Lifestyle

Medové slasti

Medové slasti

Má barvu zlata a chuť sladkého tajemství. Můžeme ho nechat rozplývat jen tak na jazyku, rozpustit v horkém čaji nebo zápasit s jeho neposednou konzistencí na chlebu s máslem.

Jemný květový med pochází z nektaru a pylu květin v hlavním květovém období.

Med obsahuje hlavně jednoduché, dobře stravitelné cukry, hlavně ovocný (fruktózu) a hroznový (glukózu). Působí jako tzv. rychlé cukry, které se rychle vstřebávají a poskytují okamžitě energii. Med z květů má vysoký podíl bílkovin. Med dále obsahuje vitaminy A, C, D, E, K a skupiny B. Najdete v něm hořčík, vápník, draslík, sodík, fosfor a železo, a také zbytky pylu a mateří kašičku.

Med skvěle dochutí perník, kynuté těsto i dezerty.

Druhy

Známe med z květů a lesní med, a jeho variantu smíšenou. Další dělení je podle rostliny, z níž hlavně pyl na med pochází – slunečnicový, lipový (podle odborníků nejlepší), akátový (nekrystalizuje), řepkový, nebo pohankový (ten je nejvzácnější a voní po ořechách). Lesní med je produktem medovice, která zůstává na jehličí a listech stromů po napadení mšicemi. Je znatelně tmavší a mírně natrpklý. Mezi oblíbené druhy patří med jedlový a borový.

Skladování

Med má být vzduchotěsně uzavřen nejlépe ve skle, kamenině nebo smaltované nádobě, a pokud možno uložen na tmavém místě při teplotě asi 15 °C. Podle druhu si zachovává plné aroma až dva roky. Pokud ztuhne, můžeme ho používat krystalizovaný, nebo ho po malých dávkách zvolna prohříváme ve vodní lázni. Občas jím zamícháme a teplotu nezvyšujeme nad 40 °C.

Turecký med se připravuje z cukru, medu, sněhu z bílků a želatiny. Dnes se této cukrovince pocházející z Orientu také říká „bílý nugát“.

Víte, že…

– je považován za nejstarší antibiotikum světa

– zlepšuje funkci vnitřních orgánů

– používá se také jako prevence tzv. civilizačních chorob (odbourává z našeho těla volné radikály)

– uklidňuje a zlepšuje náladu

– zlepšuje trávení

– čistí organismus

– uklidňuje žlučník

– upravuje vysoký tlak

– léčí onemocnění kůže (je hojně používán i v kosmetice)

Masové pokrmy marinované v medu nebo medem potřené a pečené v troubě získají krásně křupavou kůrku. Protože med rychle karamelizuje, nemá se péct při teplotě vyšší než 220 °C.

Více z Lifestyle

Mražení je malá věda

Lifestyle20.5.2020

Počesku: Proč vyrazit na výlet na Vysočinu

Lifestyle19.5.2020

Exotičtí členové rodiny

Lifestyle19.5.2020

Německá Ponorka se vrací na scénu!

Lifestyle14.5.2020

Pár mýtů o zubech

Lifestyle14.5.2020

Luxus v číslech

Lifestyle12.5.2020

Tři tipy pro práci z domova

Lifestyle11.5.2020

Nebaví vás žehlit?

Lifestyle7.5.2020

Moderní historie českého cestování: Vracíme se v čase?

Lifestyle6.5.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat