Lifestyle

Medové slasti

Medové slasti

Má barvu zlata a chuť sladkého tajemství. Můžeme ho nechat rozplývat jen tak na jazyku, rozpustit v horkém čaji nebo zápasit s jeho neposednou konzistencí na chlebu s máslem.

Jemný květový med pochází z nektaru a pylu květin v hlavním květovém období.

Med obsahuje hlavně jednoduché, dobře stravitelné cukry, hlavně ovocný (fruktózu) a hroznový (glukózu). Působí jako tzv. rychlé cukry, které se rychle vstřebávají a poskytují okamžitě energii. Med z květů má vysoký podíl bílkovin. Med dále obsahuje vitaminy A, C, D, E, K a skupiny B. Najdete v něm hořčík, vápník, draslík, sodík, fosfor a železo, a také zbytky pylu a mateří kašičku.

Med skvěle dochutí perník, kynuté těsto i dezerty.

Druhy

Známe med z květů a lesní med, a jeho variantu smíšenou. Další dělení je podle rostliny, z níž hlavně pyl na med pochází – slunečnicový, lipový (podle odborníků nejlepší), akátový (nekrystalizuje), řepkový, nebo pohankový (ten je nejvzácnější a voní po ořechách). Lesní med je produktem medovice, která zůstává na jehličí a listech stromů po napadení mšicemi. Je znatelně tmavší a mírně natrpklý. Mezi oblíbené druhy patří med jedlový a borový.

Skladování

Med má být vzduchotěsně uzavřen nejlépe ve skle, kamenině nebo smaltované nádobě, a pokud možno uložen na tmavém místě při teplotě asi 15 °C. Podle druhu si zachovává plné aroma až dva roky. Pokud ztuhne, můžeme ho používat krystalizovaný, nebo ho po malých dávkách zvolna prohříváme ve vodní lázni. Občas jím zamícháme a teplotu nezvyšujeme nad 40 °C.

Turecký med se připravuje z cukru, medu, sněhu z bílků a želatiny. Dnes se této cukrovince pocházející z Orientu také říká „bílý nugát“.

Víte, že…

– je považován za nejstarší antibiotikum světa

– zlepšuje funkci vnitřních orgánů

– používá se také jako prevence tzv. civilizačních chorob (odbourává z našeho těla volné radikály)

– uklidňuje a zlepšuje náladu

– zlepšuje trávení

– čistí organismus

– uklidňuje žlučník

– upravuje vysoký tlak

– léčí onemocnění kůže (je hojně používán i v kosmetice)

Masové pokrmy marinované v medu nebo medem potřené a pečené v troubě získají krásně křupavou kůrku. Protože med rychle karamelizuje, nemá se péct při teplotě vyšší než 220 °C.

Více z Lifestyle

8 lifehacků pro snazší život: Vychytávky vám ušetří čas i nervy

Lifestyle25.9.2020

Vyžeňte z obličeje únavu!

Lifestyle24.9.2020

TOP CLASS GOLF – Propadněte vášni českého greenu

Lifestyle22.9.2020

Bylinková zahrádka ve skle

Lifestyle17.9.2020

Rajské oázy s hříšným soukromím

Lifestyle15.9.2020

Prázdniny v Římě

Lifestyle10.9.2020

Jižní Tyrolsko – Přes hřebeny hor po jedné stopě

Lifestyle8.9.2020

Cestování – Exotické opojení smyslů

Lifestyle3.9.2020

Množíme květiny z babiččiny zahrádky

Lifestyle1.9.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat