Lifestyle

Naklíčená sušená semínka

Naklíčená sušená semínka

Klíčky jsou naklíčená semínka obilnin, olejnin a luštěnin vhodná ke konzumaci. Semínko se nejprve namočením oživí, a pokud má k tomu vhodné vnější podmínky, tedy světlo, přiměřenou teplotu a kyslík, začne růst kořínek. Když kořínek prorazí osemením ven, klíček je na světě. Naklíčením se zvyšuje aktivita enzymů semen, množství vitamínů a minerálů v závislosti na druhu. Dochází k neutralizaci kyseliny fytové, která brání vstřebávání důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, měď nebo zinek. Klíčením se zvýší výživová hodnota semen.

Obsah jakých látek se zvýší?
Vitamíny – jejich množství se výrazně zvyšuje, nebo se dokonce po naklíčení v semenu objevují nově. Nejčastěji jsou přítomny vitamín A, C, K, E a vitamíny skupiny B.

Minerály – až několikanásobně se zvyšuje množství minerálů, v závislosti na druhu jde o vápník, fosfor, hořčík, mangan, draslík, železo a další. Díky neutralizaci kyseliny fytové, která zabraňuje vstřebávání minerálů v těle, jsou tyto látky po naklíčení lépe vstřebatelné a využitelné. Lepší využitelnosti železa napomáhá i obsah vitamínu C v klíčku.

Aminokyseliny (stavební „kameny“ bílkovin) – naklíčená semena obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin, díky kterým dochází k lepší stravitelnosti a zvýšení biologické hodnoty bílkovin.

Fenolové sloučeniny – nejčastější jsou fenolové kyseliny a flavonoidy. Tyto látky nejen ovlivňují chuť a vůni klíčků, ale byly prokázány jejich ochranné účinky na lidské zdraví. Významná je jejich antioxidační aktivita, působí preventivně proti civilizačním a nádorovým onemocněním, zlepšují imunitu organismu, mají antimikrobiální a antivirové účinky.

Chlorofyl – je pigment obsažený v zelených částech rostliny, ceněný pro své antioxidační vlastnosti

Zároveň mají semínka nízkou energetickou hodnotu a velké množství vlákniny – jsou tedy vhodné i při redukčních dietách.

Proč kupovat sušené klíčky?
Bezpečnost – Všechny kroky jejich výroby – máčení, klíčení a sušení – probíhají v oddělených místnostech za dodržení maximálních hygienických standardů. Teplota sušení 65 °C je pro většinu škodlivých bakterií za hranicí odolnosti. Sušením se sice částečně sníží obsah zdraví prospěšných látek, naprostá většina jich ale zůstane zachována.

Dostupnost a univerzální použití – Sušené klíčky máte navíc kdykoli po ruce a jejich využití je univerzální. Celá semínka použijte do salátů, kaší, zapékaných jídel i polévek.

Mouku z naklíčených semínek, kterou koupíte již hotovou, zase užijete při pečení. Díky klíčkům těsto rychleji nakyne a přesto, že je mouka celozrnná, nemá nahořklé tóny, které někoho odrazují od použití běžné celozrnné mouky.

Více z Lifestyle

Vyžeňte z obličeje únavu!

Lifestyle24.9.2020

TOP CLASS GOLF – Propadněte vášni českého greenu

Lifestyle22.9.2020

Bylinková zahrádka ve skle

Lifestyle17.9.2020

Rajské oázy s hříšným soukromím

Lifestyle15.9.2020

Prázdniny v Římě

Lifestyle10.9.2020

Jižní Tyrolsko – Přes hřebeny hor po jedné stopě

Lifestyle8.9.2020

Cestování – Exotické opojení smyslů

Lifestyle3.9.2020

Množíme květiny z babiččiny zahrádky

Lifestyle1.9.2020

Když vás něco štípne

Lifestyle27.8.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat