Má barvu zlata a chuť sladkého tajemství. Můžeme ho nechat rozplývat jen tak na jazyku, rozpustit v horkém čaji nebo zápasit s jeho neposednou konzistencí na chlebu s máslem.
![Jemný květový med pochází z nektaru a pylu květin v hlavním květovém období.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/03/1-shutterstock_60129958-768x512.jpg)
Med obsahuje hlavně jednoduché, dobře stravitelné cukry, hlavně ovocný (fruktózu) a hroznový (glukózu). Působí jako tzv. rychlé cukry, které se rychle vstřebávají a poskytují okamžitě energii.
Med z květů má vysoký podíl bílkovin. Med dále obsahuje vitaminy A, C, D, E, K a skupiny B. Najdete v něm hořčík, vápník, draslík, sodík, fosfor a železo, a také zbytky pylu a mateří kašičku.
![Med skvěle dochutí perník, kynuté těsto i dezerty.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/03/2-shutterstock_764193367-768x562.jpg)
Druhy
Známe med z květů a lesní med, a jeho variantu smíšenou.
Další dělení je podle rostliny, z níž hlavně pyl na med pochází – slunečnicový, lipový (podle odborníků nejlepší), akátový (nekrystalizuje), řepkový, nebo pohankový (ten je nejvzácnější a voní po ořechách).
Lesní med je produktem medovice, která zůstává na jehličí a listech stromů po napadení mšicemi. Je znatelně tmavší a mírně natrpklý. Mezi oblíbené druhy patří med jedlový a borový.
Skladování
Med má být vzduchotěsně uzavřen nejlépe ve skle, kamenině nebo smaltované nádobě, a pokud možno uložen na tmavém místě při teplotě asi 15 °C. Podle druhu si zachovává plné aroma až dva roky.
Pokud ztuhne, můžeme ho používat krystalizovaný, nebo ho po malých dávkách zvolna prohříváme ve vodní lázni. Občas jím zamícháme a teplotu nezvyšujeme nad 40 °C.
![Turecký med se připravuje z cukru, medu, sněhu z bílků a želatiny. Dnes se této cukrovince pocházející z Orientu také říká „bílý nugát“.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/03/4-shutterstock_22964566-768x512.jpg)
Víte, že…
– je považován za nejstarší antibiotikum světa
– zlepšuje funkci vnitřních orgánů
– používá se také jako prevence tzv. civilizačních chorob (odbourává z našeho těla volné radikály)
– uklidňuje a zlepšuje náladu
– zlepšuje trávení
– čistí organismus
– uklidňuje žlučník
– upravuje vysoký tlak
– léčí onemocnění kůže (je hojně používán i v kosmetice)
![Masové pokrmy marinované v medu nebo medem potřené a pečené v troubě získají krásně křupavou kůrku. Protože med rychle karamelizuje, nemá se péct při teplotě vyšší než 220 °C.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/03/3-shutterstock_1292748448-768x432.jpg)