Lifestyle

Naklíčená sušená semínka

Naklíčená sušená semínka

Klíčky jsou naklíčená semínka obilnin, olejnin a luštěnin vhodná ke konzumaci.

Semínko se nejprve namočením oživí, a pokud má k tomu vhodné vnější podmínky, tedy světlo, přiměřenou teplotu a kyslík, začne růst kořínek. Když kořínek prorazí osemením ven, klíček je na světě.

Naklíčením se zvyšuje aktivita enzymů semen, množství vitamínů a minerálů v závislosti na druhu.

Dochází k neutralizaci kyseliny fytové, která brání vstřebávání důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, měď nebo zinek. Klíčením se zvýší výživová hodnota semen.

Obsah jakých látek se zvýší?
Vitamíny – jejich množství se výrazně zvyšuje, nebo se dokonce po naklíčení v semenu objevují nově. Nejčastěji jsou přítomny vitamín A, C, K, E a vitamíny skupiny B.

Minerály – až několikanásobně se zvyšuje množství minerálů, v závislosti na druhu jde o vápník, fosfor, hořčík, mangan, draslík, železo a další. Díky neutralizaci kyseliny fytové, která zabraňuje vstřebávání minerálů v těle, jsou tyto látky po naklíčení lépe vstřebatelné a využitelné. Lepší využitelnosti železa napomáhá i obsah vitamínu C v klíčku.

Aminokyseliny (stavební „kameny“ bílkovin) – naklíčená semena obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin, díky kterým dochází k lepší stravitelnosti a zvýšení biologické hodnoty bílkovin.

Fenolové sloučeniny – nejčastější jsou fenolové kyseliny a flavonoidy. Tyto látky nejen ovlivňují chuť a vůni klíčků, ale byly prokázány jejich ochranné účinky na lidské zdraví. Významná je jejich antioxidační aktivita, působí preventivně proti civilizačním a nádorovým onemocněním, zlepšují imunitu organismu, mají antimikrobiální a antivirové účinky.

Chlorofyl – je pigment obsažený v zelených částech rostliny, ceněný pro své antioxidační vlastnosti

Zároveň mají semínka nízkou energetickou hodnotu a velké množství vlákniny – jsou tedy vhodné i při redukčních dietách.

Proč kupovat sušené klíčky? Bezpečnost – Všechny kroky jejich výroby – máčení, klíčení a sušení – probíhají v oddělených místnostech za dodržení maximálních hygienických standardů. Teplota sušení 65 °C je pro většinu škodlivých bakterií za hranicí odolnosti.

Sušením se sice částečně sníží obsah zdraví prospěšných látek, naprostá většina jich ale zůstane zachována.

Dostupnost a univerzální použití – Sušené klíčky máte navíc kdykoli po ruce a jejich využití je univerzální. Celá semínka použijte do salátů, kaší, zapékaných jídel i polévek.

Mouku z naklíčených semínek, kterou koupíte již hotovou, zase užijete při pečení. Díky klíčkům těsto rychleji nakyne a přesto, že je mouka celozrnná, nemá nahořklé tóny, které někoho odrazují od použití běžné celozrnné mouky.

Více z Lifestyle

Než si pořídíte stylový nábytek

Lifestyle17.6.2021

Rouhání proti modlám – Sandály Birkinstock

Lifestyle15.6.2021

Záhon pro dobré trávení

Lifestyle10.6.2021

Vůně kávy v závodním pojetí

Lifestyle8.6.2021

First class s novou tváří

Lifestyle1.6.2021

Výhody online kasin oproti kamenným kasinům

Lifestyle31.5.2021

Coca-Cola oslavuje 50 let výroby v Česku a na Slovensku

Lifestyle30.5.2021

Anthony Vaccarello pro Saint Laurent

Lifestyle27.5.2021

Česnek nejen pro medvědy

Lifestyle25.5.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Pošpinila jsem vztah svou hloupostí
skutecnepribehy.cz

Pošpinila jsem vztah svou...

Ani po letech se nemohu...
Proč chce Bára utéct?
nasehvezdy.cz

Proč chce Bára utéct?

V současné době vážou...
Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince
epochaplus.cz

Technologie známá „z...

Dostat i z té nejrozmazanější fotky...
Rada Magdaleny Dobromily Rettigové hospodyňkám: Nevěrníkům servírujte polévku
epochaplus.cz

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové...

Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vydaná...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Kdy je zapomnětlivost ještě normální?
panidomu.cz

Kdy je zapomnětlivost ještě...

Paměť uchovává nejen vzpomínky, ale také povědomí...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Tajemství ježka v kleci: Jaroslav Foglar ho nevymyslel
enigmaplus.cz

Tajemství ježka v kleci:...

Ježek v kleci. Hlavolam, který v Čechách...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...