Zajímavosti

Jídelní hůlky: Stará dobrá dvojka z čínské kuchyně

Jídelní hůlky: Stará dobrá dvojka z čínské kuchyně

Čínský národ na svůj věhlasný nástroj poprvé sáhne pravděpodobně již před 4 000–5 000 lety. V té době ale zatím patří spíš do kuchyně než na jídelní stůl, dokonale se totiž hodí k vytahování potravin z vařící se vody či rozpáleného oleje.

Jedna stará čínská pověst vypráví příběh o jistém vojenském veliteli jménem Ta Jü, který si během výpravy na chvíli odpočine a do kotlíku dá vařit maso. Vzápětí si však uvědomí, že nemá nic, čím by ho mohl vytáhnout ven – ruce by si opařil a nemá čas čekat, až vychladne. Uřízne proto ze stromu dvě větvičky, kterými maso z rozžhaveného kotle vytáhne a sní. Ostatní muže jeho vynalézavost osloví a začnou ho napodobovat.

Proslaví je nouze

Součástí prostřených stolů se ale hůlky stávají až mezi 5. a 4. stoletím př. n. l., kdy v zemi dochází k prudkému nárůstu populace. Surovin je málo a kuchaři se navíc musejí naučit šetřit penězi. Začnou proto potraviny krájet na menší kousky, které se rychleji uvaří a jejich příprava tak spotřebuje méně energie. Díky malým kouskům na talíři se nože postupně stanou zbytečnými nástroji, protože už není co krájet. Na tom má jisté zásluhy i čínský filozof Konfucius (asi 551–479 př. n. l.), který je jakožto vegetarián toho názoru, že nože u stolu zbytečně evokují jatka a smrt. Prim mezi příbory tak postupně získávají hůlky a během následujících staletí se rozšíří i do dalších asijských zemí, především Japonska, Koreje a Vietnamu.

Hůlky mají svůj mezinárodní den, a to 6. února.

Ne všichni jsou si rovni

Brzy se po celé Asii začínají vyrábět ve velkém. Kvůli společenským rozdílům se využívá rozličných materiálů – nižší vrstvy obyvatel používají bambusové nebo dřevěné, zatímco ty bohatší si mohou dopřát kvalitnější ze slonoviny, nefritu, korálu, achátu nebo mosazi. Ti nejvýše postavení jedinci, tedy panovníci a aristokraté, hodují s hůlkami stříbrnými, protože ty dokážou odhalit zradu. Jak je to možné? V té době se totiž věří, že stříbro zčerná, pokud přijde do kontaktu s pokrmem otráveným kyanidem či arsenem. Tato myšlenka bohužel vede ke zbytečným nedorozuměním, jelikož stříbro v reakci na jed barvu nemění. Zato například ve styku s obyčejným česnekem či cibulí, které obsahují sulfan (neboli sirovodík), se tak v některých případech stát může.

Číňané si je nemohou vynachválit. Jsou praktické, a navíc šetří peníze!

V dobrém i ve zlém

Roku 1878 jsou Japonci první, kdo přichází s dnes již běžnými jídelními hůlkami na jedno použití. Ty jsou sice pro spoustu restaurací praktické, ochránci přírody však zrovna nejásají –některé zdroje uvádějí, že v Číně na jejich výrobu každoročně padne na 4 miliony stromů. Originální využití pro ně najdou firmy, které chtějí otestovat zručnost potenciálních zaměstnanců – uchazeči o práci mají za úkol pomocí hůlek třídit malé korálky nebo navléknout jehlu na nit. Podle některých vědců může pravidelné používání hůlek dokonce přispívat ke zlepšení paměti. Jiní si zase pohrávají s myšlenkou, že může způsobit artrózu rukou – při manipulaci s hůlkami se totiž v ruce pohybuje přes 30 kloubů a až na 50 svalů.

Stačí trocha cviku a můžeme si s nimi užít jakýkoli pokrm.

Více z Zajímavosti

Sir Joshua Reynolds: Portrét Lady Worsleyové

Zajímavosti14.1.2021

Golden bridge ve Vietnamu: Boží zázrak v oblacích

Zajímavosti12.1.2021

Nejvyšší vnitřní vodopád světa: Unikát v džungli zábavy

Zajímavosti7.1.2021

Na počátku stála Nobelovka, dnes si termovize razí cestu i do soukromých rukou

Zajímavosti5.1.2021

Lincolnův parťák z divadla: Booth z něj udělá vyšinutého vraha!

Zajímavosti4.1.2021

Vražda sester Grimesových dodnes šokuje Ameriku

Zajímavosti31.12.2020

Žabí muž z Lovelandu: Číhá v lese bájná nestvůra?

Zajímavosti28.12.2020

Lidé ze skla: Pomoc, budou ze mě střepy!

Zajímavosti21.12.2020

Guillaume Duchenne de Boulogne: Gramatika pocitů

Zajímavosti14.12.2020
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Udírna: Na stůl i do zahrady
panidomu.cz

Udírna: Na stůl i do zahrady

To je opravdu otázka. Udit se totiž dá...
Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR
21stoleti.cz

Zdravější pivo? Vědci poprvé...

Více léčivých látek a hořkých kyselin v chmelu...
Experimentovala s tabulkou Ouija. Ta měla ženě předpovědět smrt princezny Diany
enigmaplus.cz

Experimentovala s tabulkou Ouija....

Podle těch, kteří se zajímají o...
Tajemství izolepy: Proč funguje jako rentgen?
epochaplus.cz

Tajemství izolepy: Proč...

Pokud vám zrovna nedošla, určitě ji máte...
Těšínsko plné kontrastů
epochanacestach.cz

Těšínsko plné kontrastů

A už jste slyšeli o...
Potřebuje peníze?
nasehvezdy.cz

Potřebuje peníze?

Zdá se, že herečka káže vodu, ale sama pije...
Historie fastfoodů: V Číně měly pouliční stánky s nudlemi otevřeno celou noc
epochaplus.cz

Historie fastfoodů: V Číně měly...

„Plnou misku,“ poručí si Li, když přistoupí...
Zámek Hradec nad Moravicí: České Slezsko
epochanacestach.cz

Zámek Hradec nad Moravicí:...

Pokud jste milovníky...
LAMAX Sounder2: Bomba hudebního světa
21stoleti.cz

LAMAX Sounder2: Bomba...

Píšete nám různé dopisy. Mezi ně patří i...
Vynalezla snad elixír mládí?
nasehvezdy.cz

Vynalezla snad elixír mládí?

Přestože má hvězda světové kinematografie Sophia...
Tip na práci: Dobrou hospodyní doma i u cizích
panidomu.cz

Tip na práci: Dobrou...

Máte celoživotní zkušenost s vedením domácnosti?...
Jak nablýskat gril
panidomu.cz

Jak nablýskat gril

Nechceme vám sahat do svědomí, ale...