Hustý kožíšek ve sklenici džemu dokáže vzít chuť k jídlu, ale jsou i tací, kteří jen vydloubnou povrch lžící a zbytek normálně zkonzumují. Je to velké riziko pro zdraví?
Některé plísně na potravinách produkují jedovaté zplodiny, jiné jsou pro lidský organismus neškodné. O jaký druh plísně ale jde, zpravidla zjistíte až v příslušné laboratoři.
Proto je z opatrnosti lepší vyhýbat se jakékoli konzumaci plesnivých potravin. Ani potraviny, z nichž už jste bílo šedý povrch odstranili, nejsou nezávadné, někdy dokonce mohou způsobit akutní otravu.
Čím víc vody, tím víc toxinů
Na vysoké zamoření jsou nejvíc citlivé kompoty, jogurty a mléčné drinky, maso, ovoce a některá zelenina, protože jim to ulehčuje vysoký obsah vody. Pamatujte, že toxiny se sterilizací ani varem zničit nedají, odolávají i nízkým teplotám v mrazáku. Proto u marmelád a šťáv nestačí jen přidat cukr, ten pouze omezí růst plísní.
![Džemy a marmelády vyndávejte z lednice jen na krátkou dobu, vlhkost potravině může ublížit.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2022/02/shutterstock-1150188224-768x512.jpg)
Doporučujeme: Džemy a marmelády, uchovávané otevřené v lednici, vyndávejte na co nejkratší dobu. Pokud se víčko zahřeje a pak v lednici znovu zchladí, může se na vnitřní straně srážet vlhkost. A ta stačí k tomu, aby se plíseň vytvořila.
Pozor i na chléb
Suché, ale pórovité pečivo bývá napadáno plísní Apergillus flavus, jež tvoří jedovatý aflatoxin. Proto plesnivý chléb patří do koše, nestačí odkrojit jen postiženou část.
![Takový chléb patří do koše, nestačí jen odkrojit postiženou část.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2022/02/shutterstock-399825889-768x512.jpg)
Kdy stačí odkrojit
Použít se dá mrkev, pokud plesnivou část velkoryse odříznete. Obdobně také tvrdé sýry vcelku. Naopak napadené měkké, čerstvé nebo plátkované sýry je nutné vyhodit.
![Plíseň na tvrdých sýrech můžete odkrojit.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2022/02/shutterstock-234786049-768x512.jpg)
A co plísňové delikatesy?
Ty obsahují neškodné plísně, které neprodukují jedovaté zplodiny. Týká se to nejen sýrů, ale i některých uzenin, vyráběných sušením jako pršut nebo parmská šunka.
![Delikatesy vyráběné sušením mohou obsahovat neškodně ušlechtilé plísně.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2022/02/shutterstock-222003307-768x524.jpg)
(Zdroj: Paní domu, Foto: Shutterstock)