Lifestyle

Návrat k poctivému chlebu

Návrat k poctivému chlebu

Znáte typickou nakyslou chuť a neopakovatelnou vůni domácího chleba?
Dříve se chléb zásadně lišil od toho dnešního. Pekaři používali syrovátku, brambory, kvásek nebo čerstvé droždí, v těstě scházely konzervanty, éčka a další „chemie“. Chléb chutnal i suchý – nenamazaný, a čerstvý vydržel déle než týden.

Poctivý a svůj

Co takhle se ke starým recepturám vrátit? Zkuste si upéct chleba sami doma. Třeba vlastní kváskový. A pokud nemáte trpělivost na výrobu vlastního kvásku, kupte si ho přímo od pekaře, nebo – v krajním případě – použijte kvasnice. Do vašeho domácího chleba navíc můžete přidávat ingredience, které máte rádi.

Domácí chléb provoní celou kuchyň

Z přírodního kvásku Přírodní kvas vzniká smísením malého množství žitné mouky a vody. Když kvásek vzejde, přidá se do něj podle potřeby další žitná mouka a voda a proces se opakuje tak dlouho, dokud není kvásku potřebné množství. Potom se smísí s moukou (pšeničnou, žitnou, směsí…) na těsto. Kvásku by v něm mělo být zhruba šedesát procent. Ochutí se solí, případně kmínem a dá se vykynout.

Ze vzešlého těsta se tvoří pecen, ten se nechá ještě znovu kynout v ošatce či formě. Teprve potom se chleba peče.

I když je hotový základ kvásku, celý proces trvá zkušenému pekaři nejméně šest hodin.

Přírodní kvásek si můžete udělat sami

Polokvasový
Místo přírodního kvásku můžete k nakynutí těsta použí tzv. startovací kultury. Obsahují bakterie kyseliny mléčné. Kromě nich se přidává ještě droždí, aby těsto vzešlo. Samy startovací kultury k vykynutí nestačí. Výroba chleba v tomto případě trvá asi čtyři hodiny.

Do placek Foccacia patří olivy a můžete sem dát i rozmarýn

Nejen chleba…

Co ještě si můžete z kvásku doma upéci? Třeba placky Focaccia. V míse smíchejte 150 g kvásku se 400 g hladké mouky a 300 ml vlažné vody do hladkého těsta. Pod utěrkou nechte v teple odpočinout asi 30 minut. Z vykynutého těsta vypracujte 2 silnější placky. Pokapejte je olejem, rukama do nich vmáčkněte celé olivy bez pecky a navrch posypte rozmarýnem.

Na pečicím papíru ve vyhřáté troubě pečte 10–12 minut v troubě předehřáté na 220–250 °C.

Před podáváním nechte vychladit.

Místo kvásku můžete použít i pekařské droždí
(Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Svědek obžaloby – mrazivá povídka od Agathy Christie vás dostane

Lifestyle5.12.2022

„Taková chybovost podpisů je vyloučena,“ říká Tomáš Březina ke své kandidatuře na Prezidenta České republiky

Lifestyle5.12.2022

Nejnovější trend v bydlení: monochromatický interiér a jak jej aplikovat v ložnici

Lifestyle2.12.2022

Manuka med: zdraví ze stromu života

Lifestyle2.12.2022

Říká se, že šedý zákal….

Lifestyle1.12.2022

Piaget oživuje hravou eleganci

Lifestyle29.11.2022

Top 10 nejlepších casin na světě

Lifestyle28.11.2022

Podívejte se na nejtrendovější pánské zimní bundy pro nadcházející sezónu. Tohle si nemůžete nechat ujít!

Lifestyle25.11.2022

Vydejte se na jeřabiny

Lifestyle24.11.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články