Planeta Země

Palmový olej jako nový symbol zla: Zachraňuje svět, nebo jej ničí?

Palmový olej jako nový symbol zla: Zachraňuje svět, nebo jej ničí?

Jen v jihovýchodní Asii, kde se nacházejí největší pěstitelé palmy olejné, se za posledních deset let ztrojnásobila produkce této plodiny. Palmový olej se používá v krémech, šamponech, zubních pastách, biopalivech, sušenkách, sladkostech či třeba smažených brambůrcích. Proč tomu tak je? Odpověď je jednoduchá. Palmový olej je totiž velmi levná surovina.

Když méně znamená více

Abyste získali stejné množství oleje z jiné plodiny, museli byste obdělat násobně více zemědělské půdy. Výnos palmy olejné na hektar půdy je cca 3,6 tun, sója má 0,8 tuny a řepka jen 0,3 tuny. Pěstování palem má tak mnohem nižší náklady a olej z nich je také trvanlivější než živočišné tuky. Všechno tedy hraje zisku do karet. Zvlášť když palmový olej je obtížné něčím nahradit. Živočišné tuky nejsou pro potravinářskou výrobu dost trvanlivé a ztužené rostlinné oleje byly zakázány kvůli tomu, že jsou výrazně nezdravé.

Pole místo pralesa

Poptávka po této surovině ale ničivě zasáhla cenné přírodní oblasti naší planety. Palma olejnice guinejská původem z Afriky dnes doslova zaplavila Indonésii a Malajsii. V roce 1985 měly palmové plantáže jen 1500 km čtverečních, o 30 let později už je to stonásobek. Víc než polovina palmových hájů přitom vznikla na místě původních deštných pralesů.

Farmáři v roli žhářů

Proměnit neprostupnou džungli v palmový háj ale není nic jednoduchého a indonéští pěstitelé si proto pomáhají jeho plošným vypalováním. Samotné ničení pralesa je dost vážným jevem, protože mizí místa s nejrozmanitějšími druhy rostlin i živočichů, po kterých zůstávají dlouhé pásy pustiny. Loni se navíc vypalování v Indonésii vymklo kontrole a spustilo ekologickou katastrofu nevídaných rozměrů. Oheň pohltil tisíce hektarů lesa a denně vyprodukoval tolik kouře jako celé Spojené státy.

Jak to zastavit?

Dá se tomu všemu nějak zabránit? Je možnost, že by byl palmový olej nahrazen jinou surovinou? V současnosti jen těžko. Jiné druhy olejů se dají použít například na smažení či jako příměsi do biopaliv. Při výrobě potravin je ale nahrazení palmového oleje obtížnější. Žádná surovina přitom nemá tolik ekonomických a praktických výhod najednou jako právě tato. Díky tomu, že výrobci potravin musejí uvádět, jaký druh oleje použili, můžete se rozhodnout tyto výrobky nekupovat. Šíření palmových plantáží ale půjde brzdit jen těžko.

Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Planeta Země

Jak se dříve vařilo pivo?

Planeta Země20.8.2018

Včela, vosa, sršeň: Co je pro člověka nejvíce nebezpečné?

Planeta Země16.8.2018

Málo známé oční vady: Na co si dát pozor?

Planeta Země13.8.2018

Ovládnou svět potkani?

Planeta Země9.8.2018

Záhadní vrazi: Zločiny, které nebyly nikdy vyřešeny!

Planeta Země6.8.2018

Poznejte žaláře, které psaly historii!

Planeta Země2.8.2018

Skvosty planety Země: Fascinující přírodní úkazy!

Planeta Země30.7.2018

Cesta a pád nadzvukového letounu Concord

Planeta Země26.7.2018

Nebezpečné klíště: Proč si dát velký pozor?

Planeta Země23.7.2018

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies