reklama
Věda

Potravinová (r)evoluce: Co budeme jíst za 10 let?

Potravinová (r)evoluce: Co budeme jíst za 10 let?

Stejně jako všechno ostatní, i jídlo je předmětem mnoha inovací. Že bude jídelníček budoucnosti obsahovat méně masa a více hmyzu, jsme asi už slyšeli všichni. Brzy bychom ale mohli mít také diety šité na míru naší DNA, 3D tištěné jídlo, více geneticky modifikovaných potravin, nebo talíře plné poživatelných řas.

Ve světové baště neotřelých technologických řešení, kalifornské Silicon Valley, v současnosti funguje řada start-upů, zabývajících se netradičními formami produkce potravin. Patří mezi ně cvrččí farmy, výroba mléka a vajec, která se obejde bez zvířat, maso pěstované v Petriho miskách z kmenových buněk dobytka, nebo rostlinné maso, které díky obsahu molekuly hem „krvácí“.

Blízká budoucnost ovšem slibuje ještě futurističtější způsoby stravování.

Bonbon z 3D triskárny se skladbou vitaminů dle specifických potřeb zákazníka představil start-up Nourished.

Jídelníček na míru DNA

V roce 2015 sledoval tým izraelských vědců po dobu několika dní hladinu cukru v krvi skupiny 800 osob. Došel k závěru, že biologická odpověď organismu různých lidí na totožné jídlo se může podstatně lišit – co zkrátka vyhovuje jednomu, neprospívá druhému. Zatímco hodnota glykémie dosáhla u některých osob vrcholu po konzumaci zmrzliny, u jiných tomu bylo po rýži.

Reakce organismu na jednotlivé živiny je z velké části zakódována v genech. Analýza DNA má pak potenciál sestavit jídelníček „šitý na míru“ genomu konkrétního jedince. Už dnes lze pomocí nutrigenetiky ze vzorku DNA zjistit intoleranci na laktózu, citlivost na uhlohydráty nebo zvýšenou potřebu vitaminů či antioxidantů.

S dokonalejším porozuměním genetice v budoucnosti bude možné využít těchto služeb naplno. „Genetika nám dokáže říci, jaké druhy ovoce, zeleniny nebo obilovin bychom měli upřednostňovat, a jak často,“ uvedl profesor Jeffrey Blumberg z Tufts University v Massachusetts, podle kterého bude personalizovaný jídelníček normou do deseti let.

Úprava stravy na základě DNA může mít ale i zásadnější benefity než jen správné zažívání a udržování si optimální hmotnosti. Příkladem může být fenylketonurie, choroba způsobená mutací genu, která při neléčení způsobuje těžkou mentální retardaci a epilepsii.

Lidé s touto poruchou by se měli vyhnout jídlům bohatým na fenylalanin, který je obsažen v mléce, vejcích, sýrech, ořeších nebo masu.

K 3D tisku lze použít vše, z čeho se dá udělat pyré. Co vytištěná pizza?

Oběd z tiskárny

Poslední zásadní revolucí v oblasti kuchyňského vybavení byla před 70 lety mikrovlnná trouba před. Další by se mohly stát 3D tiskárny na jídlo. Fungují stejně jako tradiční 3D tiskárny, jen s tím rozdílem, že z trysek proudí jedlý materiál, který je následně vrstven na talíř dle požadovaného tvaru, textury, chuti, ale i složení živin.

První takové zařízení vzniklo v roce 2006 na Cornell University v New Yorku jako studentský projekt, který dokázal tisknout z čokolády, sušenkového těsta nebo sýra. Od té doby byla coby „inkoust“ použita cukrová hmota, maso ze zkumavky i těstoviny. Poslouží v podstatě jakákoli ingredience, ze které lze udělat pyré.

Existují 3D tiskárny, které tisknou pizzu ve tvaru srdce, nebo gramofonové desky z čokolády, které přehrají oblíbenou melodii. Výhodou 3D tisku potravin je jeho flexibilita. V říjnu 2019 britská start-upová společnost Nourished tímto způsobem vyrobila personalizované želé bonbony z 28 odlišných vitaminů, každý dle individuálních přání a potřeb zákazníka.

Způsoby využití 3D tištěných jídel intenzivně zkoumá také NASA.

V září 2019 ruští kosmonauti ve spolupráci s izraelským start-upem Aleph Farms vypěstovali na Mezinárodní vesmírné stanici maso z kravských buněk, ze kterých si následně k obědu vytiskli steak.

Budoucnost jídla bude o skladbě živin n míru.

Více z Věda

Klinický, nebo školní logoped?

Věda28.6.2022

Věra Čáslavská v Národním muzeu

Věda24.6.2022

Pro zbrusu novou trať v Miami vybíralo Pirelli pneumatiky pomocí simulace

Věda21.6.2022

Kardiologové se připravují na boom infarktů a selhání srdce

Věda17.6.2022

Na darknetu se hesla a přihlašovací údaje prodávají za pár desítek dolarů

Věda14.6.2022

Proč šediví vlasy?

Věda10.6.2022

Rodný dům otce genetiky Mendela odhalí, jak žil

Věda7.6.2022

Z kuřecích zbytků vznikají probiotika pro psy

Věda3.6.2022

Nerecyklovatelné plasty nemusí končit ve spalovnách, oceánech či na skládkách, umíme z nich vyrábět vodík

Věda31.5.2022
Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Proč se Francouzi báli papírových peněz jako čert kříže?
epochaplus.cz

Proč se Francouzi báli...

„Dosáhnete obrovských zisků ze zámořských...
Labské údolí: Famózní scenérie a skřítci v jednom
epochanacestach.cz

Labské údolí: Famózní...

Labské údolí je samo o sobě...
Proč se zbavila svého majetku?
nasehvezdy.cz

Proč se zbavila svého majetku?

Před pár měsíci se...
Kotník dokáže zkomplikovat pohyb
panidomu.cz

Kotník dokáže zkomplikovat...

Pohybový aparát: kosti, klouby, svaly a šlachy slouží...
První filmová superstar se otráví jedem na mravence!
epochaplus.cz

První filmová superstar se...

Zesláblá postava světlovlasé Florence Lawrenceové...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Kukuřice pečená v troubě
tisicereceptu.cz

Kukuřice pečená v troubě

Ingredience 4 kukuřičné klasy 3 lžíce oleje 1 lžička...
„MASAKRY“ ON-LINE: Co vidí satelity?
21stoleti.cz

„MASAKRY“ ON-LINE: Co...

Nikdy v historii médií nebylo tak...
Oslava nekompromisní kvality
iluxus.cz

Oslava nekompromisní kvality

Švýcarská hodinářská manufaktura...
Odtrhli nás od sebe na dlouho
skutecnepribehy.cz

Odtrhli nás od sebe na dlouho

Někdy se přihodí věci, které se...
Zavře ji rodina do léčebny?
nasehvezdy.cz

Zavře ji rodina do léčebny?

Autonehoda, odmítnutí...
Stojí v Indii chrám pokrytý tunou zlata?
enigmaplus.cz

Stojí v Indii chrám pokrytý...

Legendární Zlatý chrám byl postaven v indickém...