Lifestyle

Není hořčice jako hořčice

Není hořčice jako hořčice

Párek na tácku bez hořčice si snad ani nelze představit. To by byla tragédie. Hořčice je v různých obměnách bez přehánění doma po celém světě.

Stačí jen pár surovin

Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kterých se získávají semínka bílá, hnědá a černá. Jednotlivé druhy se mezi sebou mohou v různém poměru míchat a navíc se používají semena namletá na různou hrubost, takže výsledných variant hořčice jsou desítky, ne-li stovky.

Existuje i hořčice v prášku.

Plnotučná hořčice

Tahle varianta u nás v oblibě nepopiratelně vede. Jejím základem jsou chuťově ne tak výrazná semena bílé hořčice. Je jemně mletá a není nijak štiplavá. Přirozená barva plnotučné hořčice není zářivě žlutá, jak si může leckdo myslet, ale spíš nevýrazná béžová s šedavým nádechem. Ty pěkně vybarvené žluťoučké hořčice vděčí za svou barvu umělému dobarvování.

Plnotučná je u nás nejoblíbenější.

Kremžská hořčice

I když ji považujeme za „svoji“, originální recept na kremžskou hořčici pochází z oblasti kolem města Krems. Obsahuje nahrubo namletá žlutá a hnědá semena, trochu cukru, nezkvašený vinný mošt a vinný ocet.

Bavorská hořčice

Tahle varianta připomíná trochu hořčici kremžskou, ale jen vzdáleně. Připravuje se z nahrubo umletých a částečně opražených hořčičných semínek. Doslazuje se cukrem, sladidly anebo jablečným pyré.

Bez hořčice si v Bavorsku nedovedou uzeniny představit.

Dijonská hořčice

Za svůj název vděčí tahle varianta hořčice francouzskému městu, ve kterém se zrodila. Vyrobená je z hnědých nebo černých hořčičných semínek. Semena se nejprve propasírují skrz síto s jemnými otvory, takže se zbaví plev, a dál se pracuje jen s vyloupanými zrnky. Zrnka se při přípravě dijonské hořčice navíc nezbavují oleje, což jí dodává zvlášť plné aroma. Výsledkem je jemně mletá, ostrá hořčice, kterou Francouzi používají do omáček a zálivek na saláty.

Do originální dijonské hořčice se nepřidává ocet, ale šťáva z nezralých hroznů.

Anglická hořčice

Angličané jsou odolný národ, a možná proto je jejich hořčice pořádně ostrá. Vyrábí se ze směsi bílých a černých hořčičných semínek. I když najdeme samozřejmě spoustu různých variant s různým kořením. Za svou ostrou chuť anglické hořčice nevděčí žádným dalším přísadám, je pálivá jen díky směsi hořčičných semen.

Více z Lifestyle

Projekt, na kterém se rozhodně nevyplatí šetřit!

Lifestyle12.4.2021

Rychlokvíz o platebních kartách: Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Lifestyle10.4.2021

Co právě frčí? Koloběžka!

Lifestyle8.4.2021

BVLGARI Jarní nádech módy

Lifestyle6.4.2021

Co si dáme v kavárně?

Lifestyle1.4.2021

Jaké máte sebevědomí?

Lifestyle31.3.2021

Velikonoční klenot za 700 milionů korun

Lifestyle30.3.2021

Bylinky můžete pěstovat doma

Lifestyle25.3.2021

Ultimátní kokpit pro virtuální závodníky

Lifestyle23.3.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články