Zajímavosti

Kvevri: Když mniši šlapou…víno!

Kvevri: Když mniši šlapou…víno!

Vypadají jako amfory. Ale amfory to nejsou, i když se jejich vznik datuje do starověku. Hliněné nádoby o různém obsahu dnes v Gruzii zažívají renesanci a umožňují v zemi skvělého vína vyrábět tento mok ještě lahodnější. A s neutuchajícím elánem se obnovy této tradice chopili i v pravoslavném klášteře!

Krásná historická budova na pozadí hor, které jakoby se dotýkaly oblohy. Pravoslavný klášter Alaverdi, stojící osaměle uprostřed nedotčené přírody pohoří Kavkaz v gruzínském regionu Kachetie, zakládá v 6. století mnich Josef Alaverdský. Návštěvníci sem tak přijíždějí nejenom za památkami, ale právě i za místním vínem.

Do areálu kláštera přijíždějí lidé nejenom za historií, ale také za zdejším vínem.

Unikátní postup

Tradice výroby zdejšího lahodného moku začíná v roce 1011, od tohoto faktu se odvíjí i značka zdejších vín. Z této doby pocházejí také sklepy, které byly postaveny na místě původních sklepení z 8. až 10. století. V té době představuje produkce klášterního vína asi 2000 až 4000 litrů vína ročně. Není jasné, kdy se výroba vína v klášteře zastaví, ale poté, co jsou nalezeny zbytky původních nádob, je sklep zvolna obnoven a víno se opět začíná vyrábět v roce 2006. Pět mnichů, pracujících ve zdejším vinařství, od té doby vyrobí asi 5000 lahví vína každý rok. Unikátní je hlavně postup jeho výroby. Hrozny i se slupkami a třapinami se nejprve zpracují šlapáním v dřevěné či kamenné nádobě. Ta zdejší je vyrobena z kmene stromu a tvarem vzdáleně připomíná loďku. Drť se pak uloží do objemných keramických nádob, zvaných „kvevri“, které připomínají amfory. Takto se nádoby nazývají právě v kachetinské oblasti na východě Gruzie, v jiných částech země mají jiné názvy.

Mniši si na výrobě vína podle tradičního receptu nechávají záležet.

Gruzínský klenot

Kvevri se posléze hermeticky utěsní a umístí do země, kde se nechá nejméně půl roku. Lidové rčení tvrdí, že ideální pro získání pravého požitku z tohoto vína by bylo, kdyby se víno uložilo do země při narození dítěte a vyzvedlo až při jeho svatbě. Taková byla ostatně i dřívější tradice v některých venkovských oblastech Gruzie. Po vyzvednutí se víno stočí a z pevných zbytků se vyrábí pálenka. Postup výroby vína v kvevri je natolik unikátní, že byl v roce 2013 zapsán na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Víno, vyprodukované v klášteře, se těší vynikající pověsti. Je to dáno tím, že zdejší mniši si zakládají na přesném dodržování dávných postupů a nesnaží se ani tak o kvantitu, jako spíše o kvalitu. „Naše víno uzdravuje duši a tělo, dává sílu děkovat Stvořiteli a rozjasní vaši náladu,“ tvrdí sami výrobci a dodávají, že se v něm snoubí také majestát někdejších gruzínských panovníků i skromnost zdejších mnichů. Ti si na sepětí s tradicemi a přírodou potrpí. Kromě vína se věnují i včelařství a zahradničení.

Zdejší víno je oceňováno nejen v Evropě, ale i v zámoří.

Více z Zajímavosti

Úžasné Ziegfeld Girls: Krása, jakou svět ještě neviděl!

Zajímavosti20.5.2020

Hororová dieta: Neběhejte, třeste se!

Zajímavosti18.5.2020

Je vaše dítě závislé na mobilu? Pošlete ho na odvykačku!

Zajímavosti14.5.2020

Dálkové ovládání: Lenoch i infračervené oko!

Zajímavosti11.5.2020

Nevšední dětství: Malé krásky vydělávají miliony!

Zajímavosti7.5.2020

Tajemný Coral Castle: Je to vůbec možné?

Zajímavosti4.5.2020

Prosklený Paj-lung: Svezte se k nebesům výtahem!

Zajímavosti30.4.2020

Vodka Atomik: Neobyčejná příchuť Černobylu

Zajímavosti23.4.2020

Kvevri: Když mniši šlapou…víno!

Zajímavosti20.4.2020
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat