reklama
Lifestyle

Návrat k poctivému chlebu

Návrat k poctivému chlebu

Znáte typickou nakyslou chuť a neopakovatelnou vůni domácího chleba?
Dříve se chléb zásadně lišil od toho dnešního. Pekaři používali syrovátku, brambory, kvásek nebo čerstvé droždí, v těstě scházely konzervanty, éčka a další „chemie“. Chléb chutnal i suchý – nenamazaný, a čerstvý vydržel déle než týden.

Poctivý a svůj

Co takhle se ke starým recepturám vrátit? Zkuste si upéct chleba sami doma. Třeba vlastní kváskový. A pokud nemáte trpělivost na výrobu vlastního kvásku, kupte si ho přímo od pekaře, nebo – v krajním případě – použijte kvasnice. Do vašeho domácího chleba navíc můžete přidávat ingredience, které máte rádi.

Domácí chléb provoní celou kuchyň

Z přírodního kvásku Přírodní kvas vzniká smísením malého množství žitné mouky a vody. Když kvásek vzejde, přidá se do něj podle potřeby další žitná mouka a voda a proces se opakuje tak dlouho, dokud není kvásku potřebné množství. Potom se smísí s moukou (pšeničnou, žitnou, směsí…) na těsto. Kvásku by v něm mělo být zhruba šedesát procent. Ochutí se solí, případně kmínem a dá se vykynout.

Ze vzešlého těsta se tvoří pecen, ten se nechá ještě znovu kynout v ošatce či formě. Teprve potom se chleba peče.

I když je hotový základ kvásku, celý proces trvá zkušenému pekaři nejméně šest hodin.

Přírodní kvásek si můžete udělat sami

Polokvasový
Místo přírodního kvásku můžete k nakynutí těsta použí tzv. startovací kultury. Obsahují bakterie kyseliny mléčné. Kromě nich se přidává ještě droždí, aby těsto vzešlo. Samy startovací kultury k vykynutí nestačí. Výroba chleba v tomto případě trvá asi čtyři hodiny.

Do placek Foccacia patří olivy a můžete sem dát i rozmarýn

Nejen chleba…

Co ještě si můžete z kvásku doma upéci? Třeba placky Focaccia. V míse smíchejte 150 g kvásku se 400 g hladké mouky a 300 ml vlažné vody do hladkého těsta. Pod utěrkou nechte v teple odpočinout asi 30 minut. Z vykynutého těsta vypracujte 2 silnější placky. Pokapejte je olejem, rukama do nich vmáčkněte celé olivy bez pecky a navrch posypte rozmarýnem.

Na pečicím papíru ve vyhřáté troubě pečte 10–12 minut v troubě předehřáté na 220–250 °C.

Před podáváním nechte vychladit.

Místo kvásku můžete použít i pekařské droždí
(Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Sbírejte pampelišky!

Lifestyle7.7.2022

Kdy vás stáří pozve dál?

Lifestyle30.6.2022

Čtvrtý mušketýr v avantgardním plášti DS

Lifestyle28.6.2022

Abyste do cíle dorazili zdraví

Lifestyle23.6.2022

Mandarin Oriental Paris – Lahodné umění

Lifestyle21.6.2022

Aby při spaní nezlobilo…

Lifestyle16.6.2022

Casa Tau: No.1 na Airbnb

Lifestyle14.6.2022

Před bezem klekni

Lifestyle9.6.2022

Bugatti do kanceláře i kavárny

Lifestyle7.6.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Ve Varech se to může stát
iluxus.cz

Ve Varech se to může stát

Společnost Philip Morris jako partner 56. ročníku...
Skončí celý vztah tragicky?
nasehvezdy.cz

Skončí celý vztah tragicky?

Krásná Dáda (66), která okouzlila...
Hackeři číhají na sociálních sítích, pozor na 4 nejčastější chyby
epochaplus.cz

Hackeři číhají na sociálních...

Sdílení osobních informací, odpovědi na nevyžádané...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Připraví ji Pecháčková o kariéru?
nasehvezdy.cz

Připraví ji Pecháčková...

Herečka Eva Burešová (28) byla...
Nedokáže mi asi odpustit
skutecnepribehy.cz

Nedokáže mi asi odpustit

Všichni děláme v životě chyby....
Cicada 3301: Kdo vytvořil nepřekonatelnou šifru?
enigmaplus.cz

Cicada 3301: Kdo vytvořil...

Šifra, která je dnes známá jako Cicada 3301 a...
Čtyřnozí přátelé člověka: Psi za války hledali raněné a vyráželi proti tankům
epochaplus.cz

Čtyřnozí přátelé člověka: Psi za...

Znak Červeného kříže na hřbetě, brašna...
Výtečný srnčí guláš
panidomu.cz

Výtečný srnčí guláš

Zimní jídlo podle našeho gusta vyzkoušejte!...
Zapečené filé se zeleninovou krustou
tisicereceptu.cz

Zapečené filé se...

Ingredience 2 ks velkých brambor 2 mrkve 8...
ZA DOBRÝM PIVEM V JIŽNÍCH ČECHÁCH
epochanacestach.cz

ZA DOBRÝM PIVEM V JIŽNÍCH...

Pivní stezky, na kterých se...
Monumentální stavba pod drobnohledem
21stoleti.cz

Monumentální stavba pod...

Jak byli Mayové zdatnými architekty, dokazuje...