Lifestyle

Mlsají ho už generace: Pikao slaví 70 let

Mlsají ho už generace: Pikao slaví 70 let

Vzpomenete si na to, jak jste jako malí cucali z tuby Pikao? Letos slaví tato oblíbená sladkost sedmdesát let. A co se za tuto dobu změnilo? Kromě mírné úpravy grafiky obalu téměř vůbec nic. Pikao se totiž již sedmdesát let vyrábí v naprosto totožné receptuře a část jeho výroby dokonce probíhá v totožném přístroji jako na začátku, což je světovým unikátem. Pojďme si představit jeho historii.

Pikao: Legendární výrobek na českém trhu

Pikao, slazené kondenzované mléko s kakaem, je společně s Jesenkou a Piknikem jednou z nejstarších českých značek potravin, které se u nás dosud prodávají. Receptura oblíbeného Pikaa vznikla přesně před sedmdesáti lety v roce 1952. Za vznikem této kultovní sladkosti stojí tým tehdejších pracovníků společnosti Průmyslu mléčné výživy v Hlinsku pod vedením Ing. Františka Přikryla.

Zajímavostí přitom je, že vznik Pikaa doprovází naprosto jednoduchá myšlenka – přisypat do slazeného kondenzovaného mléka kakao.

Byla nejdřív tuba nebo plechovka?

I když si mnozí spojují tuto kakaovou dobrotu s tubou, ve skutečnosti byla na trh uvedena v roce 1952 nejdříve jako kondenzované kakao v plechovce. Teprve v roce 1970 byla registrovaná obchodní značka Pikao a za další dva roky se Pikao poprvé objevilo v dodnes populárních tubách. Co je však důležitější než obal, je chuť! Pikao chutná stále stejně, jako když jste ho ochutnali poprvé.

Je jedno, jestli to bylo před rokem nebo před dvaceti lety.

Plnící linka

Ne každá změna přináší zlepšení

V současné moderní době, která je neustále plná změn a inovací, je skoro těžké uvěřit tomu, že receptura Pikaa zůstala od samého počátku neměnná. Jenže nač měnit něco, co už je tou nejlepší verzí? Právě nehledání zbytečných složitostí a zachování pouhých tří surovin, kterými jsou mléko, cukr a kakao, dělá tento produkt výjimečným a takřka nesmrtelným.

Dokonce i pravé holandské kakao, které se do Pikaa přidává, pochází od stejného dodavatele. Z Holandska se k nám dováží od roku 1952. Beze změny zůstala i technologie výroby.

Tou se slazené kondenzované mléko vyrábí už od roku 1943, kdy jako první spatřilo světlo světa slazené kondenzované mléko.

Nahlédnutí do výrobny

Když už jsme zmínili technologii výroby, prozradíme vám, že onou zlatou technologií jsou takzvané kladenské odparky.

Jedná se o speciální stroje, v nichž dochází k odpařování vody z mléka. Za výrobou těchto strojů stojí Kladenské železárny, které vyrobily na celém světě pouze dva kusy a oba tyto poklady vlastní Mlékárna Hlinsko. A ačkoliv jde technologie kupředu raketovým tempem, právě kvůli nezaměnitelné chuti Pikaa, Pikniku a Jesenky, není v plánu tyto odparky měnit.

Cílem totiž zůstává, aby vše bylo stále stejně dobré a výjimečné, jako při úplně první výrobě.

Reklama z roku 1972

Zajímavost: Technologie výroby i samotné stroje jsou od počátku neměnné. Rozdíl je možný vidět pouze v balení tub, které je nyní automatické. V praxi to znamená, že lidé už nesedí u pásu a neskládají tuby do kartonů ručně, ale dělá to robot.

Stejný produkt, jiné použití

Když se zeptáte svých rodičů či prarodičů, možná vás překvapí tím, jak Pikao, Piknik či Jesenku za svých mladých let používali. Piknik a Jesenka se s oblibou používala do kávy, pro její zjemnění a oslazení zároveň – jde o obdobu dnešního cukru a mléka, které si do kávy mnozí přidávají. Pikao, které se tehdy bralo jako kondenzované kakao, se nejčastěji rozmíchalo v teplé vodě.

Dnes většina spotřebitelů cucá Pikao, Piknik i Jesenku přímo z tuby.

Pikao, Piknik a Jesenka tak představují – stejně jako třeba čokoláda – běžný pamlsek, který si rádi dopřejí děti i dospělí.

Více z Lifestyle

Vypěstujte si lufu

Lifestyle23.3.2023

Gucci otevírá bránu k cestovatelským pokladům

Lifestyle21.3.2023

Umíte vývar?

Lifestyle16.3.2023

Double Kalimero: Extravagantní a vyzývavá

Lifestyle14.3.2023

Dobrodružný park Šmoulové otevřel

Lifestyle13.3.2023

Pneumokoky útočí zákeřně a nečekaně

Lifestyle9.3.2023

Tokijská rezidence od Aston Martin

Lifestyle7.3.2023

Co jste (možná) o rýži netušili

Lifestyle2.3.2023

Bugatti chladí své šampaňské kosmickou technologií

Lifestyle28.2.2023
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Recepty ze spíže
panidomu.cz

Recepty ze spíže

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí,...
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz

Klara Rott The Spa v...

Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Chystá velkou pomstu! A co na to Bertramka?
nasehvezdy.cz

Chystá velkou pomstu! A co...

Dominika Gottová (47)...
Hacienda Nápoles Pabla Escobara: Narkobaronův odkaz?
epochaplus.cz

Hacienda Nápoles Pabla...

Denně vydělal až 60 milionů amerických dolarů....
10 věcí, které jste nevěděli o královně Alžbětě II.
epochaplus.cz

10 věcí, které jste nevěděli o...

Vždy v dokonale sladěném pastelovém...
Záhadný kněz: Zachránil studentku ze smrtelné nehody?
enigmaplus.cz

Záhadný kněz: Zachránil...

„Bože, za chvíli zemřu,“ letí hlavou devatenáctileté...
Manžel mi nakonec odpustil!
skutecnepribehy.cz

Manžel mi nakonec odpustil!

Do manželství jsem se hrnula. Stačilo...
Mystické Žluticko a Toužimsko: Zámek Valeč
epochanacestach.cz

Mystické Žluticko a...

Kraj živých vod vítá...
Nanotechnologie znali už staří Římané
21stoleti.cz

Nanotechnologie znali už staří...

Máme za to, že nanotechnologie jsou spojeny až s moderní...
Zapečená bageta à la caprese
tisicereceptu.cz

Zapečená bageta à la caprese

Hledáte inspiraci na rychlou večeři? Pak vsaďte...
Je snad herečka Hana Holišová těhotná s přítelem, který je ženatý?
nasehvezdy.cz

Je snad herečka Hana Holišová...

HANA HOLIŠOVÁ (42) si své soukromí...