reklama
Zajímavosti

Kaviár: Symbol přepychu

Kaviár: Symbol přepychu

Je považován za skutečný rybí klenot a nazýván černým zlatem. Luxus na talíři, na který si potrpí gurmáni z celého světa. Pro jedny symbol přepychu, pro druhé zbytečný rozmar.

Zdrojem kaviáru (solí konzervovaných rybích jiker) je většinou jeseter, stěhovavá ryba, která žije v chladných vodách severní polokoule už přes 250 milionů let. Hlavně v Kaspickém moři, odkud zásobuje dvě největší kaviárové velmoci světa, Rusko a Írán, ale najdete ho také ve velkých jezerech a řekách na severu Evropy či v chladnějších oblastech Atlantiku a Tichého oceánu.

Přestože dnes patří kaviár k nejdražším jídlům na světě, vždy tomu tak nebylo.

Jeseter sibiřský žije v řekách tekoucích do Severního ledového oceánu a dnes už ho najdete také na seznamu ohrožených druhů.

Jméno mu dají Peršané

S podáváním nasolených jiker začnou v Číně, ale používají kapří. Po jeseterovi jako první sáhnou Peršané, aby z jeho jiker připravili khav-yar, což znamená „dort síly“. To proto, že mu přisuzují řadu léčivých schopností. Zmínky o kaviáru najdete také u Aristotela (384–322 př. n. l.), který vychvaluje jeseteří vejce jako pochoutku.

Skutečná sláva kaviáru se rozšíří až z ruské Astrachaně, významné obchodní křižovatky, kde prosolené jikry u obchodníků zpopularizují místní rybáři, kteří se kaviárem cpou, aby nabrali potřebnou energii pro práci. Luxusním zbožím ho však učiní až ruský car, který z něj u dvora udělá exkluzivní pochoutku.

Postupně se kaviár zabydlí na stolech po celé Evropě.

Kaviár za babku

V 19. století se na kaviár vrhnou ve Spojených státech, které se stanou jedním z jeho největších výrobců a dokonce i vývozců. Ač se to dnes zdá neuvěřitelné, jsou ho tehdy plné hospody, kde se prodává za pouhý niklák. „Hospody ho využívaly ke zvýšení prodeje stejně jako oblíbený preclík.

Byl totiž slaný, vyvolával žízeň a tedy větší útratu za pivo a jiné pití,“ vysvětluje Dylan Hewkin, znalec historie amerických barů a hospod. Jenže všeho do času.

Nekontrolovaný lov vede k tomu, že se jeseter ocitá mezi ohroženými druhy a z kaviáru je opět exkluzívní lahůdka.

Kaviár není jen klasicky černý, existuje v mnoha barvách, včetně červené a bílé.

Kilo za 2,5 milionu

Kaviár samozřejmě není jen jeden. Získává se z různých druhů jesetera po celém světě, přičemž každý druh má specifické vlastnosti, ať už je to velikost, chuť, struktura nebo zabarvení. Výsledný produkt se navíc může lišit způsobem zpracování i přísadami, které mu dodávají osobitý charakter.

Nejdražší kaviár světa se jmenuje Strottarga Bianco Caviar a za kilo zaplatíte přibližně 2 500 000 korun, což z něj dělá vůbec nejdražší potravinu světa. Pochází z Rakouska, kde ho na rodinné farmě v Salcburku Walter Grüll se synem Patrickem získává ze speciální odrůdy sibiřských albínských jeseterů.

Výroba trvá 8 až 10 let a má bílou barvu, které navíc lesk dodává 22karátové jedlé zlato, kterým je po dehydrataci posypán. Teprve daleko za ním je druhý nejdražší, černý íránský Almas Caviar s cenou přibližně 750 000 korun za kilogram. Získává se z jiker běluh starých 60 až 100 let. Bronzovou příčku obsadil kalifornský Tsar Nicoulai Golden Reserve Caviar.

Získává se z amerického bílého jesetera, chlubí se přirozeností v chuti i zpracování a za kilogram zaplatíte 160 000 korun.

Strottarga Bianco Caviar je nejdražší na světě, na každé sousto by si běžný člověk musel vzít úvěr.

Více z Zajímavosti

Tajemné Jezero koster: Proč je plné lidských ostatků?

Zajímavosti23.6.2022

Internet dnes mohl vypadat jinak

Zajímavosti21.6.2022

John E. Douglas: V nitru mozku sériových vrahů

Zajímavosti20.6.2022

Anna Andersonová: Falešná Anastázie podvodnicí nebyla

Zajímavosti16.6.2022

7 nejslavnějších stromů planety

Zajímavosti13.6.2022

Legendární kalašnikov: Óda na praktičnost ovládne celý svět

Zajímavosti9.6.2022

Velká epochální soutěž opět zahájena

Zajímavosti8.6.2022

Toaletní papír: Od rukou a kamení k vrstvenému luxusu

Zajímavosti6.6.2022

Mikropůjčky jsou dnes skutečným favoritem

Zajímavosti6.6.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Katedrála v Chartres: aplikovaná věda v období gotiky
21stoleti.cz

Katedrála v Chartres:...

Řekne-li se katedrála Notre-Dame, každý si vybaví...
Stále nevysvětlená světla
enigmaplus.cz

Stále nevysvětlená světla

Marfa Lights: První historická zmínka o tzv. Marfa...
Osvěžující Chandon Garden Spritz
iluxus.cz

Osvěžující Chandon Garden...

Léto je jako stvořené pro svěží chutě a...
Utajila před mužem nevěru?
nasehvezdy.cz

Utajila před mužem nevěru?

JANA ŠVANDOVÁ (74) si...
O původu zvyků: Potlesk, prosím!
epochaplus.cz

O původu zvyků: Potlesk,...

Denně se setkáváme se zvláštními gesty,...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Konečně tedy budu babička!
skutecnepribehy.cz

Konečně tedy budu babička!

Už jsem se bála, že mě...
Suchdol nad Lužnicí: Koupání v pískovně
epochanacestach.cz

Suchdol nad Lužnicí: Koupání...

Ve výčtu aktivit, na...
Chystá se Petruchová Borhyové zničit její kariéru?
nasehvezdy.cz

Chystá se Petruchová Borhyové...

Kdo by to byl řekl,...
Zeleninová polévka s červenou čočkou a rajčaty
tisicereceptu.cz

Zeleninová polévka s červenou...

Pro zasycení i zahřátí po návratu z mrazivého...
Pes nebo vlk? Sibiřský permafrost skrýval 18 000 let staré štěně
epochaplus.cz

Pes nebo vlk? Sibiřský...

Kdy si člověk ochočil psa? Kdy divoký vlk začal...
Kotník dokáže zkomplikovat pohyb
panidomu.cz

Kotník dokáže zkomplikovat...

Pohybový aparát: kosti, klouby, svaly a šlachy slouží...