Únava, které s nástupem jara přemůže většinu lidí, může mít mnoho důvodů –nedostatek vitaminů a minerálů, ale i světla během zimy. Většinou trvá od poloviny března do půlky dubna.
Zvyšte přísun vitaminů A a C. To lze buď pomocí potravinových doplňků, ale mnohem lépe je získáte z přirozené stravy. Vitamin A najdete především v mrkvi, rajčatech, paprice, špenátu, kopru, meruňkách, švestkách, broskvích a v játrech.
C obsahují rajčata, brambory, červená paprika, zelí, brokolice, šípek, černý rybíz či rakytník. Dříve se pro doplnění vitaminu C doporučoval citron, nově se vědci shodují, že vhodnější je rakytník, černý rybíz nebo šípek, kde je ho opravdu hodně.

Stěžejní béčko
Proti jarní únavě skvěle zabírají vitaminy ze skupiny B, u nich je však těžší odhadnout správné množství a druh. Například B1 platí za obalovače nervů, B2 neboli riboflavin zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů.
Béčko obsahují vejce, luštěniny, ořechy, maso, brambory, celozrnné obiloviny, sýry či pivovarské kvasnice.

Pohyb a zase pohyb
Pasivní životní styl, k němuž zimní měsíce lákaly, a nedostatek slunečního svitu je prvním předpokladem, že vás něco jako jarní únava přepadne.
Vyjděte ven, nemusíte hned začít běhat, stačí se projít v přírodě. Pohyb na čerstvém vzduchu nejenže vám zlepší náladu, ale stimuluje také produkci endorfinů.

Nešiďte spánek
Spánek byste neměli šidit nikdy, právě jeho nedostatek bývá příčinou chronické únavy. Ideálně choďte spát ve stejnou dobu a v pravidelnou hodinu také vstávejte. Spát byste měli v ložnici, za naprosté tmy, tedy se zataženými žaluziemi a v chladnu. Nevětraná a přetopená místnost kvalitnímu spánku nepřeje.
