Nejzdravější je prý jíst ovoce, které u nás vyrostlo a dozrálo. Má to svou logiku. Ale takový banán také není k zahození. Jen se podívejte, jaké má benefity pro zdraví.
…snížil krevní tlak
Je to díky bohatému obsahu draslíku, který se pohybuje mezi 350 až 420 mg na 100 g banánu.
Lidé s rizikem srdečního onemocnění si mohou s užitkem dopřávat dva banány denně a tím doplňovat tento minerál veledůležitý pro zdraví srdce.
…zlepšilo trávení
Banány jsou ve srovnání s jinými druhy ovoce snadno stravitelné i pro lidi s choulostivým žaludkem. Proto jejich konzumace přináší úlevu při zánětu žaludku, žaludečních vředech i pálení žáhy.
…omezily výkyvy váhy
Blahodárný vliv má v tomto případě vláknina, na niž jsou banány velmi bohaté. I když jsou sladké, zasytí, aniž by se vzápětí ozval hlad. Kromě toho obsahují typ škrobu, který tlumí apetit.
…zmenšilo riziko cukrovky
Je to díky odolnému typu škrobu, který pomáhá normalizovat hospodaření s cukrem v těle. Nejbohatší jsou na něj zelené banány. Jak dozrávají, žloutnou a hnědnou, obsah této látky postupně klesá až na méně než polovinu.
….zklidnila psychika
A to díky dávce tryptofanu, což je surovina, kterou tělo mění na serotonin, jemuž se přezdívá hormon dobré nálady. Blahodárný vliv ale mají i minerály v banánu, zejména hořčík a vápník.
Mimořádný je obsah draslíku, který napomáhá k dobrému spánku a optimistické náladě.
…ztratily svalové křeče
Častou příčinou svalových křečí je nedostatek minerálů. Pojídáním banánů doplníte dva z nich, které jsou důležité pro správné fungování nervů – draslík a hořčík.
…snížilo riziko onemocnění ledvin
Při ochraně ledvin opět hraje hlavní roli vysoký obsah draslíku. Pravidelná konzumace banánů má údajně snížit riziko nádorů ledvin až o 40 %.
(Foto: Shutterstock)