Zajímavosti

Ohrožená tradice: Přijde korkový špunt o místo na slunci?

Ohrožená tradice: Přijde korkový špunt o místo na slunci?

Doba se mění a s ní i věci, které měly zdánlivě neotřesitelnou pozici. Ještě nedávno by fajnšmekři nesáhli po láhvi s vínem, která by nebyla utěsněna klasickou zátkou z korku. Dnes ji stále více vinařů mění za šroub z kovu, který si nemohou vynachválit. A to i u velmi drahých vín!

Korková zátka je tradice. Každý milovník vína zbožňuje charakteristický zvuk, který korek vydává při vytažení z hrdla láhve. Má také dlouhou historii. Jeho vlastnosti oceňují už ve starověku. Tehdejší chytré hlavy objevují, že když se z korkového dubu odstraní kůra, vytvoří se nová, mnohem kvalitnější. A pak najdou pro korek široké využití, od staveb přes rybolov až k výrobě obuvi nebo včelařství. Pokouší se s ním dokonce léčit, například plešatost. Korek zmizí z běžného používání s pádem římské říše. Ale od 17. století si ho oblíbí francouzští vinaři, kteří tímto materiálem začnou utěsňovat láhve s vínem. Tuto metodu od nich přeberou výrobci vína v dalších zemích a vítězné, několik set let trvající tažení korku napříč světem je zahájeno.

Korek si za několik staletí vybudoval renomé a dlouho byl považován za nejlepší uzávěr.

Korek má konkurenci

Doba jde však dále a pokrok nelze zastavit. Modernizace se nevyhýbá ani vinařství. Už na konci 20. století se poprvé objevují vinné láhve se šroubovacím uzávěrem. Nejprve jsou používány pro levná a méně kvalitní vína a s despektem na ně pohlížejí nejenom milovníci a znalci tohoto lahodného moku, ale i samotní vinaři. Korek je zkrátka pečeť kvality a hotovo! Po mnoha letech výzkumů a zkoušení nových uzávěrů v praxi je ale jasné, že starý dobrý korek má velkou konkurenci a že šroubovací uzávěry mají řadu pozitiv. Mnozí přední výrobci vín jim dnes dávají přednost před korkovou zátkou, a to dokonce i pro své nejlepší produkty.

Doba se mění. V láhvích s kovovým šroubovacím uzávěrem už není jen víno horší kvality.

Iniciativní Novozélanďané

Ve skutečnosti má totiž kov řadu skvělých vlastností. Je třeba dobrou prevencí proti zkažení vín, také není ohroženo infekcí mikroorganismy z korkové zátky, nejčastěji plísněmi. Navíc nezískává pachuť, kterou může korek způsobovat, a odpadá také jeho drolení. Je rovněž příjemnější pro koncové zákazníky, protože láhev lze snadno otevřít a opětovně uzavřít, a je vhodný i pro snadnější přepravu a skladování. V dnešní době je tak například více než 90 procent novozélandských vín uzavřeno šroubovacím uzávěrem a už v roce 2001 vyvinuli tamní producenti vína iniciativu, týkající se jejich používání. Rovněž i v sousedním Rakousku je jimi uzavřeno až 75 procent láhví s vínem. Výrobci přitom experimentují také s typy, které značnou měrou napodobují vlastnosti korku.

Konec korku zatím nenastává. Lépe se hodí například pro vína určená k archivaci.

Více z Zajímavosti

Výbuch sopky St. Helens: Nejlépe zdokumentovaná erupce!

Zajímavosti21.9.2020

Údolí padlých: Hřbitov pro diktátora i jeho oběti!

Zajímavosti17.9.2020

Cash4Car: snadná pomoc ve složitých situacích

Zajímavosti14.9.2020

Nadar: Portrét Sarah Bernhardtové

Zajímavosti14.9.2020

Vybíráte regálový systém? Nezapomeňte na tyto 3 aspekty

Zajímavosti10.9.2020

Úžasný bodlák: Co dokáže ostropestřec mariánský?

Zajímavosti10.9.2020

Kauza Miranda: Máte právo nevypovídat!

Zajímavosti7.9.2020

Originální knihkupectví: Regály v hledišti, pokladna na oltáři

Zajímavosti3.9.2020

Modelářství: Angličáky mohou stát i jako opravdové auto

Zajímavosti1.9.2020
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat