Věda

Potravinová (r)evoluce: Co budeme jíst za 10 let?

Potravinová (r)evoluce: Co budeme jíst za 10 let?

Stejně jako všechno ostatní, i jídlo je předmětem mnoha inovací. Že bude jídelníček budoucnosti obsahovat méně masa a více hmyzu, jsme asi už slyšeli všichni. Brzy bychom ale mohli mít také diety šité na míru naší DNA, 3D tištěné jídlo, více geneticky modifikovaných potravin, nebo talíře plné poživatelných řas.

Ve světové baště neotřelých technologických řešení, kalifornské Silicon Valley, v současnosti funguje řada start-upů, zabývajících se netradičními formami produkce potravin. Patří mezi ně cvrččí farmy, výroba mléka a vajec, která se obejde bez zvířat, maso pěstované v Petriho miskách z kmenových buněk dobytka, nebo rostlinné maso, které díky obsahu molekuly hem „krvácí“. Blízká budoucnost ovšem slibuje ještě futurističtější způsoby stravování.

Bonbon z 3D triskárny se skladbou vitaminů dle specifických potřeb zákazníka představil start-up Nourished.

Jídelníček na míru DNA

V roce 2015 sledoval tým izraelských vědců po dobu několika dní hladinu cukru v krvi skupiny 800 osob. Došel k závěru, že biologická odpověď organismu různých lidí na totožné jídlo se může podstatně lišit – co zkrátka vyhovuje jednomu, neprospívá druhému. Zatímco hodnota glykémie dosáhla u některých osob vrcholu po konzumaci zmrzliny, u jiných tomu bylo po rýži. Reakce organismu na jednotlivé živiny je z velké části zakódována v genech. Analýza DNA má pak potenciál sestavit jídelníček „šitý na míru“ genomu konkrétního jedince. Už dnes lze pomocí nutrigenetiky ze vzorku DNA zjistit intoleranci na laktózu, citlivost na uhlohydráty nebo zvýšenou potřebu vitaminů či antioxidantů. S dokonalejším porozuměním genetice v budoucnosti bude možné využít těchto služeb naplno. „Genetika nám dokáže říci, jaké druhy ovoce, zeleniny nebo obilovin bychom měli upřednostňovat, a jak často,“ uvedl profesor Jeffrey Blumberg z Tufts University v Massachusetts, podle kterého bude personalizovaný jídelníček normou do deseti let. Úprava stravy na základě DNA může mít ale i zásadnější benefity než jen správné zažívání a udržování si optimální hmotnosti. Příkladem může být fenylketonurie, choroba způsobená mutací genu, která při neléčení způsobuje těžkou mentální retardaci a epilepsii. Lidé s touto poruchou by se měli vyhnout jídlům bohatým na fenylalanin, který je obsažen v mléce, vejcích, sýrech, ořeších nebo masu.

K 3D tisku lze použít vše, z čeho se dá udělat pyré. Co vytištěná pizza?

Oběd z tiskárny

Poslední zásadní revolucí v oblasti kuchyňského vybavení byla před 70 lety mikrovlnná trouba před. Další by se mohly stát 3D tiskárny na jídlo. Fungují stejně jako tradiční 3D tiskárny, jen s tím rozdílem, že z trysek proudí jedlý materiál, který je následně vrstven na talíř dle požadovaného tvaru, textury, chuti, ale i složení živin. První takové zařízení vzniklo v roce 2006 na Cornell University v New Yorku jako studentský projekt, který dokázal tisknout z čokolády, sušenkového těsta nebo sýra. Od té doby byla coby „inkoust“ použita cukrová hmota, maso ze zkumavky i těstoviny. Poslouží v podstatě jakákoli ingredience, ze které lze udělat pyré. Existují 3D tiskárny, které tisknou pizzu ve tvaru srdce, nebo gramofonové desky z čokolády, které přehrají oblíbenou melodii. Výhodou 3D tisku potravin je jeho flexibilita. V říjnu 2019 britská start-upová společnost Nourished tímto způsobem vyrobila personalizované želé bonbony z 28 odlišných vitaminů, každý dle individuálních přání a potřeb zákazníka. Způsoby využití 3D tištěných jídel intenzivně zkoumá také NASA. V září 2019 ruští kosmonauti ve spolupráci s izraelským start-upem Aleph Farms vypěstovali na Mezinárodní vesmírné stanici maso z kravských buněk, ze kterých si následně k obědu vytiskli steak.

Budoucnost jídla bude o skladbě živin n míru.

Více z Věda

Do Zoo Liberec dorazila dvojice tropických ještěrů

Věda3.3.2021

Altán pro onkologické pacienty jako místo odpočinku

Věda26.2.2021

Bakterie v ústech nejen na obtíž

Věda23.2.2021

Kvůli kovům v rostlinách se spojí vědci z 30 zemí

Věda19.2.2021

Snaha o zdolání „informační blokády“ u pacientů s Parkinsonem

Věda16.2.2021

Honda e: Hračka z Toystory

Věda12.2.2021

Očkování proti chřipce – nedostatek vakcíny

Věda9.2.2021

Nový nízkonákladový depozitář v Čáslavi

Věda5.2.2021

Když se lámou kosti

Věda2.2.2021
Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

ISS se dočká „záplaty“
epochaplus.cz

ISS se dočká „záplaty“

V uplynulých dnech začali ruští kosmonauti...
Deka pro zachumlání
panidomu.cz

Deka pro zachumlání

Přijít domů z mrazivé tmy, dát si čaj...
Záleží jen na nás dvou
nasehvezdy.cz

Záleží jen na nás dvou

Mirek byl navenek zamilovaný a oddaný...
Hrad Houska a Máchův dopis: Obyčejný podvrh?
epochanacestach.cz

Hrad Houska a Máchův dopis:...

Hrad Houska se těší...
Kávovary: Na kapsle, nebo na sypanou?
panidomu.cz

Kávovary: Na kapsle, nebo...

Voňavá káva, pravé italské espresso, cappuccino,...
Jak zachrání manželství?
nasehvezdy.cz

Jak zachrání manželství?

Herečka MÍŠA TOMEŠOVÁ (29), která je hvězdou...
O masážích trochu jinak
panidomu.cz

O masážích trochu jinak

Víte, na co se při výběru masáže zaměřit a jak...
Nákladní loď Sea Princess míří do důchodu. Posádka tvrdí, že na ní straší
enigmaplus.cz

Nákladní loď Sea Princess míří do...

Osmadvacet let sloužila nákladní loď Sea Princess...
Smrtelná past pro hmyz
epochaplus.cz

Smrtelná past pro hmyz

Nic netušící moucha usedá na list a je to...
Strašidelná mlhovina v souhvězdí velryby
21stoleti.cz

Strašidelná mlhovina v...

Tento éterický pozůstatek dávno mrtvé hvězdy, který na...
Turistický průvodce Prahou roku 1780: Uvítají vás kupy odpadků i nová promenáda
epochanacestach.cz

Turistický průvodce Prahou roku...

Anglický turista...
ISS se dočká „záplaty“
21stoleti.cz

ISS se dočká „záplaty“

V uplynulých dnech začali ruští kosmonauti...