Zajímavosti

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Různé druhy hořčice se vyrábějí ze semen rostlin stejnojmenného rodu. Aby se uvolnila a rozvinula jejich chuť, musí být rozdrcená nebo namletá. Pak se smíchají s tekutinou, tedy třeba vodou, octem nebo vínem, a kořením, aby se vytvořila roztíratelná pasta. A pak už ji jen naložit na talíř nebo do misky!

O této rostlině se můžeme dočíst už v dávných indických spisech okolo roku 3000 před naším letopočtem. Předpokládá se, že je to jedna z prvních domestikovaných plodin a nejdříve se užívá také jako léčebný prostředek, například na křeče, bolesti svalů, revmatismus anebo při uštknutí hadem.

Kromě Indie najde ve starověku uplatnění i v Egyptě nebo Číně. Rovněž v antickém Římě si hořčice získá své příznivce, kteří pomletá semínka míchají s hroznovým moštem a ve finále se jejich produkt zřejmě příliš neliší od pikantní hořčice, kterou známe dnes.

Římané jsou pravděpodobně první, kdo experimentuje s přípravou hořčičné pasty pro gastronomické účely. Recept na hořčici se objevuje v římské kuchařce z přelomu 4. a 5. století.

Ten nabádá k tomu, aby se k rozemletým semenům přidal pepř, kmín, libeček, koriandr i dalších bylinky a také med, ocet a olej…Původně je tato pasta myšlena jako glazura pro pečeného kance.

Jde to pěkně za sebou: nejprve hořčičné květy, pak semena a nakonec samotná hořčice.

Lahůdka pro aristokraty

Z Říma se návod na výrobu hořčičné pasty dostane do Evropy a v 10. století mniši z benediktinského opatství Saint-Germain-des-Prés v Paříži začínají s vlastní produkcí.

Město Dijon se krátce nato stane uznávaným centrem výroby této speciality a její popularita je doložena písemnými zprávami o hostech, kteří v roce 1336 spořádají 320 litrů hořčičného krému během jediné slavnostní hostiny zdejšího vévody.

Rané použití hořčice jako koření je doloženo i v Anglii, a sice v roce 1390 v knize The Forme of Cury, kterou napsali mistři kuchaři krále Richarda II. (1367–1400). Vodou navlhčená směs z rozdrcených semen, smíchaných s moukou a skořicí, se zformuje do malých kuliček a ty se po vysušení opět smíchají s octem nebo vínem, aby se vytvořila hořčičná pasta.

Použití hořčice jako dochucovadla pro hot dogy má premiéru v USA na světové výstavě v Saint Louis v roce 1904, kdy je žlutá hořčičná pasta představena Američanům svým francouzským výrobcem.

Američané si poprvé pochutnají na hot dogu s hořčicí teprve na začátku 20. století.

Dobrá česká plnotučná

Nejznámějšími a nejpoužívanějšími hořčicemi u nás jsou plnotučná, kremžská a dijonská. Plnotučná obsazuje v oblíbenosti první příčku, její hladká konzistence a příjemně pálivá chuť ji k tomu předurčuje.

Ostatně, je také českým originálem! Kremžská hořčice je původem z rakouského města Kremže (Krems an der Donau), kde vznikla zhruba před 500 lety. Specifický vzhled i chuť jí dodávají nahrubo mletá semena hořčice černé.

Silná hořčice s názvem dijonská pochází z francouzského Dijonu a na rozdíl od plnotučné a kremžské se nevyrábí ze semen hořčice seté, ale ze semen příbuzné rostliny brukve sítinové. I když si dnes rádi doplníme jídlo touto pikantní pochoutkou, v širším měřítku se hořčice v českých zemích začala používat až od konce 19. století.

Kremžská hořčice je původem z Rakouska, českým originálem je naopak ta plnotučná.

Více z Zajímavosti

Ožije blboun nejapný v rukou vědců?

Zajímavosti4.12.2023

Šest prstů? Celkem běžná věc!

Zajímavosti30.11.2023

Zářivě bílá: Jak původně vypadaly egyptské pyramidy?

Zajímavosti27.11.2023

Chaloupko, chaloupko, tak je mi vhod! Vážně je to pohádka?

Zajímavosti23.11.2023

Příběh zubní pasty: Od zvířecích kopyt k zázrakům!

Zajímavosti20.11.2023

Kopřiva: Otravný plevel? Zapomeňte!

Zajímavosti16.11.2023

Objevil Benjamin Franklin elektřinu?

Zajímavosti13.11.2023

Azulejos: Modrobílá krása z Portugalska

Zajímavosti8.11.2023

Norimberk 1561: Válčili nad Evropou mimozemšťané?

Zajímavosti6.11.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Sněhové stromečky
tisicereceptu.cz

Sněhové stromečky

Zbyly vám po pečení bílky a nevíte co s...
Drsný podraz od jediného syna?
nasehvezdy.cz

Drsný podraz od jediného syna?

Herečka Jaroslava...
Solné království v Berchtesgadenu
epochanacestach.cz

Solné království v...

Město v jihovýchodním koutě Horního Bavorska stojí...
George Washington: Životní družku našel ve vdově se dvěma dětmi
epochaplus.cz

George Washington: Životní...

Štěstěna rozhodně provází mladého amerického...
Suzuki představuje zcela nový Swift
iluxus.cz

Suzuki představuje zcela...

Suzuki představuje zcela nový Swift v jeho již...
Pravěké sošky žen: Kypré tvary měly zajistit plodnost
epochaplus.cz

Pravěké sošky žen: Kypré...

Sázka na kypré tvary velice dobře živené ženy....
Čokoláda pro chuť i zdraví
panidomu.cz

Čokoláda pro chuť i zdraví

Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v...
Továrna na bílkoviny v buňce šlape jako hodinky
21stoleti.cz

Továrna na bílkoviny v buňce...

Užíváte si poklidný večer při dobrém jídle. Vaše tělo ale...
Kamenné koule ze slovenského lomu. Vznikly nadpřirozenou cestou?
enigmaplus.cz

Kamenné koule ze slovenského...

Prakticky každý nadšenec do záhad a tajemných koutů...
Syn nám vyčítá, že se scházíme s jeho bývalou
skutecnepribehy.cz

Syn nám vyčítá, že se...

Máme s mužem srdce veliké, vejde se nám do něj...
Útěchu hledá u exmanžela?
nasehvezdy.cz

Útěchu hledá u exmanžela?

Svatba a rozšiřování rodiny? Nic...
Moderní jídelna
rezidenceonline.cz

Moderní jídelna

Nezbytná součást multifinkční obytné zóny by měla...