Zajímavosti

Jídelní hůlky: Stará dobrá dvojka z čínské kuchyně

Jídelní hůlky: Stará dobrá dvojka z čínské kuchyně

Čínský národ na svůj věhlasný nástroj poprvé sáhne pravděpodobně již před 4 000–5 000 lety. V té době ale zatím patří spíš do kuchyně než na jídelní stůl, dokonale se totiž hodí k vytahování potravin z vařící se vody či rozpáleného oleje.

Jedna stará čínská pověst vypráví příběh o jistém vojenském veliteli jménem Ta Jü, který si během výpravy na chvíli odpočine a do kotlíku dá vařit maso. Vzápětí si však uvědomí, že nemá nic, čím by ho mohl vytáhnout ven – ruce by si opařil a nemá čas čekat, až vychladne. Uřízne proto ze stromu dvě větvičky, kterými maso z rozžhaveného kotle vytáhne a sní.

Ostatní muže jeho vynalézavost osloví a začnou ho napodobovat.

Proslaví je nouze

Součástí prostřených stolů se ale hůlky stávají až mezi 5. a 4. stoletím př. n. l., kdy v zemi dochází k prudkému nárůstu populace. Surovin je málo a kuchaři se navíc musejí naučit šetřit penězi. Začnou proto potraviny krájet na menší kousky, které se rychleji uvaří a jejich příprava tak spotřebuje méně energie.

Díky malým kouskům na talíři se nože postupně stanou zbytečnými nástroji, protože už není co krájet. Na tom má jisté zásluhy i čínský filozof Konfucius (asi 551–479 př. n. l.), který je jakožto vegetarián toho názoru, že nože u stolu zbytečně evokují jatka a smrt.

Prim mezi příbory tak postupně získávají hůlky a během následujících staletí se rozšíří i do dalších asijských zemí, především Japonska, Koreje a Vietnamu.

Hůlky mají svůj mezinárodní den, a to 6. února.

Ne všichni jsou si rovni

Brzy se po celé Asii začínají vyrábět ve velkém. Kvůli společenským rozdílům se využívá rozličných materiálů – nižší vrstvy obyvatel používají bambusové nebo dřevěné, zatímco ty bohatší si mohou dopřát kvalitnější ze slonoviny, nefritu, korálu, achátu nebo mosazi. Ti nejvýše postavení jedinci, tedy panovníci a aristokraté, hodují s hůlkami stříbrnými, protože ty dokážou odhalit zradu.

Jak je to možné? V té době se totiž věří, že stříbro zčerná, pokud přijde do kontaktu s pokrmem otráveným kyanidem či arsenem. Tato myšlenka bohužel vede ke zbytečným nedorozuměním, jelikož stříbro v reakci na jed barvu nemění.

Zato například ve styku s obyčejným česnekem či cibulí, které obsahují sulfan (neboli sirovodík), se tak v některých případech stát může.

Číňané si je nemohou vynachválit. Jsou praktické, a navíc šetří peníze!

V dobrém i ve zlém

Roku 1878 jsou Japonci první, kdo přichází s dnes již běžnými jídelními hůlkami na jedno použití. Ty jsou sice pro spoustu restaurací praktické, ochránci přírody však zrovna nejásají –některé zdroje uvádějí, že v Číně na jejich výrobu každoročně padne na 4 miliony stromů.

Originální využití pro ně najdou firmy, které chtějí otestovat zručnost potenciálních zaměstnanců – uchazeči o práci mají za úkol pomocí hůlek třídit malé korálky nebo navléknout jehlu na nit. Podle některých vědců může pravidelné používání hůlek dokonce přispívat ke zlepšení paměti.

Jiní si zase pohrávají s myšlenkou, že může způsobit artrózu rukou – při manipulaci s hůlkami se totiž v ruce pohybuje přes 30 kloubů a až na 50 svalů.

Stačí trocha cviku a můžeme si s nimi užít jakýkoli pokrm.

Více z Zajímavosti

Nejhorší žraločí útok v dějinách: Trest za přivezenou atomovku?

Zajímavosti26.9.2022

Ústa pravdy: Kdo lže, může přijít o ruku!

Zajímavosti22.9.2022

Souprava Mercury: Vlak jako ze sci-fi filmu

Zajímavosti19.9.2022

Pinball: Pořádně neposedná kulička

Zajímavosti15.9.2022

Co je to kybernetická bezpečnost a proč na ni musíme dbát nejen ve světle aktuálních událostí?

Zajímavosti15.9.2022

Jak rozeznat ovoce a zeleninu?

Zajímavosti12.9.2022

Nejluxusnější jachta světa má jediný zádrhel: Neexistuje!

Zajímavosti8.9.2022

Bestie z Gévaudanu rozpoutá mediální šílenství!

Zajímavosti5.9.2022

Startuje nový školní rok… Jakou máte doma „wifinu“?

Zajímavosti5.9.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Zjistila snad, že si hřeje na prsou dalšího hada?
nasehvezdy.cz

Zjistila snad, že si hřeje na...

Už jednou zjistila, jak...
V Muzeu techniky a řemesel v Kolovči…
epochanacestach.cz

V Muzeu techniky a řemesel...

V Muzeu techniky a řemesel...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Prožila si pořádné rodinné drama!
nasehvezdy.cz

Prožila si pořádné rodinné...

Kráska s exotickým...
Agnes Sorelová: Popelka jako hříšná Madona
epochaplus.cz

Agnes Sorelová: Popelka jako...

Přestože je příběh o Popelce pohádka,...
Nohy jsou obrazem naší duše aneb barefoot z pohledu ženy
panidomu.cz

Nohy jsou obrazem naší duše...

Kdysi dávno jsem si koupila boty,...
Zachycují fotografie otisky duší zemřelých?
enigmaplus.cz

Zachycují fotografie otisky...

Na fotografie lze údajně zachytit ledacos. Zní až...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
V horském hotýlku po mně skočila noční můra
skutecnepribehy.cz

V horském hotýlku po mně...

Místo bylo tak romantické!...
Drogy jsou rodinným dědictvím
epochaplus.cz

Drogy jsou rodinným dědictvím

Marta Lopezová chce 29. července 2014...
Mühle Glashütte odhalilo facelift svých kultovních tool watch
iluxus.cz

Mühle Glashütte odhalilo...

Na sklonku září uspořádala rodinná manufaktura Mühle...
Bizarní leč nezbytné: Technologie prorůstají také do pohřebnictví
21stoleti.cz

Bizarní leč nezbytné:...

Smrt zůstává ve společnosti tabuizovaným tématem, což je...