reklama
Zajímavosti

Kaviár: Symbol přepychu

Kaviár: Symbol přepychu

Je považován za skutečný rybí klenot a nazýván černým zlatem. Luxus na talíři, na který si potrpí gurmáni z celého světa. Pro jedny symbol přepychu, pro druhé zbytečný rozmar.

Zdrojem kaviáru (solí konzervovaných rybích jiker) je většinou jeseter, stěhovavá ryba, která žije v chladných vodách severní polokoule už přes 250 milionů let. Hlavně v Kaspickém moři, odkud zásobuje dvě největší kaviárové velmoci světa, Rusko a Írán, ale najdete ho také ve velkých jezerech a řekách na severu Evropy či v chladnějších oblastech Atlantiku a Tichého oceánu.

Přestože dnes patří kaviár k nejdražším jídlům na světě, vždy tomu tak nebylo.

Jeseter sibiřský žije v řekách tekoucích do Severního ledového oceánu a dnes už ho najdete také na seznamu ohrožených druhů.

Jméno mu dají Peršané

S podáváním nasolených jiker začnou v Číně, ale používají kapří. Po jeseterovi jako první sáhnou Peršané, aby z jeho jiker připravili khav-yar, což znamená „dort síly“. To proto, že mu přisuzují řadu léčivých schopností. Zmínky o kaviáru najdete také u Aristotela (384–322 př. n. l.), který vychvaluje jeseteří vejce jako pochoutku.

Skutečná sláva kaviáru se rozšíří až z ruské Astrachaně, významné obchodní křižovatky, kde prosolené jikry u obchodníků zpopularizují místní rybáři, kteří se kaviárem cpou, aby nabrali potřebnou energii pro práci. Luxusním zbožím ho však učiní až ruský car, který z něj u dvora udělá exkluzivní pochoutku.

Postupně se kaviár zabydlí na stolech po celé Evropě.

Kaviár za babku

V 19. století se na kaviár vrhnou ve Spojených státech, které se stanou jedním z jeho největších výrobců a dokonce i vývozců. Ač se to dnes zdá neuvěřitelné, jsou ho tehdy plné hospody, kde se prodává za pouhý niklák. „Hospody ho využívaly ke zvýšení prodeje stejně jako oblíbený preclík.

Byl totiž slaný, vyvolával žízeň a tedy větší útratu za pivo a jiné pití,“ vysvětluje Dylan Hewkin, znalec historie amerických barů a hospod. Jenže všeho do času.

Nekontrolovaný lov vede k tomu, že se jeseter ocitá mezi ohroženými druhy a z kaviáru je opět exkluzívní lahůdka.

Kaviár není jen klasicky černý, existuje v mnoha barvách, včetně červené a bílé.

Kilo za 2,5 milionu

Kaviár samozřejmě není jen jeden. Získává se z různých druhů jesetera po celém světě, přičemž každý druh má specifické vlastnosti, ať už je to velikost, chuť, struktura nebo zabarvení. Výsledný produkt se navíc může lišit způsobem zpracování i přísadami, které mu dodávají osobitý charakter.

Nejdražší kaviár světa se jmenuje Strottarga Bianco Caviar a za kilo zaplatíte přibližně 2 500 000 korun, což z něj dělá vůbec nejdražší potravinu světa. Pochází z Rakouska, kde ho na rodinné farmě v Salcburku Walter Grüll se synem Patrickem získává ze speciální odrůdy sibiřských albínských jeseterů.

Výroba trvá 8 až 10 let a má bílou barvu, které navíc lesk dodává 22karátové jedlé zlato, kterým je po dehydrataci posypán. Teprve daleko za ním je druhý nejdražší, černý íránský Almas Caviar s cenou přibližně 750 000 korun za kilogram. Získává se z jiker běluh starých 60 až 100 let. Bronzovou příčku obsadil kalifornský Tsar Nicoulai Golden Reserve Caviar.

Získává se z amerického bílého jesetera, chlubí se přirozeností v chuti i zpracování a za kilogram zaplatíte 160 000 korun.

Strottarga Bianco Caviar je nejdražší na světě, na každé sousto by si běžný člověk musel vzít úvěr.

Více z Zajímavosti

Růžový cejch smrti: Od znaku hanby k symbolu hrdosti

Zajímavosti6.10.2022

Když se poklidný život reverenda promění v divokou jízdu

Zajímavosti4.10.2022

Krvavá tečka za Opus 40: Tvůrce skončí na dně vlastního lomu

Zajímavosti3.10.2022

Fenomén hikikomori: Izoluji se, tedy jsem!

Zajímavosti29.9.2022

Nejhorší žraločí útok v dějinách: Trest za přivezenou atomovku?

Zajímavosti26.9.2022

Ústa pravdy: Kdo lže, může přijít o ruku!

Zajímavosti22.9.2022

Souprava Mercury: Vlak jako ze sci-fi filmu

Zajímavosti19.9.2022

Pinball: Pořádně neposedná kulička

Zajímavosti15.9.2022

Co je to kybernetická bezpečnost a proč na ni musíme dbát nejen ve světle aktuálních událostí?

Zajímavosti15.9.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Spolek Cesta Česka slavnostně otevřel Poutní cestu Říp–Blaník
epochanacestach.cz

Spolek Cesta Česka slavnostně...

Poutní cesta Říp–Blaník...
Lehký bramborový salát
tisicereceptu.cz

Lehký bramborový salát

Odlehčenější varianta klasického bramborového...
Ukládejte své šperky stylově
panidomu.cz

Ukládejte své šperky stylově

Kde máte prstýnky, řetízky, náramky a náušnice?...
Dalo se smrti Caesara či amerických astronautů zabránit?
enigmaplus.cz

Dalo se smrti Caesara či...

Římský vojevůdce, politik a jeden z...
Uteče jí Hecko raději za jinou?
nasehvezdy.cz

Uteče jí Hecko raději za...

Ještě ani neporodila své první...
Navenek ranař, uvnitř romantik
skutecnepribehy.cz

Navenek ranař, uvnitř romantik

Když jsem byla malá,...
Pověst, která nejspíš lže: Dali lidé v Poličce lupičům na frak?
epochaplus.cz

Pověst, která nejspíš lže: Dali...

Město Polička na Českomoravské vrchovině bylo založeno...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Z velké kamarádky se stal nepřítel!
nasehvezdy.cz

Z velké kamarádky se stal...

Je to jako noční můra....
Jak chutná bazalka pod vodou?
21stoleti.cz

Jak chutná bazalka pod vodou?

Nachází se 8 metrů pod mořskou hladinou a bují...
Původ života na zemi? Živočišné druhy vznikly z hniloby!
epochaplus.cz

Původ života na zemi?...

Veškerý život na Zemi stvořil Bůh, tvrdila odpradávna...
Restaurace Triton sází na artovou gastronomii
iluxus.cz

Restaurace Triton sází na...

Restaurace Triton dostala do vínku hned několik...