Bez černý roste téměř všude. Uvidíte ho na rumištích, na okrajích lesů, podél cest i okolo řek a rybníků. Má rád vlhké a humózní půdy bohaté na dusík.
Bez tvoří keře nebo stromy, které mohou být až sedm metrů vysoké. V mládí má větve hladké a lysé, teprve starší dřeviny mají nepravidelně rozbrázděnou kůru. Listy jsou řapíkaté lichozpeřené a květenstvím je plochý vrcholík, který dosahuje průměru až 10 cm.
![Nejen květ, i bobule bezu můžete sušit a vyrobit z nich zatepla sirup, nebo je zavařte jako kompot.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2022/06/shutterstock-714679996-768x414.jpg)
Pozor na záměnu
Bez černý má jedovaté dvojníky – jde například o bez chebdí, který ovšem není keř, ale bylina a jeho květy mají rudé prašníky. Bez červený zase vyhledává spíše lesní porosty, zejména smrčiny, a květy má drobnější se zřetelnými semeníky. Navíc květenství tvoří laty.
![Čajové směsi z bezu pomáhají při nemocech z nachlazení či virózách - ničí hnilobné bakterie a čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2022/06/shutterstock-2020340321-768x512.jpg)
Na co se hodí?
Čerstvé květy můžete použít na výrobu jednoduchých limonád, které vznikají vymáčením květů, nebo těch složitějších, které se nechávají nějaký čas kvasit. Vynikající je sirup, který pak využijete v zimě.
Většina z nás zná smaženou kosmatici, ale možná nevíte, že se dá udělat i na sladko.
Sušený se používá do čajových směsí, nebo samostatně. Pomáhá při nemocech z nachlazení či virózách, pomůže vám důkladně se vypotit. A samozřejmě lze z bezu vyrobit i likér či víno.
![Vynikající je sirup, nebo bezinkové víno, které využijete v zimě.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2022/06/shutterstock-1802522065-768x512.jpg)
A jak připravíme limonádu?
6– 8 velkých květů černého bezu, 1– 2 citrony (na plátky), 50 dkg cukru, 4 litry vody
1) Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice. Přidejte bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které přetáhněte gumičku.
2) Limonádu nechte alespoň dva týdny stát v teple. Poté limonádu přeceďte, stočte do lahví a dejte vychladit. Podávejte s ledem.
![Jednoduché limonády z květu vznikají vymáčením.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2022/06/shutterstock-684489808-768x512.jpg)
(Zdroj: Paní domu, Foto: Shutterstock)