Zajímavosti

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Různé druhy hořčice se vyrábějí ze semen rostlin stejnojmenného rodu. Aby se uvolnila a rozvinula jejich chuť, musí být rozdrcená nebo namletá. Pak se smíchají s tekutinou, tedy třeba vodou, octem nebo vínem, a kořením, aby se vytvořila roztíratelná pasta. A pak už ji jen naložit na talíř nebo do misky!

O této rostlině se můžeme dočíst už v dávných indických spisech okolo roku 3000 před naším letopočtem. Předpokládá se, že je to jedna z prvních domestikovaných plodin a nejdříve se užívá také jako léčebný prostředek, například na křeče, bolesti svalů, revmatismus anebo při uštknutí hadem.

Kromě Indie najde ve starověku uplatnění i v Egyptě nebo Číně. Rovněž v antickém Římě si hořčice získá své příznivce, kteří pomletá semínka míchají s hroznovým moštem a ve finále se jejich produkt zřejmě příliš neliší od pikantní hořčice, kterou známe dnes.

Římané jsou pravděpodobně první, kdo experimentuje s přípravou hořčičné pasty pro gastronomické účely. Recept na hořčici se objevuje v římské kuchařce z přelomu 4. a 5. století.

Ten nabádá k tomu, aby se k rozemletým semenům přidal pepř, kmín, libeček, koriandr i dalších bylinky a také med, ocet a olej…Původně je tato pasta myšlena jako glazura pro pečeného kance.

Jde to pěkně za sebou: nejprve hořčičné květy, pak semena a nakonec samotná hořčice.

Lahůdka pro aristokraty

Z Říma se návod na výrobu hořčičné pasty dostane do Evropy a v 10. století mniši z benediktinského opatství Saint-Germain-des-Prés v Paříži začínají s vlastní produkcí.

Město Dijon se krátce nato stane uznávaným centrem výroby této speciality a její popularita je doložena písemnými zprávami o hostech, kteří v roce 1336 spořádají 320 litrů hořčičného krému během jediné slavnostní hostiny zdejšího vévody.

Rané použití hořčice jako koření je doloženo i v Anglii, a sice v roce 1390 v knize The Forme of Cury, kterou napsali mistři kuchaři krále Richarda II. (1367–1400). Vodou navlhčená směs z rozdrcených semen, smíchaných s moukou a skořicí, se zformuje do malých kuliček a ty se po vysušení opět smíchají s octem nebo vínem, aby se vytvořila hořčičná pasta.

Použití hořčice jako dochucovadla pro hot dogy má premiéru v USA na světové výstavě v Saint Louis v roce 1904, kdy je žlutá hořčičná pasta představena Američanům svým francouzským výrobcem.

Američané si poprvé pochutnají na hot dogu s hořčicí teprve na začátku 20. století.

Dobrá česká plnotučná

Nejznámějšími a nejpoužívanějšími hořčicemi u nás jsou plnotučná, kremžská a dijonská. Plnotučná obsazuje v oblíbenosti první příčku, její hladká konzistence a příjemně pálivá chuť ji k tomu předurčuje.

Ostatně, je také českým originálem! Kremžská hořčice je původem z rakouského města Kremže (Krems an der Donau), kde vznikla zhruba před 500 lety. Specifický vzhled i chuť jí dodávají nahrubo mletá semena hořčice černé.

Silná hořčice s názvem dijonská pochází z francouzského Dijonu a na rozdíl od plnotučné a kremžské se nevyrábí ze semen hořčice seté, ale ze semen příbuzné rostliny brukve sítinové. I když si dnes rádi doplníme jídlo touto pikantní pochoutkou, v širším měřítku se hořčice v českých zemích začala používat až od konce 19. století.

Kremžská hořčice je původem z Rakouska, českým originálem je naopak ta plnotučná.

Více z Zajímavosti

Jak se váží mrak?

Zajímavosti25.9.2023

Jeseter: Podivná ryba, kterou milují boháči!

Zajímavosti21.9.2023

Nebezpečná macecha: Odkud se vzala zlá nevlastní matka?

Zajímavosti18.9.2023

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Zajímavosti14.9.2023

Datle: Pořádně lepkavá historie

Zajímavosti11.9.2023

Kam na zimní dovolenou? Zkuste Antarktidu!

Zajímavosti7.9.2023

Des: V hlavě sériového vraha

Zajímavosti7.9.2023

Muž, u kterého začala i skončila válka Severu proti Jihu

Zajímavosti4.9.2023

Tak a je konec: Od kdy se loučíme se svobodou?

Zajímavosti31.8.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Samotářský život jí vyhovuje. Najde odvahu se znovu zamilovat?
nasehvezdy.cz

Samotářský život jí...

Je krásná...
V peruánské Limě byly objeveny mumie z dob před vznikem Incké říše
21stoleti.cz

V peruánské Limě byly objeveny...

Při výkopových pracích objevili pracovníci plynárenské...
Smutné! Herečka skončila opuštěná a úplně sama
nasehvezdy.cz

Smutné! Herečka skončila...

Už delší dobu nikdo...
Málem jsme ztratili „děti“
skutecnepribehy.cz

Málem jsme ztratili „děti“

Má dcera si přála velkou rodinu. Narodil se...
Velehrad: Duchovní místo
epochanacestach.cz

Velehrad: Duchovní místo

Velehrad leží mezi výběžky Chřibů 7 km od Uherského...
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz

Domácí citronový cheesecake

Dezert můžete při servírování ozdobit plátky...
Hudební géniové: Citliví, závistiví i toporní
epochaplus.cz

Hudební géniové: Citliví,...

Třebaže je rakouský skladatel Franz Schubert...
Kaktusová kočka, nebo člověkostrom? Představujeme nejbizarnější kryptidy ze světových mýtů
enigmaplus.cz

Kaktusová kočka, nebo člověkostrom?...

Většina tajemných tvorů, kteří mají podle mýtů a legend...
Ve vzduchu je cítit konflikt. Čím Římané rozčilovali Germány?
epochaplus.cz

Ve vzduchu je cítit konflikt....

Císař Octavianus Augustus má plnou hlavu plánů....
Vydejte se na jeřabiny
panidomu.cz

Vydejte se na jeřabiny

Když se na podzim začervenají, je to krása....
Emirates slaví Mezinárodní den kávy
iluxus.cz

Emirates slaví Mezinárodní...

Mezinárodnímu dni kávy, který připadá na...
Individuální komfort s uměleckým přesahem
rezidenceonline.cz

Individuální komfort s...

Multifunkčnost, vstřícnost k potřebám setkávání v...