Lifestyle

Nuda na talíři? Už ne!

Nuda na talíři? Už ne!

Jsou jídla, která jste vařili snad stokrát, a přesto mohou být ještě lepší.

Guláš

Kližka je základ. Ale jako vylepšení se hodí i kousky vnitřností, třeba jatýrka či srdce. Cibuli po osmahnutí nechte odležet, guláš bude vydatnější a „voňavější“. Gulášovou polévku dolaďte mrkví. Orestovaná kolečka dodají polévce příjemně nasládlou chuť.

Zahustěte guláš strouhanou bramborou. Díky obsahu škrobu bude jemnější a vydatnější.

Bramboračka

Sušené houby předem na půl hodiny namočte do vlažné vody a do vývaru je přidejte i s tekutinou. Uvolní se jejich chuť.

Sušenou majoránku promněte mezi prsty, zvýrazní se chuť i vůně.

Francouzské brambory

Klasický tvrdý sýr vyměňte za pivní. Použijte 6 větších brambor, 200 g anglické slaniny, 200 g pivního sýru, 2 lžíce másla, sůl, pepř a pažitku na posypání. Místo sýra můžete brambory proložit pikantní klobásou a zelím.

Bramborová kaše

Do základu lze přidat vařenou dýni nebo celer (vždy v poměru 3 :1). Skvělá je ochucená nadrobno nakrájenou a na másle osmaženou cibulkou. Jinou chuť dodá kaši dušený špenát, prolisovaný česnek, vařená nastrouhaná mrkev či sýr. Kaši dochutíte, když do základu rozdrobíte kostku šťávy k masu.

Zjemnit kaši můžete smetanou (i zakysanou), mascarpone či ricottou.

Řízky

Zvýrazní to chuť. Řízky budou lahodnější, pokud přidáte do strouhanky jemně nastrouhaný parmezán.

Připravte strouhanku z kukuřičné mouky nebo z drcených cereálních lupínků.

Šunkofleky

Dejte přednost domácím těstovinám. Stačí 2 vejce, 50 ml vody a 350 g hrubé mouky. A místo tvrdého strouhaného sýra na fleky zapečené s vajíčky přidejte čepici zakysané smetany.

Chutnější budou, pokud je uvaříte ve vodě, ve které jste předtím předvařili uzené maso, anebo do ní vhoďte bylinkovou kostku.

Knedlíčky do polévky

Budou chutnější, když hovězí, vepřová či kuřecí játra namelete nahrubo s prorostlým bůčkem v poměru 10:1. Pak přidejte vejce, hladkou mouku, strouhanku, sůl, pepř, majoránku, lisovaný česnek, mletý kmín. Umíchejte řídké těsto, knedlíčky tvořte podsypané strouhankou a vařte je přímo ve vývaru, dokud nevyplavou.

(foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

The Heart of Europe: Unikát tepající miliardami

Lifestyle29.9.2020

8 lifehacků pro snazší život: Vychytávky vám ušetří čas i nervy

Lifestyle25.9.2020

Vyžeňte z obličeje únavu!

Lifestyle24.9.2020

TOP CLASS GOLF – Propadněte vášni českého greenu

Lifestyle22.9.2020

Bylinková zahrádka ve skle

Lifestyle17.9.2020

Rajské oázy s hříšným soukromím

Lifestyle15.9.2020

Prázdniny v Římě

Lifestyle10.9.2020

Jižní Tyrolsko – Přes hřebeny hor po jedné stopě

Lifestyle8.9.2020

Cestování – Exotické opojení smyslů

Lifestyle3.9.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat