Zajímavosti

Jídelní hůlky: Stará dobrá dvojka z čínské kuchyně

Jídelní hůlky: Stará dobrá dvojka z čínské kuchyně

Čínský národ na svůj věhlasný nástroj poprvé sáhne pravděpodobně již před 4 000–5 000 lety. V té době ale zatím patří spíš do kuchyně než na jídelní stůl, dokonale se totiž hodí k vytahování potravin z vařící se vody či rozpáleného oleje.

Jedna stará čínská pověst vypráví příběh o jistém vojenském veliteli jménem Ta Jü, který si během výpravy na chvíli odpočine a do kotlíku dá vařit maso. Vzápětí si však uvědomí, že nemá nic, čím by ho mohl vytáhnout ven – ruce by si opařil a nemá čas čekat, až vychladne. Uřízne proto ze stromu dvě větvičky, kterými maso z rozžhaveného kotle vytáhne a sní.

Ostatní muže jeho vynalézavost osloví a začnou ho napodobovat.

Proslaví je nouze

Součástí prostřených stolů se ale hůlky stávají až mezi 5. a 4. stoletím př. n. l., kdy v zemi dochází k prudkému nárůstu populace. Surovin je málo a kuchaři se navíc musejí naučit šetřit penězi. Začnou proto potraviny krájet na menší kousky, které se rychleji uvaří a jejich příprava tak spotřebuje méně energie.

Díky malým kouskům na talíři se nože postupně stanou zbytečnými nástroji, protože už není co krájet. Na tom má jisté zásluhy i čínský filozof Konfucius (asi 551–479 př. n. l.), který je jakožto vegetarián toho názoru, že nože u stolu zbytečně evokují jatka a smrt.

Prim mezi příbory tak postupně získávají hůlky a během následujících staletí se rozšíří i do dalších asijských zemí, především Japonska, Koreje a Vietnamu.

Hůlky mají svůj mezinárodní den, a to 6. února.

Ne všichni jsou si rovni

Brzy se po celé Asii začínají vyrábět ve velkém. Kvůli společenským rozdílům se využívá rozličných materiálů – nižší vrstvy obyvatel používají bambusové nebo dřevěné, zatímco ty bohatší si mohou dopřát kvalitnější ze slonoviny, nefritu, korálu, achátu nebo mosazi. Ti nejvýše postavení jedinci, tedy panovníci a aristokraté, hodují s hůlkami stříbrnými, protože ty dokážou odhalit zradu.

Jak je to možné? V té době se totiž věří, že stříbro zčerná, pokud přijde do kontaktu s pokrmem otráveným kyanidem či arsenem. Tato myšlenka bohužel vede ke zbytečným nedorozuměním, jelikož stříbro v reakci na jed barvu nemění.

Zato například ve styku s obyčejným česnekem či cibulí, které obsahují sulfan (neboli sirovodík), se tak v některých případech stát může.

Číňané si je nemohou vynachválit. Jsou praktické, a navíc šetří peníze!

V dobrém i ve zlém

Roku 1878 jsou Japonci první, kdo přichází s dnes již běžnými jídelními hůlkami na jedno použití. Ty jsou sice pro spoustu restaurací praktické, ochránci přírody však zrovna nejásají –některé zdroje uvádějí, že v Číně na jejich výrobu každoročně padne na 4 miliony stromů.

Originální využití pro ně najdou firmy, které chtějí otestovat zručnost potenciálních zaměstnanců – uchazeči o práci mají za úkol pomocí hůlek třídit malé korálky nebo navléknout jehlu na nit. Podle některých vědců může pravidelné používání hůlek dokonce přispívat ke zlepšení paměti.

Jiní si zase pohrávají s myšlenkou, že může způsobit artrózu rukou – při manipulaci s hůlkami se totiž v ruce pohybuje přes 30 kloubů a až na 50 svalů.

Stačí trocha cviku a můžeme si s nimi užít jakýkoli pokrm.

Více z Zajímavosti

Železnice v arktickém ledu extrémní lidské úsilí

Zajímavosti15.6.2021

Malé černé pro Audrey

Zajímavosti14.6.2021

Bizarní daně: Platí se za moč i vousy!

Zajímavosti10.6.2021

Saguaro: Gigant mezi kaktusy

Zajímavosti7.6.2021

Velká letní soutěž časopisu Epocha přichází i v roce 2021

Zajímavosti7.6.2021

Cizinci žijící v ČR se musí pojistit. Desetina tak nečiní a dluží nemocnicím miliony

Zajímavosti3.6.2021

Co zachrání lidstvo? 2,25 miliardy semen!

Zajímavosti3.6.2021

Soutěží o lístky na fotbalové EURO se značkou vivo

Zajímavosti30.5.2021

Církev slavných: Přináší scientologie dobro, nebo zlo?

Zajímavosti24.5.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
iluxus.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky vinařů, 1183 hradů a...
Migrénu lidé tají, v práci ji neberou vážně
21stoleti.cz

Migrénu lidé tají, v práci ji...

Nechápavé a často výsměšné reakce zaměstnavatelů a...
Domácí Míša řezy
tisicereceptu.cz

Domácí Míša řezy

Kakaový piškot s tvarohovým krémem a...
Podaří se jí už odrazit ze dna?
nasehvezdy.cz

Podaří se jí už odrazit ze...

Průšvihářka Dominika...
Láska na dlouhou trať
skutecnepribehy.cz

Láska na dlouhou trať

Oliver mě fascinoval už od...
Víkend plný akcí v Národním zemědělském muzeu
epochanacestach.cz

Víkend plný akcí v Národním...

Den zemědělství a...
Kdo vyrábí „Neptunovy koule“?
enigmaplus.cz

Kdo vyrábí „Neptunovy koule“?

Turisty často u Středozemního moře překvapí velké...
Růžová: Vetřelec mezi barvami?
epochaplus.cz

Růžová: Vetřelec mezi barvami?

Žádná jiná barva v sobě nenese tolik rozporů a...
Nejpodivnější alergie na světě: Co všechno může lidský organismus krutě potrápit?
epochaplus.cz

Nejpodivnější alergie na světě:...

Člověk nemusí být alergický jen na kvetoucí trávy...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Tvarožník
panidomu.cz

Tvarožník

Lahodná chuť tvarohu ještě vylepšená...
Chce společný přírůstek s Forejtem?!
nasehvezdy.cz

Chce společný přírůstek...

Svou lásku k sympatickému...