nechat ho odpočinout ve vyhřáté troubě.

Vyberte si tlustostěnnou pánev s nepřilnavým povrchem, optimální je ta přímo na steaky.

Propečení steaku zkoušejte prstem

* Dá se lehce zmáčknout? Je uvnitř krvavý (raw).

* Dá zmáčknout pouze jeho střed? Je mírně růžový (rare) nebo růžový (rare medium).

* Středně propečený (medium) a propečený (well done) steak se tlaku prstu nepoddávají téměř vůbec.

Obecně platí, že čím kratší doba opékání, tím šťavnatější steak.
Aby se steak krájel jako dort, použijte speciální steakové nože.
(Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Abyste do cíle dorazili zdraví

Lifestyle23.6.2022

Mandarin Oriental Paris – Lahodné umění

Lifestyle21.6.2022

Aby při spaní nezlobilo…

Lifestyle16.6.2022

Casa Tau: No.1 na Airbnb

Lifestyle14.6.2022

Před bezem klekni

Lifestyle9.6.2022

Bugatti do kanceláře i kavárny

Lifestyle7.6.2022

Venice Simplon – Orient Express Urozený šlechtic z Francie

Lifestyle31.5.2022

Jste makoví?

Lifestyle26.5.2022

Bowlus: Stylový přepych pro dobrodruhy

Lifestyle24.5.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Suchdol nad Lužnicí: Koupání v pískovně
epochanacestach.cz

Suchdol nad Lužnicí: Koupání...

Ve výčtu aktivit, na...
Katedrála v Chartres: aplikovaná věda v období gotiky
21stoleti.cz

Katedrála v Chartres:...

Řekne-li se katedrála Notre-Dame, každý si vybaví...
Stále nevysvětlená světla
enigmaplus.cz

Stále nevysvětlená světla

Marfa Lights: První historická zmínka o tzv. Marfa...
Utajila před mužem nevěru?
nasehvezdy.cz

Utajila před mužem nevěru?

JANA ŠVANDOVÁ (74) si...
Chystá se Petruchová Borhyové zničit její kariéru?
nasehvezdy.cz

Chystá se Petruchová Borhyové...

Kdo by to byl řekl,...
Osvěžující Chandon Garden Spritz
iluxus.cz

Osvěžující Chandon Garden...

Léto je jako stvořené pro svěží chutě a...
Konečně tedy budu babička!
skutecnepribehy.cz

Konečně tedy budu babička!

Už jsem se bála, že mě...
Kotník dokáže zkomplikovat pohyb
panidomu.cz

Kotník dokáže zkomplikovat...

Pohybový aparát: kosti, klouby, svaly a šlachy slouží...
Pes nebo vlk? Sibiřský permafrost skrýval 18 000 let staré štěně
epochaplus.cz

Pes nebo vlk? Sibiřský...

Kdy si člověk ochočil psa? Kdy divoký vlk začal...
Zeleninová polévka s červenou čočkou a rajčaty
tisicereceptu.cz

Zeleninová polévka s červenou...

Pro zasycení i zahřátí po návratu z mrazivého...
O původu zvyků: Potlesk, prosím!
epochaplus.cz

O původu zvyků: Potlesk,...

Denně se setkáváme se zvláštními gesty,...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...