reklama
Lifestyle

Květinové aranžmá i mramorovaná symfonie chutí

Květinové aranžmá i mramorovaná symfonie chutí

Pokrm z plátků ryb připomíná nádhernou rozkvetlou chryzantému. Zpracování a servírování fugu patří ke špičkovému umění. Jediný omyl přináší smrt. Už jen adrenalin sám o sobě je nutí nechat si jej rozplynout na jazyku. Vzrušení za to stojí…

Jediná kapka jedu znamená okamžitou smrt. I přesto atraktivita fugu stoupá. Neustále, raketově. Připravovat ji ale mohou jenom zkušení kuchaři, kteří dokonale ovládají postup. Není ale sama, kdo se vyhřívá na špici podmořského jídelníčku.

Opatrnost vs. umění

Před podáváním musí kuchař odstranit kůži, játra, ledviny a jikry. Ve všech se nachází jed. Oblíbená je fugu nakrájená na tenké plátky, sashimi, které se aranžují na skleněný talíř, aby vynikla průhlednost ryby. Tvoří pivoňku či chryzantému nebo ptáka jeřába, nosícího štěstí. To aby i oko gurmánovo zaplesalo.

Gastronomické exotické umění se podává s různými omáčkami, strouhanou ředkví a chilli papričkami. Ve vyhlášené tříhvězdičkové michelinské restauraci Usukifugu Yamada dostanete adrenalinovou pochoutku v podobě šestichodového fugu menu za 5 100 korun.

Osm specialit plných adrenalinu vás vyjde na 7 300 korun.

Nejčastěji je fugu servírovaná nakrájená na tenké plátky, sashmi.

Lanýže mořských vod

Na první pohled připomíná obyčejné nudle. Zkuste proto druhý, gurmánský pohled. Kouzlu malých úhořů Baby Eel, zvaných také jako klenot rybího trhu či mořští bílí lanýži podlehnete okamžitě. Za obzvláštní lahůdku se považují ti z Maine a Portlandu na pobřeží USA, kde zaplatíte až 47 000 korun za 0.45 kilogramů.

Nejčastěji bývají servírovaní po japonském způsobu, tedy pomalu grilovaní doměkka s teriyaki omáčkou. V Evropě se loví na severu Španělska kolem San Sebastiana, kde jejich cena vyšplhala až k 27 000 korunám za kilogram. Ochucují se česnekem, olivovým olejem a chilli papričkami.

Velmi rychle poznáte, zda číšníci rozumí svému řemeslu, k angulas, jak se úhořům ve Španělsku říká, by vám měli naservírovat dřevěnou vidličku, kovová totiž nepříznivě ovlivňuje jejich chuť.

Králova rekordní aukce

Nekorunovaný král japonské kuchyně, to je tuňák modroploutvý. Jemné mramorování masa, kterým se může pyšnit jedině on, a správné stárnutí jeho hmoty propůjčuje rýžovým rolkám –toro sushi, dokonale vyváženou chuť. Psal se rok 2013, když majitel restaurací Kyoshi Kimura vydražil v aukci tuňáka o váze 222 kg za 41,8 milionu korun. Ceny se liší podle místa lovu i části ryby.

Nejdražší je otoro, maso z podbřišku odebírané nedaleko hlavy.

Za libru nejkvalitnějšího tuňáka z japonské Omy, považovaného za absolutní chuťovou špičku, zaplatíte až 4 760 korun.

Jemné mramorování masa, kterým se tuňák modroploutvý pyšní je dokonalé.

Snídaně ve dvou variantách

V newyorském hotelu Le Parker Meridien si můžete dopřát nevšední pochoutku zvanou Humr Frittata. Skládá se ze šesti dokonale připravených míchaných vajec, jemného masíčka z humřích klepítek a kaviáru Sevruga. Perfektní souznění chutí vás vyjde na 23 800 korun. Naproti tomu u protinožců musíte okusit Posh Pie, mistrovské dílo Paula Medcalfa – nejdražší koláč na světě.

Porci dostanete za téměř 225 800 korun. Obsahuje dva vynikající australské humry, řádně prorostlé hovězí maso a černé lanýže.

Korunou pokrmu je ale list 23 karátového jedlého zlata, prémií navíc dvě láhve ikonického australského vína Penfold Grange Reserve.

Ikona mezi kaviáry

Kaviár gurmáni vnímají jako klasiku, která nikdy nezklame. Skutečnou hvězdou je ale Almas Caviar, který jako jediný na světě nabízí britská restaurace Caviar House & Prunier. Almas znamená v ruštině diamant a hodnota tohoto nejlepšího kaviáru skutečně dosahuje drahokamu. Porci v ceně 595 000 korun předkládají hostům v krabičce ze 24karátového zlata.

Hodnota nejdražšího kaviáru Almas se přibližuje drahomu.

Více z Lifestyle

Abyste do cíle dorazili zdraví

Lifestyle23.6.2022

Mandarin Oriental Paris – Lahodné umění

Lifestyle21.6.2022

Aby při spaní nezlobilo…

Lifestyle16.6.2022

Casa Tau: No.1 na Airbnb

Lifestyle14.6.2022

Před bezem klekni

Lifestyle9.6.2022

Bugatti do kanceláře i kavárny

Lifestyle7.6.2022

Venice Simplon – Orient Express Urozený šlechtic z Francie

Lifestyle31.5.2022

Jste makoví?

Lifestyle26.5.2022

Bowlus: Stylový přepych pro dobrodruhy

Lifestyle24.5.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Suchdol nad Lužnicí: Koupání v pískovně
epochanacestach.cz

Suchdol nad Lužnicí: Koupání...

Ve výčtu aktivit, na...
Zeleninová polévka s červenou čočkou a rajčaty
tisicereceptu.cz

Zeleninová polévka s červenou...

Pro zasycení i zahřátí po návratu z mrazivého...
Utajila před mužem nevěru?
nasehvezdy.cz

Utajila před mužem nevěru?

JANA ŠVANDOVÁ (74) si...
Katedrála v Chartres: aplikovaná věda v období gotiky
21stoleti.cz

Katedrála v Chartres:...

Řekne-li se katedrála Notre-Dame, každý si vybaví...
O původu zvyků: Potlesk, prosím!
epochaplus.cz

O původu zvyků: Potlesk,...

Denně se setkáváme se zvláštními gesty,...
Pes nebo vlk? Sibiřský permafrost skrýval 18 000 let staré štěně
epochaplus.cz

Pes nebo vlk? Sibiřský...

Kdy si člověk ochočil psa? Kdy divoký vlk začal...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Konečně tedy budu babička!
skutecnepribehy.cz

Konečně tedy budu babička!

Už jsem se bála, že mě...
Chystá se Petruchová Borhyové zničit její kariéru?
nasehvezdy.cz

Chystá se Petruchová Borhyové...

Kdo by to byl řekl,...
Kotník dokáže zkomplikovat pohyb
panidomu.cz

Kotník dokáže zkomplikovat...

Pohybový aparát: kosti, klouby, svaly a šlachy slouží...
Stále nevysvětlená světla
enigmaplus.cz

Stále nevysvětlená světla

Marfa Lights: První historická zmínka o tzv. Marfa...
Osvěžující Chandon Garden Spritz
iluxus.cz

Osvěžující Chandon Garden...

Léto je jako stvořené pro svěží chutě a...