Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
Panda – velmi špatně adaptovaný medvěd

Pandy velké patří k nejvybíravějším zvířatům na světě. Prakticky to jediné, co jsou ochotné konzumovat, jsou různé části bambusu. Jak si však tyto šelmy dokážou poradit se striktně vegetariánskou stravou?

Když nedávno čínští vědci prozkoumali jejich trávicí trakt do větších detailů, zjistili, že i přes pomoc „spřátelených“ bakterií patří pandy stále mezi poměrně špatně adaptovaná zvířata.

Čínské pandy velké (Ailuropoda melanoleuca) patří k nejznámějším, ale také nejohroženějším živočichům světa. Ve volné přírodě jich žije podle posledních odhadů asi 3000, další necelé 300 stovky pak v zoologických zahradách.

Jelikož přivedli Číňané toto zvíře na samotný pokraj vyhubení, snaží se jej v posledních letech nejen chránit, ale i co nejlépe poznávat.

Studie provedené v poslední době genetiky a mikrobiology představují pandy jako zvířata, vůči kterým se zachovala matka příroda poněkud macešským způsobem.

Na vybavení pand k jejich životnímu stylu, který je založen na takřka výhradní konzumaci rostlinné stravy, totiž příliš nemyslela.

Nepříjemně odolná vazba

Až na drobné a dnes prakticky nepříliš významné výjimky závisí koloběh energie v živém světě na Zemi na energii z termonukleárních reakcí ve Slunci.

Elektromagnetické záření, které Slunce do svého okolí vysílá, se naučily zachycovat a jako motor svého metabolismu využívat nejrůznější pozemské organismy, primát však patří zeleným rostlinám.

S nimi je však jeden problém: na své potenciální konzumenty příliš nemyslely. Namísto toho, aby energii uložily do uživatelsky přívětivých sloučenin, je většina získané energie uvězněna v tzv.

β 1,4 vazbě v molekule jednoho ze základních stavebních kamenů rostlinného těla, celulózy.

Tato vazba, která propojuje jednotlivé „cihličky“ celulózy, malé molekuly glukózy, je však velmi stabilní. Býložravcům, kteří by se chtěli této energie zmocnit pro sebe, tedy zůstal v rukou Černý Petr. Museli se nějak naučit tuto „neprůstřelnou“ vazbu „prostřelit“.

Jak si poradit s cukrem

Zdaleka ne každý polysacharid je živočichy tak problematický. Každý z nás například zná jev, kdy nám rohlík při žvýkání v ústech lehce zesládne.

Právě se do něj totiž pustily enzymy přítomné v našich slinách, které polysacharid škrob, obsažený jako zásobní látka v zrnech obilnin, „rozstřílely“ na cukry jednodušší.

S celulózou je však větší problém. Potřebou munici, tedy co nejkomplexnější baterii enzymů aktivních vůči karbohydrátům, totiž příroda nadělila jen málokomu.

Jak tedy tento problém obejít? Inu, díky milionům let, které měla evoluce k dispozici, to zase tak velký problém není. Příroda vsadila na velmi efektivní způsob – spolupráci.

Například jedněm z nejefektivnějších býložravců (čili herbivorů) – přežvýkavcům – pomáhá nejen jejich složený žaludek, ale zejména symbiotické bakterie a archebakterie, které potřebné enzymy vlastní.

Dalším příkladem jsou prvoci bičenkovci napomáhající s trávením celulózy jiné významné skupině, která posílá její energii dále do oběhu biosférou – všekazům čili termitům.

Pandiny problémy s bambusem

Pandy velké si však v evoluční loterii nevytáhly příliš dobrý los. Vznikly totiž jako jeden z výhonků řádu šelem.

Ačkoliv byl s jejich systematickým zařazením dlouho problém, dnes je mezi vědci téměř jednomyslně přijímaná představa, že jde o samostatnou linii medvědů.

I když jsou medvědi většinou všežravci (prakticky jediným čistým masožravcem čili karnivorem je medvěd lední), jejich trávení má mnohem blíže k masožravým šelmám.

Prvním významným krokem k rozpoznání toho, jak na tom pandy skutečně jsou, bylo publikování výsledků výzkumu v roce 2010.

Čínští vědci pod vedením Žuej-čchiang Li z pobočky Pekingského genetického institutu v Šen-čen prezentovali výsledky svého 8 měsíců trvajícího výzkumu, během něhož se jim díky zavedení nových metod podařilo přečtení prakticky kompletního jaderného genomu pandy v tak krátké době.

Nové zprávy z buněčného jádra

Přečtení genomu pandy pochopitelně podnítil další zájem o průzkum těchto velevzácných savců, zejména opět v jejich domovské Číně.

Na sklonku minulého roku publikovali vědci pod vedením jednoho z největších odborníků na genetiku pand Li-feng Ču ze Zoologického institutu Čínské akademie věd v Pekingu studii, v níž prozkoumali do mnohem větších detailů schopnosti pand poradit si s celulózou.

Prvním krokem jejich výzkumu bylo, že prošli doposud vytvořené databáze genů od několika živočichů (včetně člověka) a srovnali jejich vybavenost geny, které se podílejí na trávení celulózy.

I když je v našich vědomostech o fungování genů ještě velká řada bílých míst a rozdíl v číslech do značné míry odráží i rozdíly v poznání funkcí jednotlivých genů u různých živočichů, jedno se zdá být jednoznačné:

pandy jsou ve srovnání s ostatními vybaveny skutečně žalostně. Vlastní sice sadu enzymů typických pro masožravce, enzymy aktivní vůči karbohydrátům jim však chybí (viz tabulka)

Zprávy z pandích exkrementů

Vědci pod vedením Li-feng Ču pro další důkazy vydali na průzkum pandích exkrementů.

„Když jsou zvířata tak špatně vybavena enzymy, musí jim s rozkladem celulózy napomáhat symbiotičtí mikrobi,“ popisuje základní myšlenku projektu další z jeho členů, profesor Fu-wen Wej.

Prvním ze závěrů vědců bylo, že jak divoce žijící pandy, tak exempláře žijící v zajetí (a tedy přikrmované patřičně pestřejší stravou) mají střevní mikroflóru velmi podobnou.

Nad její chudostí však vědci nevěřícně krčili hlavou podobně jako nad špatnou vybaveností pand vlastními enzymy.

„Druhová bohatost střevní mikroflóry, kterou jsme objevili, je nižší jak oproti savcům býložravým, tak oproti masožravcům,“ popisuje prof. Fu-wen Wej. „Z 13 typů bakterie Clostridium, které jsme u pand objevili, je však celých 7 typických pouze pro ně.

Hlavními zbraněmi pand pro přežití jsou na jedné straně jejich tělesné znaky (např. úprava čelistí a chrupu či „pseudo-prst“, který umožňuje přidržování stonků). Nejdůležitější je však to, že se krmí prakticky 15 hodin denně,“ shrnuje čínský zoolog.

Panda velká patří do samostatné vývojové řady medvědů. (Zdroj: Jeff Kubina, Wikimedia) Prakticky bez dotknutí prochází trávicím traktem pand až 92 % celulózy a 73 % hemicelulózy. (Zdroj: Fernando Revilla, Wikimedia)
Související články
Mykologové z Botanického ústavu Akademie věd ČR a spolupracujících institucí popsali pozoruhodný případ, který dokládá, že i dobře spravované veřejné sbírky mikroorganismů mohou ukrývat systematické omyly. Studie, publikovaná v prestižním mezinárodním časopise IMA Fungus, odhalila, že sedm kmenů uložených v mezinárodní sbírce pod stejným druhovým názvem představuje ve skutečnosti sedm geneticky i morfologicky odlišných druhů […]
Novou metodu umožňující spouštět chemické reakce v živých organismech podle lokální hodnoty pH vyvinul tým vědců z ETH Curych vedený Helmou Wennemers a Athanasiosem Markosem, který působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Tento postup otevírá cestu k přesnější diagnostice a cílené léčbě nádorů či zánětlivých onemocnění. Výsledky výzkumu zaměřeného na vývoj nové bioorthogonální […]
Nepoužívané smartphony mohou pomoci snížit množství elektroodpadu i těžbu vzácných kovů…V rámci Mezinárodního dne elektroodpadu na tento aspekt upozorňuje studie Fraunhofer Austria a ukazuje, že jen v českých domácnostech leží 11,3 milionu starých smartphonů plných cenných surovin.   V Evropě se nachází až 642 milionů nevyužívaných smartphonů, z nichž 211 milionů by se po repasování […]
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
reklama
Historie
Havlíček pokládal Brixen za hnízdo hlupáků
Je to nepříjemné probuzení. Havlíček otevře oči, ale u jeho postele nestojí ani manželka Julie, ani bratr František, nýbrž pražský vrchní komisař Franz Dedera, okresní hejtman Ferdinand Voith a četník s ručnicí.   Karel Havlíček Borovský (1821–1856) je rozespalý, dlouho do noci psal, teprve před chvílí si šel lehnout. Přesto vstane, oblékne si župan a se […]
Největší cirkus světa nadchl Čechy
V cirkusovém stanu, dlouhém 180 metrů, člověk neví, kam upřít zrak dřív. Jsou tu tři manéže, dvě jeviště i 400 metrů dlouhá okružní dráha, stěny lemují klece zvěřinců a pod kopulí se lesknou hrazdy artistů.   Na počátku 20. století je to už 20 let, co se ve Spojených státech zrodil největší cirkus světa Barnum & […]
Zbláznil se Josef Václav Sládek po smrti ženy?
Postel je zbrocená krví. „Zavolej lékaře, něco je špatně,“ naléhá mladičká Emílie na manžela Josefa. Ten ji chytne za ruku a utře jí pot z čela. „Neboj se,“ zašeptá. „Maminka taky rodila dlouhé dva dny. A nakonec všechno dobře dopadlo.“   Budoucí literát Josef Václav Sládek (1845–1912) se narodil ve Zbirohu jako nejstarší z pěti dětí do […]
Sikorsky splnil lidem sen o létajícím koberci
I když jeho otec je lékař a psycholog a medicínu absolvuje také jeho matka, od malička je snem kyjevského rodáka Igora Sikorského letectví.   Ve 14 letech k němu doputuje zpráva o tom, jak bratři Wrightové v Americe uskutečnili svůj průkopnický let. „Tohle bude moje budoucnost,“ rozhoduje se definitivně. Po studiích námořní akademie a strojní fakulty […]
Zajímavosti
Řasokoule: Šneci rostlinné říše
Někdo v nich vidí podivuhodné živočichy, další je pro změnu označuje za podvodní mech. Řasokoule jsou však řasy, které do kulovitého tvaru češe sama voda!   Po dně se povalují celá staletí, vědci si jich všimnou začátkem 19. století. Rakouský botanik Anton E. Sauter (1800–1881) zahlédne a popíše zvláštní rostlinu, kterou spatří v jezeře Zell. […]
Mount Mihara: Sopka sebevrahů!
Bez své lásky nedokáže žít a věří, že když skočí, žár ji okamžitě promění a ona bude stoupat k nebi jako dým. Nezůstane v tom sama. Její příběh se totiž zaryje do japonských dějin a vyvolá vlnu následovníků.   Všechno začne v roce 1933, kdy se jednadvacetiletá studentka tokijské Praktické dívčí školy Kijoko Macumoto zamiluje […]
Kde leží Nulový ostrov?
Kde se nachází začátek Země? Ač se zdá otázka nesmyslná, odpověď je logická. Tam, kde je naprostá nula. Tedy v místě, kde se protíná nultý poledník s rovníkem! A co tam leží? Přeci Nulový ostrov!   Najděte si to magické místo na mapě. Nula stupňů zeměpisné šířky, nula stupňů zeměpisné délky. Když ale přesně do […]
Neandertálci: Co přispěje k jejich konci?
V létě roku 1856 objeví dělníci z lomu v jeskyni Kleine Feldhofer Grotte v Německu části lidské kostry i podivně vypadající lebku. Tehdy ještě netuší, že jde o naše blízké příbuzné, kteří vyhynuli před asi 40 000 lety. Teď už o nich víme hodně. Ale jedna otázka zůstává: co stojí za jejich zánikem?   Neandertálci […]
Záhady a napětí
Poklad templářů na Slovensku? Poznejte tajemství kostela v Ludrové!
Na víko dopadá drobný déšť. Šest mužů nesoucích rakev a oblečených do kroužkové zbroje kráčí pochodovým krokem v čele smutečního průvodu. Bojová vlajka a okraje plášťů zdobených křížem vanou ve větru. Cílem jejich cesty je blízký kamenný kostelík obklopený zdí…   V kostele čeká na rytíře kněz mávající kadidelnicí a otevírající vstup do krypty v blízkosti […]
Případ Mariana Rajchela: Dostával zprávy od démona?
„Ona z toho pekla nevyjde. Je moje. Každý, kdo se za ni bude modlit, zemře.“ Taková slova údajně v roce 2014 obdrží polský kněz Marian Rajchel (?–2021) od jakéhosi démona. Ne ale někde v temné kryptě při seanci nebo ve zlém snu, ale přes mobilní telefon! Přijdou prý skrze dívku, kterou se neúspěšně snaží zbavit posedlosti. Začala s ním […]
Prokletý velmož Půta Švihovský: Proč se jeho duch vracel z hrobu?
Vzdělaný a zcestovalý šlechtic, nejvyšší zemský sudí, ale také krutý a obávaný pán. Údajně neváhal upálit řemeslníky, zazdít nenasytného mnicha a kohokoli vsadit do žaláře. Podle pověstí ho nakonec odnesl čert přímo z ložnice a dodnes jeho duše bloudí po hradních chodbách. Opravdu si takový konec zasloužil?   Půta Švihovský z Rýzmberka (1450–1504) nebyl jen dalším středověkým […]
Dům oběšených panenek: Záhadná expozice, která má šokovat?
Na první pohled klidná zahrada v malé vsi na Vysočině se mění v děsivou galerii. Mezi větvemi stromů se houpou desítky oběšených panenek, některé bez končetin, jiné s rozbitými tvářemi. Není divu, že tohle místo vyvolává otázky: jde o bizarní umělecký záměr, osobní démony majitele, nebo snad temné varování?   Dům, který stojí na okraji […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
21stoleti.cz
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
Používání dronů je v moderní době velmi rozšířené, a to v různých oblastech lidské činnosti. Spoléhají na ně i odborníci, kteří se zabývají zdravím keporkaků a dalších velryb v arktických vodách. Bezp
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
historyplus.cz
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
Svalnatý bijec v rukách pevně svírá kopí a jeho hrot má namířen na blížící se nebezpečnou šelmu. Jediný špatný krok, jediné zaváhání a skončí roztrhán na kusy. Diváci v aréně sedí na krajích svých sedadel a ani nedutají. Vtom šelma zaútočí. Pohotový gladiátor však stihne uskočit a zasadit jí smrtící ránu. Carpophorus údajně za jediný
Kapr netradičně: Zapomeňte na trojobal, jde to i jinak
panidomu.cz
Kapr netradičně: Zapomeňte na trojobal, jde to i jinak
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924. V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
epochaplus.cz
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
I když to nezní moc romanticky, žádná láska by na světě nebyla bez obyčejné chemie! Jaké třaskavé reakce za ní stojí, už vědci tuší. Ale jak to s přátelstvím, které k lásce nemá zas tak daleko? Pokud si představíme tělo jako chemickou laboratoř, tak v sekci, kde se míchá láska, intimita a partnerské soužití, je
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
enigmaplus.cz
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
Mohou být některá náboženská zjevení tak konkrétní, aby nás varovala před nadcházejícími událostmi? Italka jménem Gisella Cardia tvrdí, že ano! [gallery size="full" ids="162348,162350,162349"] V
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
nejsemsama.cz
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
S příchodem zimy dostávají pořádně zabrat. Mráz, vítr a suchý vzduch jim dávají lekci z otužování. Ale nebojte, stačí pár kroků, a budou jako v bavlnce. Kůže na rukou patří mezi nejméně chráněné, ale nejvíc namáhané části těla. A i když se o ni snažíte pečovat promazáváním, někdy to nestačí. A to zvlášť v zimě. Jak tedy předcházet suchosti a popraskání
Čočková polévka s klobáskou
tisicereceptu.cz
Čočková polévka s klobáskou
Ať už ji máte raději se smetanou, nebo jemně kyselou, ze silného domácího vývaru bude jedinečná. Ingredience 250 g čočky 1 mrkev kousek celeru 2 stroužky česneku 300 g brambory 1 cibule 1
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
nasehvezdy.cz
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
Dostává bezbřehá láska trhliny? Na veřejnosti se hvězda seriálu ZOO Eva Burešová (32) a její partner, šéfkuchař Přemek Forejt (38), prezentují jako dokonalý pár. Podle našeho zdroje to má však za dv
Věděla, že jsem v nebezpečí
skutecnepribehy.cz
Věděla, že jsem v nebezpečí
Byla to jen taková hra na schovávanou a mě nenapadlo nic lepšího, než se ukrýt do zakázané dědečkovy truhlářské dílny… V  dětství jsem často trávila prázdniny a také volné víkendy i se svým bratrem u babičky a dědečka na vesnici. Dědeček byl šikovný stolař a s babičkou si ještě přivydělávali zdobením už hotových rakví v odlehlé dílně. Přikázali nám, abychom do této
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz