Lifestyle

Nuda na talíři? Už ne!

Nuda na talíři? Už ne!

Jsou jídla, která jste vařili snad stokrát, a přesto mohou být ještě lepší.

Guláš

Kližka je základ. Ale jako vylepšení se hodí i kousky vnitřností, třeba jatýrka či srdce. Cibuli po osmahnutí nechte odležet, guláš bude vydatnější a „voňavější“. Gulášovou polévku dolaďte mrkví. Orestovaná kolečka dodají polévce příjemně nasládlou chuť.

Zahustěte guláš strouhanou bramborou. Díky obsahu škrobu bude jemnější a vydatnější.

Bramboračka

Sušené houby předem na půl hodiny namočte do vlažné vody a do vývaru je přidejte i s tekutinou. Uvolní se jejich chuť.

Sušenou majoránku promněte mezi prsty, zvýrazní se chuť i vůně.

Francouzské brambory

Klasický tvrdý sýr vyměňte za pivní. Použijte 6 větších brambor, 200 g anglické slaniny, 200 g pivního sýru, 2 lžíce másla, sůl, pepř a pažitku na posypání. Místo sýra můžete brambory proložit pikantní klobásou a zelím.

Bramborová kaše

Do základu lze přidat vařenou dýni nebo celer (vždy v poměru 3 :1). Skvělá je ochucená nadrobno nakrájenou a na másle osmaženou cibulkou. Jinou chuť dodá kaši dušený špenát, prolisovaný česnek, vařená nastrouhaná mrkev či sýr. Kaši dochutíte, když do základu rozdrobíte kostku šťávy k masu.

Zjemnit kaši můžete smetanou (i zakysanou), mascarpone či ricottou.

Řízky

Zvýrazní to chuť. Řízky budou lahodnější, pokud přidáte do strouhanky jemně nastrouhaný parmezán.

Připravte strouhanku z kukuřičné mouky nebo z drcených cereálních lupínků.

Šunkofleky

Dejte přednost domácím těstovinám. Stačí 2 vejce, 50 ml vody a 350 g hrubé mouky. A místo tvrdého strouhaného sýra na fleky zapečené s vajíčky přidejte čepici zakysané smetany.

Chutnější budou, pokud je uvaříte ve vodě, ve které jste předtím předvařili uzené maso, anebo do ní vhoďte bylinkovou kostku.

Knedlíčky do polévky

Budou chutnější, když hovězí, vepřová či kuřecí játra namelete nahrubo s prorostlým bůčkem v poměru 10:1. Pak přidejte vejce, hladkou mouku, strouhanku, sůl, pepř, majoránku, lisovaný česnek, mletý kmín. Umíchejte řídké těsto, knedlíčky tvořte podsypané strouhankou a vařte je přímo ve vývaru, dokud nevyplavou.

(foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Čokoláda, která roste na stromě

Lifestyle9.7.2020

Prokletý skvost

Lifestyle7.7.2020

Pepř není jen černý a bílý

Lifestyle2.7.2020

Haute couture němých tváří

Lifestyle30.6.2020

Kvalitní pomůcky pro snadné grilování

Lifestyle25.6.2020

Milionová síla světla a přírody

Lifestyle23.6.2020

Perla s pohnutým osudem

Lifestyle18.6.2020

Návrat k poctivému chlebu

Lifestyle16.6.2020

Čarování s čokoládou

Lifestyle11.6.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat