Zajímavosti

Kaviár: Symbol přepychu

Kaviár: Symbol přepychu

Je považován za skutečný rybí klenot a nazýván černým zlatem. Luxus na talíři, na který si potrpí gurmáni z celého světa. Pro jedny symbol přepychu, pro druhé zbytečný rozmar.

Zdrojem kaviáru (solí konzervovaných rybích jiker) je většinou jeseter, stěhovavá ryba, která žije v chladných vodách severní polokoule už přes 250 milionů let. Hlavně v Kaspickém moři, odkud zásobuje dvě největší kaviárové velmoci světa, Rusko a Írán, ale najdete ho také ve velkých jezerech a řekách na severu Evropy či v chladnějších oblastech Atlantiku a Tichého oceánu.

Přestože dnes patří kaviár k nejdražším jídlům na světě, vždy tomu tak nebylo.

Jeseter sibiřský žije v řekách tekoucích do Severního ledového oceánu a dnes už ho najdete také na seznamu ohrožených druhů.

Jméno mu dají Peršané

S podáváním nasolených jiker začnou v Číně, ale používají kapří. Po jeseterovi jako první sáhnou Peršané, aby z jeho jiker připravili khav-yar, což znamená „dort síly“. To proto, že mu přisuzují řadu léčivých schopností. Zmínky o kaviáru najdete také u Aristotela (384–322 př. n. l.), který vychvaluje jeseteří vejce jako pochoutku.

Skutečná sláva kaviáru se rozšíří až z ruské Astrachaně, významné obchodní křižovatky, kde prosolené jikry u obchodníků zpopularizují místní rybáři, kteří se kaviárem cpou, aby nabrali potřebnou energii pro práci. Luxusním zbožím ho však učiní až ruský car, který z něj u dvora udělá exkluzivní pochoutku.

Postupně se kaviár zabydlí na stolech po celé Evropě.

Kaviár za babku

V 19. století se na kaviár vrhnou ve Spojených státech, které se stanou jedním z jeho největších výrobců a dokonce i vývozců. Ač se to dnes zdá neuvěřitelné, jsou ho tehdy plné hospody, kde se prodává za pouhý niklák. „Hospody ho využívaly ke zvýšení prodeje stejně jako oblíbený preclík.

Byl totiž slaný, vyvolával žízeň a tedy větší útratu za pivo a jiné pití,“ vysvětluje Dylan Hewkin, znalec historie amerických barů a hospod. Jenže všeho do času.

Nekontrolovaný lov vede k tomu, že se jeseter ocitá mezi ohroženými druhy a z kaviáru je opět exkluzívní lahůdka.

Kaviár není jen klasicky černý, existuje v mnoha barvách, včetně červené a bílé.

Kilo za 2,5 milionu

Kaviár samozřejmě není jen jeden. Získává se z různých druhů jesetera po celém světě, přičemž každý druh má specifické vlastnosti, ať už je to velikost, chuť, struktura nebo zabarvení. Výsledný produkt se navíc může lišit způsobem zpracování i přísadami, které mu dodávají osobitý charakter.

Nejdražší kaviár světa se jmenuje Strottarga Bianco Caviar a za kilo zaplatíte přibližně 2 500 000 korun, což z něj dělá vůbec nejdražší potravinu světa. Pochází z Rakouska, kde ho na rodinné farmě v Salcburku Walter Grüll se synem Patrickem získává ze speciální odrůdy sibiřských albínských jeseterů.

Výroba trvá 8 až 10 let a má bílou barvu, které navíc lesk dodává 22karátové jedlé zlato, kterým je po dehydrataci posypán. Teprve daleko za ním je druhý nejdražší, černý íránský Almas Caviar s cenou přibližně 750 000 korun za kilogram. Získává se z jiker běluh starých 60 až 100 let. Bronzovou příčku obsadil kalifornský Tsar Nicoulai Golden Reserve Caviar.

Získává se z amerického bílého jesetera, chlubí se přirozeností v chuti i zpracování a za kilogram zaplatíte 160 000 korun.

Strottarga Bianco Caviar je nejdražší na světě, na každé sousto by si běžný člověk musel vzít úvěr.

Více z Zajímavosti

Tajemný případ Hazel Drewové: Vražda, která inspiruje Twin Peaks

Zajímavosti23.3.2023

Mrazivá záhada z Barbadosu: Rakve, které se pohybují

Zajímavosti20.3.2023

Památníčky si lidé vytváří už 400 let!

Zajímavosti16.3.2023

Parkur pod lupou: Kůň za čtvrt miliardy a české zaprášené zlato

Zajímavosti13.3.2023

Do Belgie za pivem i poznáním

Zajímavosti10.3.2023

Koloběžka: Vynález z předměstí

Zajímavosti9.3.2023

Rozkošná kočkokrysa quokka: Nejlepší obrana? Sežer moje mládě!

Zajímavosti6.3.2023

Banánová slupka: Likviduje bolest, špínu i bradavice!

Zajímavosti2.3.2023

Tour de France: V prvním ročníku dorazí do cíle jen 21 cyklistů

Zajímavosti27.2.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Je snad herečka Hana Holišová těhotná s přítelem, který je ženatý?
nasehvezdy.cz

Je snad herečka Hana Holišová...

HANA HOLIŠOVÁ (42) si své soukromí...
Excentrická svatyně klasického designu
rezidenceonline.cz

Excentrická svatyně...

Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs...
Další drsný rozvod kvůli nevěře?
nasehvezdy.cz

Další drsný rozvod kvůli...

Rozvod s režisérem Petrem...
Kraj vysočina: Židovské památky v Polné
epochanacestach.cz

Kraj vysočina: Židovské...

Polenské ghetto (dnešní...
Zmizení Charlese Ashmorea: Po chlapci zůstaly jen šlépěje ve sněhu!
enigmaplus.cz

Zmizení Charlese Ashmorea: Po...

V noci se vydal nabrat vodu z...
Ze staré stoličky nová
panidomu.cz

Ze staré stoličky nová

Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho...
Hacienda Nápoles Pabla Escobara: Narkobaronův odkaz?
epochaplus.cz

Hacienda Nápoles Pabla...

Denně vydělal až 60 milionů amerických dolarů....
Omyl naší sousedky mi přivedl lásku
skutecnepribehy.cz

Omyl naší sousedky mi...

Žila jsem v tom domě krátce a neznala...
Emirates představuje novou řadu sběratelských hraček a tašek pro nejmladší cestovatele
iluxus.cz

Emirates představuje novou řadu...

Emirates si cení svých nejmladších zákazníků, pro...
Úspěch z Brna: O další kus blíže k české vlajce na Měsíci
21stoleti.cz

Úspěch z Brna: O další kus...

Evropská vesmírná agentura (ESA) potvrdila pokračování...
Adrenalin: Chemická laboratoř v lidském těle
epochaplus.cz

Adrenalin: Chemická laboratoř...

Z dření nadledvin se vylévá jako jeden z prvních...
Slavnostní paštika se slaninou
tisicereceptu.cz

Slavnostní paštika se slaninou

Ochutnejte drůbeží paštiku se slaninou, červeným...