Zajímavosti

Kvevri: Když mniši šlapou…víno!

Kvevri: Když mniši šlapou…víno!

Vypadají jako amfory. Ale amfory to nejsou, i když se jejich vznik datuje do starověku. Hliněné nádoby o různém obsahu dnes v Gruzii zažívají renesanci a umožňují v zemi skvělého vína vyrábět tento mok ještě lahodnější. A s neutuchajícím elánem se obnovy této tradice chopili i v pravoslavném klášteře!

Krásná historická budova na pozadí hor, které jakoby se dotýkaly oblohy. Pravoslavný klášter Alaverdi, stojící osaměle uprostřed nedotčené přírody pohoří Kavkaz v gruzínském regionu Kachetie, zakládá v 6. století mnich Josef Alaverdský. Návštěvníci sem tak přijíždějí nejenom za památkami, ale právě i za místním vínem.

Do areálu kláštera přijíždějí lidé nejenom za historií, ale také za zdejším vínem.

Unikátní postup

Tradice výroby zdejšího lahodného moku začíná v roce 1011, od tohoto faktu se odvíjí i značka zdejších vín. Z této doby pocházejí také sklepy, které byly postaveny na místě původních sklepení z 8. až 10. století. V té době představuje produkce klášterního vína asi 2000 až 4000 litrů vína ročně.

Není jasné, kdy se výroba vína v klášteře zastaví, ale poté, co jsou nalezeny zbytky původních nádob, je sklep zvolna obnoven a víno se opět začíná vyrábět v roce 2006. Pět mnichů, pracujících ve zdejším vinařství, od té doby vyrobí asi 5000 lahví vína každý rok. Unikátní je hlavně postup jeho výroby.

Hrozny i se slupkami a třapinami se nejprve zpracují šlapáním v dřevěné či kamenné nádobě. Ta zdejší je vyrobena z kmene stromu a tvarem vzdáleně připomíná loďku. Drť se pak uloží do objemných keramických nádob, zvaných „kvevri“, které připomínají amfory.

Takto se nádoby nazývají právě v kachetinské oblasti na východě Gruzie, v jiných částech země mají jiné názvy.

Mniši si na výrobě vína podle tradičního receptu nechávají záležet.

Gruzínský klenot

Kvevri se posléze hermeticky utěsní a umístí do země, kde se nechá nejméně půl roku. Lidové rčení tvrdí, že ideální pro získání pravého požitku z tohoto vína by bylo, kdyby se víno uložilo do země při narození dítěte a vyzvedlo až při jeho svatbě. Taková byla ostatně i dřívější tradice v některých venkovských oblastech Gruzie. Po vyzvednutí se víno stočí a z pevných zbytků se vyrábí pálenka.

Postup výroby vína v kvevri je natolik unikátní, že byl v roce 2013 zapsán na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Víno, vyprodukované v klášteře, se těší vynikající pověsti. Je to dáno tím, že zdejší mniši si zakládají na přesném dodržování dávných postupů a nesnaží se ani tak o kvantitu, jako spíše o kvalitu.

„Naše víno uzdravuje duši a tělo, dává sílu děkovat Stvořiteli a rozjasní vaši náladu,“ tvrdí sami výrobci a dodávají, že se v něm snoubí také majestát někdejších gruzínských panovníků i skromnost zdejších mnichů. Ti si na sepětí s tradicemi a přírodou potrpí.

Kromě vína se věnují i včelařství a zahradničení.

Zdejší víno je oceňováno nejen v Evropě, ale i v zámoří.

Více z Zajímavosti

Jacques-Henri Lartigue: Le Grand Prix A.C.F.

Zajímavosti17.6.2021

Železnice v arktickém ledu extrémní lidské úsilí

Zajímavosti15.6.2021

Malé černé pro Audrey

Zajímavosti14.6.2021

Bizarní daně: Platí se za moč i vousy!

Zajímavosti10.6.2021

Saguaro: Gigant mezi kaktusy

Zajímavosti7.6.2021

Velká letní soutěž časopisu Epocha přichází i v roce 2021

Zajímavosti7.6.2021

Cizinci žijící v ČR se musí pojistit. Desetina tak nečiní a dluží nemocnicím miliony

Zajímavosti3.6.2021

Co zachrání lidstvo? 2,25 miliardy semen!

Zajímavosti3.6.2021

Soutěží o lístky na fotbalové EURO se značkou vivo

Zajímavosti30.5.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince
epochaplus.cz

Technologie známá „z...

Dostat i z té nejrozmazanější fotky...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
Tajemství ježka v kleci: Jaroslav Foglar ho nevymyslel
enigmaplus.cz

Tajemství ježka v kleci:...

Ježek v kleci. Hlavolam, který v Čechách...
Rada Magdaleny Dobromily Rettigové hospodyňkám: Nevěrníkům servírujte polévku
epochaplus.cz

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové...

Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vydaná...
Kdy je zapomnětlivost ještě normální?
panidomu.cz

Kdy je zapomnětlivost ještě...

Paměť uchovává nejen vzpomínky, ale také povědomí...
Proč chce Bára utéct?
nasehvezdy.cz

Proč chce Bára utéct?

V současné době vážou...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
Pošpinila jsem vztah svou hloupostí
skutecnepribehy.cz

Pošpinila jsem vztah svou...

Ani po letech se nemohu...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...