Věda

Potravinová (r)evoluce: Co budeme jíst za 10 let?

Potravinová (r)evoluce: Co budeme jíst za 10 let?

Stejně jako všechno ostatní, i jídlo je předmětem mnoha inovací. Že bude jídelníček budoucnosti obsahovat méně masa a více hmyzu, jsme asi už slyšeli všichni. Brzy bychom ale mohli mít také diety šité na míru naší DNA, 3D tištěné jídlo, více geneticky modifikovaných potravin, nebo talíře plné poživatelných řas.

Ve světové baště neotřelých technologických řešení, kalifornské Silicon Valley, v současnosti funguje řada start-upů, zabývajících se netradičními formami produkce potravin. Patří mezi ně cvrččí farmy, výroba mléka a vajec, která se obejde bez zvířat, maso pěstované v Petriho miskách z kmenových buněk dobytka, nebo rostlinné maso, které díky obsahu molekuly hem „krvácí“.

Blízká budoucnost ovšem slibuje ještě futurističtější způsoby stravování.

Bonbon z 3D triskárny se skladbou vitaminů dle specifických potřeb zákazníka představil start-up Nourished.

Jídelníček na míru DNA

V roce 2015 sledoval tým izraelských vědců po dobu několika dní hladinu cukru v krvi skupiny 800 osob. Došel k závěru, že biologická odpověď organismu různých lidí na totožné jídlo se může podstatně lišit – co zkrátka vyhovuje jednomu, neprospívá druhému. Zatímco hodnota glykémie dosáhla u některých osob vrcholu po konzumaci zmrzliny, u jiných tomu bylo po rýži.

Reakce organismu na jednotlivé živiny je z velké části zakódována v genech. Analýza DNA má pak potenciál sestavit jídelníček „šitý na míru“ genomu konkrétního jedince. Už dnes lze pomocí nutrigenetiky ze vzorku DNA zjistit intoleranci na laktózu, citlivost na uhlohydráty nebo zvýšenou potřebu vitaminů či antioxidantů.

S dokonalejším porozuměním genetice v budoucnosti bude možné využít těchto služeb naplno. „Genetika nám dokáže říci, jaké druhy ovoce, zeleniny nebo obilovin bychom měli upřednostňovat, a jak často,“ uvedl profesor Jeffrey Blumberg z Tufts University v Massachusetts, podle kterého bude personalizovaný jídelníček normou do deseti let.

Úprava stravy na základě DNA může mít ale i zásadnější benefity než jen správné zažívání a udržování si optimální hmotnosti. Příkladem může být fenylketonurie, choroba způsobená mutací genu, která při neléčení způsobuje těžkou mentální retardaci a epilepsii.

Lidé s touto poruchou by se měli vyhnout jídlům bohatým na fenylalanin, který je obsažen v mléce, vejcích, sýrech, ořeších nebo masu.

K 3D tisku lze použít vše, z čeho se dá udělat pyré. Co vytištěná pizza?

Oběd z tiskárny

Poslední zásadní revolucí v oblasti kuchyňského vybavení byla před 70 lety mikrovlnná trouba před. Další by se mohly stát 3D tiskárny na jídlo. Fungují stejně jako tradiční 3D tiskárny, jen s tím rozdílem, že z trysek proudí jedlý materiál, který je následně vrstven na talíř dle požadovaného tvaru, textury, chuti, ale i složení živin.

První takové zařízení vzniklo v roce 2006 na Cornell University v New Yorku jako studentský projekt, který dokázal tisknout z čokolády, sušenkového těsta nebo sýra. Od té doby byla coby „inkoust“ použita cukrová hmota, maso ze zkumavky i těstoviny. Poslouží v podstatě jakákoli ingredience, ze které lze udělat pyré.

Existují 3D tiskárny, které tisknou pizzu ve tvaru srdce, nebo gramofonové desky z čokolády, které přehrají oblíbenou melodii. Výhodou 3D tisku potravin je jeho flexibilita. V říjnu 2019 britská start-upová společnost Nourished tímto způsobem vyrobila personalizované želé bonbony z 28 odlišných vitaminů, každý dle individuálních přání a potřeb zákazníka.

Způsoby využití 3D tištěných jídel intenzivně zkoumá také NASA.

V září 2019 ruští kosmonauti ve spolupráci s izraelským start-upem Aleph Farms vypěstovali na Mezinárodní vesmírné stanici maso z kravských buněk, ze kterých si následně k obědu vytiskli steak.

Budoucnost jídla bude o skladbě živin n míru.

Více z Věda

Jak se udržuje rozmanitost v přírodě? Na hledání odpovědí poskytne Evropa prestižní grant českému vědci

Věda3.2.2023

Saunování: Častou chybou je spojení odpočinku s plaváním v bazénu

Věda31.1.2023

Neuvěřitelná zpráva: Může lepra pomoci ke zdravým játrům?

Věda27.1.2023

Hudba je živou vodou pro mozek

Věda24.1.2023

Lexus NX: z 95 procent nové auto

Věda20.1.2023

Toyota pomůže japonským městům s obnovou po zemětřesení

Věda17.1.2023

Revoluce ve svícení. Svítící enzym „luciferáza“ by mohl nahradit elektrické žárovky

Věda13.1.2023

Kometa ZTF se vrací po 50 000 letech. Podívejte se na ni…

Věda10.1.2023

Vědci MENDELU chystají pro sídliště nový systém shromažďování potravinového odpadu

Věda6.1.2023
Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Až seance mi prozradila maminčino tajemství
skutecnepribehy.cz

Až seance mi prozradila...

Se smrtí matky jsem se nemohla smířit,...
Okouzlující vila s vodopádem
rezidenceonline.cz

Okouzlující vila s vodopádem

Kvalitní a komplexní návrh interiéru není pouze o...
Podivné valy ve vymýceném pralese: Amazonie ukrývá geoglyfy z roku nula
epochaplus.cz

Podivné valy ve vymýceném...

Zvláštní obrazce na zemském povrchu budí...
Dolomitské hřebeny na skialpech
epochanacestach.cz

Dolomitské hřebeny na...

Opustíte-li ruch...
Nadechněte se zhluboka!
panidomu.cz

Nadechněte se zhluboka!

Dýchání je něco, co děláme automaticky a o čem příliš...
První průmyslová revoluce: Těžba mědi zamořila životní prostředí
epochaplus.cz

První průmyslová revoluce: Těžba...

Průmyslovou revoluci máme vět spojenou s 19....
Průlom v léčbě koktavosti? Americká studie dává naději
21stoleti.cz

Průlom v léčbě koktavosti?...

Koktavost, nazývaná odborně balbuties či balbutismus, je...
Prvotřídní dárek pro oba
iluxus.cz

Prvotřídní dárek pro oba

Moje Kredenc je pojmem gurmánské provozovny...
Rozvod kvůli režisérově nevěře s kolegyní?
nasehvezdy.cz

Rozvod kvůli režisérově...

Už jedno manželství s...
Našel si Dyk opravdu mladší milenku?
nasehvezdy.cz

Našel si Dyk opravdu mladší...

Vypadá to, že manželství...
Nemocná žena v noci vydávala světlo!
enigmaplus.cz

Nemocná žena v noci vydávala...

Z hrudi pacientky v italské nemocnici po dobu...
Jehněčí perkelt
tisicereceptu.cz

Jehněčí perkelt

Maďarská klasika, která nikdy neomrzí. I když si připadáte,...