Zajímavosti

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Různé druhy hořčice se vyrábějí ze semen rostlin stejnojmenného rodu. Aby se uvolnila a rozvinula jejich chuť, musí být rozdrcená nebo namletá. Pak se smíchají s tekutinou, tedy třeba vodou, octem nebo vínem, a kořením, aby se vytvořila roztíratelná pasta. A pak už ji jen naložit na talíř nebo do misky!

O této rostlině se můžeme dočíst už v dávných indických spisech okolo roku 3000 před naším letopočtem. Předpokládá se, že je to jedna z prvních domestikovaných plodin a nejdříve se užívá také jako léčebný prostředek, například na křeče, bolesti svalů, revmatismus anebo při uštknutí hadem.

Kromě Indie najde ve starověku uplatnění i v Egyptě nebo Číně. Rovněž v antickém Římě si hořčice získá své příznivce, kteří pomletá semínka míchají s hroznovým moštem a ve finále se jejich produkt zřejmě příliš neliší od pikantní hořčice, kterou známe dnes.

Římané jsou pravděpodobně první, kdo experimentuje s přípravou hořčičné pasty pro gastronomické účely. Recept na hořčici se objevuje v římské kuchařce z přelomu 4. a 5. století.

Ten nabádá k tomu, aby se k rozemletým semenům přidal pepř, kmín, libeček, koriandr i dalších bylinky a také med, ocet a olej…Původně je tato pasta myšlena jako glazura pro pečeného kance.

Jde to pěkně za sebou: nejprve hořčičné květy, pak semena a nakonec samotná hořčice.

Lahůdka pro aristokraty

Z Říma se návod na výrobu hořčičné pasty dostane do Evropy a v 10. století mniši z benediktinského opatství Saint-Germain-des-Prés v Paříži začínají s vlastní produkcí.

Město Dijon se krátce nato stane uznávaným centrem výroby této speciality a její popularita je doložena písemnými zprávami o hostech, kteří v roce 1336 spořádají 320 litrů hořčičného krému během jediné slavnostní hostiny zdejšího vévody.

Rané použití hořčice jako koření je doloženo i v Anglii, a sice v roce 1390 v knize The Forme of Cury, kterou napsali mistři kuchaři krále Richarda II. (1367–1400). Vodou navlhčená směs z rozdrcených semen, smíchaných s moukou a skořicí, se zformuje do malých kuliček a ty se po vysušení opět smíchají s octem nebo vínem, aby se vytvořila hořčičná pasta.

Použití hořčice jako dochucovadla pro hot dogy má premiéru v USA na světové výstavě v Saint Louis v roce 1904, kdy je žlutá hořčičná pasta představena Američanům svým francouzským výrobcem.

Američané si poprvé pochutnají na hot dogu s hořčicí teprve na začátku 20. století.

Dobrá česká plnotučná

Nejznámějšími a nejpoužívanějšími hořčicemi u nás jsou plnotučná, kremžská a dijonská. Plnotučná obsazuje v oblíbenosti první příčku, její hladká konzistence a příjemně pálivá chuť ji k tomu předurčuje.

Ostatně, je také českým originálem! Kremžská hořčice je původem z rakouského města Kremže (Krems an der Donau), kde vznikla zhruba před 500 lety. Specifický vzhled i chuť jí dodávají nahrubo mletá semena hořčice černé.

Silná hořčice s názvem dijonská pochází z francouzského Dijonu a na rozdíl od plnotučné a kremžské se nevyrábí ze semen hořčice seté, ale ze semen příbuzné rostliny brukve sítinové. I když si dnes rádi doplníme jídlo touto pikantní pochoutkou, v širším měřítku se hořčice v českých zemích začala používat až od konce 19. století.

Kremžská hořčice je původem z Rakouska, českým originálem je naopak ta plnotučná.

Více z Zajímavosti

Ožije blboun nejapný v rukou vědců?

Zajímavosti4.12.2023

Šest prstů? Celkem běžná věc!

Zajímavosti30.11.2023

Zářivě bílá: Jak původně vypadaly egyptské pyramidy?

Zajímavosti27.11.2023

Chaloupko, chaloupko, tak je mi vhod! Vážně je to pohádka?

Zajímavosti23.11.2023

Příběh zubní pasty: Od zvířecích kopyt k zázrakům!

Zajímavosti20.11.2023

Kopřiva: Otravný plevel? Zapomeňte!

Zajímavosti16.11.2023

Objevil Benjamin Franklin elektřinu?

Zajímavosti13.11.2023

Azulejos: Modrobílá krása z Portugalska

Zajímavosti8.11.2023

Norimberk 1561: Válčili nad Evropou mimozemšťané?

Zajímavosti6.11.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kamenné koule ze slovenského lomu. Vznikly nadpřirozenou cestou?
enigmaplus.cz

Kamenné koule ze slovenského...

Prakticky každý nadšenec do záhad a tajemných koutů...
Továrna na bílkoviny v buňce šlape jako hodinky
21stoleti.cz

Továrna na bílkoviny v buňce...

Užíváte si poklidný večer při dobrém jídle. Vaše tělo ale...
Čokoláda pro chuť i zdraví
panidomu.cz

Čokoláda pro chuť i zdraví

Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v...
Solné království v Berchtesgadenu
epochanacestach.cz

Solné království v...

Město v jihovýchodním koutě Horního Bavorska stojí...
Útěchu hledá u exmanžela?
nasehvezdy.cz

Útěchu hledá u exmanžela?

Svatba a rozšiřování rodiny? Nic...
Pravěké sošky žen: Kypré tvary měly zajistit plodnost
epochaplus.cz

Pravěké sošky žen: Kypré...

Sázka na kypré tvary velice dobře živené ženy....
Sněhové stromečky
tisicereceptu.cz

Sněhové stromečky

Zbyly vám po pečení bílky a nevíte co s...
Suzuki představuje zcela nový Swift
iluxus.cz

Suzuki představuje zcela...

Suzuki představuje zcela nový Swift v jeho již...
Moderní jídelna
rezidenceonline.cz

Moderní jídelna

Nezbytná součást multifinkční obytné zóny by měla...
Syn nám vyčítá, že se scházíme s jeho bývalou
skutecnepribehy.cz

Syn nám vyčítá, že se...

Máme s mužem srdce veliké, vejde se nám do něj...
Drsný podraz od jediného syna?
nasehvezdy.cz

Drsný podraz od jediného syna?

Herečka Jaroslava...
George Washington: Životní družku našel ve vdově se dvěma dětmi
epochaplus.cz

George Washington: Životní...

Štěstěna rozhodně provází mladého amerického...