Výborná výživná snídaně, svačinka nebo zdravý dezert. Příprava je snadná a můžete si udělat zásobu na delší dobu.
Čím se liší
Müsli bývá jen sypané. Je to směs vloček, sušeného ovoce, oříšků a semínek. Granola se vždycky zapéká, aby vznikly hrudky vloček a dalších surovin. Výsledek je pak krásně křupavý a chuťově výraznější.
Domácí müsli a granola
Obojí se dá koupit, jenže při domácí přípravě si můžete být jistí, že jsou z poctivých a zdravých surovin a zároveň si je namíchat přesně podle vaší chuti.
Pohlídáte si také množství cukru, vyhnete se konzervantům, stabilizátorům a organismu neprospívajícím aditivům.
Suchá směs
Příprava müsli představuje prosté smíchání suchých surovin. Základem bývají ovesné vločky s kousky sušeného ovoce, ořechy a semínky. Běžně se používají také vločky pšeničné či žitné.
Před konzumací stačí zalít mlékem, jogurtem nebo ovocnou šťávou, případně přidat čerstvé ovoce.
Müsli přes noc
Je to směs ovesných vloček, předem, nejlépe přes noc, namočených ve vodě nebo ovocné šťávě – používá se i anglické overnight oats (oves přes noc).
Před jídlem můžete ohřát, přidat nastrouhané jablko, banán, lesní plody, hrozny, mango, sušené ovoce, dále jogurt, kokosové mléko, smetanu, tvaroh, cottage sýr.
Dochuťte citronovou šťávou, čekankovým, javorovým nebo rýžovým sirupem či medem, nasekanými ořechy, semínky, skořicí.
Dejte si granolu
Základem jsou ovesné nebo jiné obilné vločky, ořechy, semínka, med, cukr či sirup. Zkombinovat můžete to, co máte právě doma: například vlašské ořechy, skořici, javorový sirup, rozinky, křížaly, vanilku, slunečnicové a dýňové semínko, pohankové vločky. Ve větší míse smíchejte suché ingredience.
V hrníčku sirup s kokosovým olejem a špetkou soli, přidejte do mísy a důkladně promíchejte. Rozprostřete na plech a při 170 °C pečte asi 30 minut. Hotovou granolu použijte stejně jako müsli, s chia pudinkem nebo na posypání salátů.
(Zdroj: Paní domu)