Lifestyle

Mám tě ráda jako… sůl

Mám tě ráda jako… sůl

Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.

Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit?

Solit bychom měli s mírou.

Pořiďte si sbírku

Tato rada platí doslovně. Vyzkoušejte různé typy soli. Nakupte si jich do své kuchyně víc a zkoušejte jejich různé chutě.

Sůl může mít různou konzistenci, proto bychom ji měli raději vážit.

Odkud se tu vzala

„Sůl se rodí z nejčistších rodičů, slunce a moře,“ pronesl řecký filozof Pythagoras. A je tomu tak, i když se některé druhy těží ze solných dolů. I tam se v dávné minulosti dostaly z moře.

* Mořská sůl může mít šedé zbarvení, které prozrazuje, že není rafinovaná. Přirozeně obsahuje kolem 0,5 – 5 mg jodu na kilogram podle místa těžby.

* Z dolů se kamenná sůl získává dvojím způsobem. Tím prvním je klasická těžba, druhým (levnějším) způsobem se vrty do podzemí vpouští voda, vzniklý solný roztok se čerpá zpět na povrch, kde se následně odpaří a zůstane sůl.

* Z pákistánských hor Pandžábu pochází himálajská sůl. Typická je svou růžovou barvou, která vznikla příměsí sloučenin železa. Může obsahovat až 84 minerálních látek a stopových prvků. Kromě již zmíněného železa třeba hořčík, vápník, fosfor, selen, jód…

* Místo moře řeka? Ano, třeba Murray river salt je říční australská sůl pocházející z australské řeky Murray River, bohaté na minerály. Má jemnou chuť a růžovou barvu.

* Perská modrá sůl patří mezi nejvzácnější soli na světě. Vyrábí se odpařováním vody ze slaného jezera v Íránu, velmi bohatého na minerály. Od ostatních druhů jí odlišuje také její mírně sladká chuť. Za její krásnou modrou barvou nestojí žádná minerální látka. Je způsobená tisíciletým přírodním stlačováním struktury soli.

Část soli můžeme nahradit bylinkami.

* Solný květ (francouzsky Fleur de Sel) je označován za královnu solí. Je považována za nejkvalitnější mořskou sůl. Na povrchu vody v solných pánvích se za konkrétních podmínek tvoří krystaly soli, které jsou křehké jako tenká vrstva ledu. Ručně se sbírají a suší na slunci. Existuje více lokalit, kde se solný květ takto sbírá a zpracovává.

* Černá sůl Kala Namak je charakteristická vysokým obsahem sirovodíku a železa. Proto svou vůní připomíná zkažená vejce. Právě díky vaječné chuti je oblíbená u veganů. Ovocné saláty a pikantní smažené pokrmy si o ní přímo říkají.

Prkénko můžete solí také vyčistit. Je to výborná prevence proti mikrobům, kteří se v prkénku rádi zabydlují.

Více z Lifestyle

Posaďte se v pracovně jako v superautě

Lifestyle6.12.2022

Svědek obžaloby – mrazivá povídka od Agathy Christie vás dostane

Lifestyle5.12.2022

„Taková chybovost podpisů je vyloučena,“ říká Tomáš Březina ke své kandidatuře na Prezidenta České republiky

Lifestyle5.12.2022

Nejnovější trend v bydlení: monochromatický interiér a jak jej aplikovat v ložnici

Lifestyle2.12.2022

Manuka med: zdraví ze stromu života

Lifestyle2.12.2022

Říká se, že šedý zákal….

Lifestyle1.12.2022

Piaget oživuje hravou eleganci

Lifestyle29.11.2022

Top 10 nejlepších casin na světě

Lifestyle28.11.2022

Podívejte se na nejtrendovější pánské zimní bundy pro nadcházející sezónu. Tohle si nemůžete nechat ujít!

Lifestyle25.11.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články