Lifestyle

Kulinární tipy

Kulinární tipy

Už nevíte co vařit, protože vás to zimní počasí tak nějak neinspiruje? Nebo vás už nebaví předkládat návštěvám kávu nebo čaj? Lákají vás barevné sušené plody? Poradíme vám.

Co jste měli k večeři? Zase guláš!

Většina z nás by totiž uvedla jednoduchý seznam. Jídla by se většinou s železnou pravděpodobností opakovala. Alespoň takové informace jsme o sobě poskytli při průzkumu, který probíhal na téma Co vaříte k večeři. Nelichotivý výsledek je prý zapříčiněn především nedostatkem času. Nejčastěji vaříme či pečeme z kuřecího a vepřového masa, oblíbené jsou i různé omáčky a guláš.

Chcete změnu? Můžete si dát rybu

Dušený kapr s cizrnou a chorizem

Potřebujeme: 400 g brambor, 2 cibule, olivový olej, 400 g předvařené cizrny, 400 ml rybího vývaru, sůl a pepř, šafrán, 1 kus červené a 1 kus žluté papriky, 100 g choriza, 400 g kapra (filetů nebo celých kusů), 4 sušená rajčata

Na olivovém oleji orestujeme cibulku a 1 lžíci hladké mouky. Zalijeme rybím vývarem a přidáme šafrán a nakrájené brambory na kostky. Vaříme asi 15 min. a přidáme předvařenou cizrnu, a necháme dál vařit.

Na zvláštní pánvi orestujeme chorizo nakrájené na plátky, přidáme kapra a nakonec na kostky nakrájenou oloupanou papriku a sušená rajčata. Vše krátce orestujeme a přidáme do již vařených brambor s cizrnou. Převaříme a ihned servírujeme.

Sušené ovoce obzvlášť chutná v zimě

Dříve bylo sušené ovoce běžnou součástí tradičního českého zimního jídelníčku. Předem povařené sušené švestky se používaly jako náplň do ovocných knedlíků, rozvařené sušené hrušky či třešně se mazaly na koláče. Pokud jste si nestihli usušit ovoce sami, určitě si vyberete z bohaté nabídky v obchodech. Vyhněte se však plodům s křiklavými barvami. Jedná se totiž o ovoce proslazované a ošetřené oxidem siřičitým. Vězte, že přirozeně prosušené ovoce bez přidaných barviv vypadá jinak.

Něco pro zahřátí: Likér z ledových kaštanů:

250 ml šlehačky, 1 slazené mléko, 3 tyčinky ledových kaštanů, 4 kostičky hořké čokolády, ½ l rumu.

Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme. Poté sejmeme z plamene, necháme vychladnout, přilijeme slazené mléko a nakonec rum. Řádně promícháme, aby měl nápoj hladkou konzistenci, a nalijeme ho do lahví. Z jedné dávky je 1 l likéru.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

ROLLS-ROYCE MEZI TENISKAMI

Lifestyle15.1.2019

JEN TŘI MCLARENY NA PRODEJ

Lifestyle10.1.2019

I psí senior správnou péčí omládne

Lifestyle8.1.2019

Namalujte si dokonalý tvar obličeje!

Lifestyle3.1.2019

Nefixujte nyní ceny energií, radí odborníci

Lifestyle2.1.2019

ČESKÝ GINZA GIN: VZPOMÍNKA NA CESTU DO JAPONSKA

Lifestyle27.12.2018

Jak na vánoční televizní pohodu

Lifestyle21.12.2018

Český Ginza Gin: Vzpomínka na cestu do Japonska

Lifestyle18.12.2018

Zima roztočům svědčí

Lifestyle18.12.2018

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies