Zajímavosti

Jídelní hůlky: Stará dobrá dvojka z čínské kuchyně

Jídelní hůlky: Stará dobrá dvojka z čínské kuchyně

Čínský národ na svůj věhlasný nástroj poprvé sáhne pravděpodobně již před 4 000–5 000 lety. V té době ale zatím patří spíš do kuchyně než na jídelní stůl, dokonale se totiž hodí k vytahování potravin z vařící se vody či rozpáleného oleje.

Jedna stará čínská pověst vypráví příběh o jistém vojenském veliteli jménem Ta Jü, který si během výpravy na chvíli odpočine a do kotlíku dá vařit maso. Vzápětí si však uvědomí, že nemá nic, čím by ho mohl vytáhnout ven – ruce by si opařil a nemá čas čekat, až vychladne. Uřízne proto ze stromu dvě větvičky, kterými maso z rozžhaveného kotle vytáhne a sní.

Ostatní muže jeho vynalézavost osloví a začnou ho napodobovat.

Proslaví je nouze

Součástí prostřených stolů se ale hůlky stávají až mezi 5. a 4. stoletím př. n. l., kdy v zemi dochází k prudkému nárůstu populace. Surovin je málo a kuchaři se navíc musejí naučit šetřit penězi. Začnou proto potraviny krájet na menší kousky, které se rychleji uvaří a jejich příprava tak spotřebuje méně energie.

Díky malým kouskům na talíři se nože postupně stanou zbytečnými nástroji, protože už není co krájet. Na tom má jisté zásluhy i čínský filozof Konfucius (asi 551–479 př. n. l.), který je jakožto vegetarián toho názoru, že nože u stolu zbytečně evokují jatka a smrt.

Prim mezi příbory tak postupně získávají hůlky a během následujících staletí se rozšíří i do dalších asijských zemí, především Japonska, Koreje a Vietnamu.

Hůlky mají svůj mezinárodní den, a to 6. února.

Ne všichni jsou si rovni

Brzy se po celé Asii začínají vyrábět ve velkém. Kvůli společenským rozdílům se využívá rozličných materiálů – nižší vrstvy obyvatel používají bambusové nebo dřevěné, zatímco ty bohatší si mohou dopřát kvalitnější ze slonoviny, nefritu, korálu, achátu nebo mosazi. Ti nejvýše postavení jedinci, tedy panovníci a aristokraté, hodují s hůlkami stříbrnými, protože ty dokážou odhalit zradu.

Jak je to možné? V té době se totiž věří, že stříbro zčerná, pokud přijde do kontaktu s pokrmem otráveným kyanidem či arsenem. Tato myšlenka bohužel vede ke zbytečným nedorozuměním, jelikož stříbro v reakci na jed barvu nemění.

Zato například ve styku s obyčejným česnekem či cibulí, které obsahují sulfan (neboli sirovodík), se tak v některých případech stát může.

Číňané si je nemohou vynachválit. Jsou praktické, a navíc šetří peníze!

V dobrém i ve zlém

Roku 1878 jsou Japonci první, kdo přichází s dnes již běžnými jídelními hůlkami na jedno použití. Ty jsou sice pro spoustu restaurací praktické, ochránci přírody však zrovna nejásají –některé zdroje uvádějí, že v Číně na jejich výrobu každoročně padne na 4 miliony stromů.

Originální využití pro ně najdou firmy, které chtějí otestovat zručnost potenciálních zaměstnanců – uchazeči o práci mají za úkol pomocí hůlek třídit malé korálky nebo navléknout jehlu na nit. Podle některých vědců může pravidelné používání hůlek dokonce přispívat ke zlepšení paměti.

Jiní si zase pohrávají s myšlenkou, že může způsobit artrózu rukou – při manipulaci s hůlkami se totiž v ruce pohybuje přes 30 kloubů a až na 50 svalů.

Stačí trocha cviku a můžeme si s nimi užít jakýkoli pokrm.

Více z Zajímavosti

Kdo byli záhadní hobiti z ostrova Flores?

Zajímavosti19.5.2022

Gangy a rituály zasvěcování: Od facky k vraždě

Zajímavosti16.5.2022

Car-bomba: Největší jaderný výbuch v dějinách

Zajímavosti12.5.2022

Nekončící bouřka, elektrický hurikán i železný déšť

Zajímavosti9.5.2022

Proč nejsou v supermarketech okna?

Zajímavosti5.5.2022

Jan Vermeer: Dívka čtoucí dopis

Zajímavosti2.5.2022

S inspektorem Gentlym do „zlatých šedesátých“

Zajímavosti1.5.2022

Kamikaze: Šílenci, nebo vlastenci?

Zajímavosti28.4.2022

Earth 300: Atomová superjachta jako chrám vědy

Zajímavosti25.4.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kamarádka mi ukradla chlapa
skutecnepribehy.cz

Kamarádka mi ukradla chlapa

S Radkou se známe už více...
Tlačí na syna, protože chce další vnouče?
nasehvezdy.cz

Tlačí na syna, protože chce...

Herečka VERONIKA ŽILKOVÁ...
Stavitelé skvělí, kuchaři mizerní. Stonehenge odkrylo další tajemství
21stoleti.cz

Stavitelé skvělí, kuchaři...

Souhra monolitů v jihoanglickém Stonehenge...
Obývací pokoj v boho stylu: Tipy, inspirace
panidomu.cz

Obývací pokoj v boho stylu:...

Uspořádání v boho stylu láme rekordy...
V pozorování přírody jsou České Budějovice 170. na světě
epochaplus.cz

V pozorování přírody jsou...

Sedmý ročník celosvětové výzvy City Nature...
Chutě světa v Galerii Vaňkovka. Do Brna míří putovní festival jídla Yummy Yummy
epochanacestach.cz

Chutě světa v Galerii Vaňkovka....

Napříč všemi...
Bratwurst: Grilování s vůní kvalitní klobásky
tisicereceptu.cz

Bratwurst: Grilování s vůní...

Grilovací sezóna je už zahájena a vy usilovně přemýšlíte,...
Bahá’í v Česku: Zalíbilo se i Edvardu Benešovi
enigmaplus.cz

Bahá’í v Česku:...

Poprvé se do naší země dostala víra Bahá’í v roce 1926...
Topí se v milionech?
nasehvezdy.cz

Topí se v milionech?

Půvabná moderátorka...
Odolají slunci a jsou maximálně variabilní
rezidenceonline.cz

Odolají slunci a jsou...

Základní požadavek na sluneční clony je velmi...
Počátky dolování a ražby: Začali v Kutné Hoře těžit stříbro už Slavníkovci?
epochaplus.cz

Počátky dolování a ražby: Začali v...

Muž na tržišti si prohlédne nabízené slípky. „Koupím jich...
V nově otevřené vranovské restauraci Buď Laska se mluví ukrajinsky
iluxus.cz

V nově otevřené vranovské...

Autentickou ukrajinskou kuchyni v moderním...