Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
Překvapivá historie čokolády: Droga, nebo pokrm bohů?

Čokoládu znali už staří Mayové a Aztékové. Jejich „hořká voda“ by nám ale určitě nechutnala. Do Evropy se kakaové boby dostaly díky Španělům začátkem 16. století.

Trvalo ale ještě dalších téměř 250 let, než čokoláda nabyla podoby, v jaké si ji vychutnáváme dnes. Jaká tedy byla její cesta z tropického pralesa And do všech koutů Evropy a světa?

Když se řekne čokoláda, každý si představí svoji oblíbenou tabulku, zabalenou v lesklém obalu. Pro mnohé tak může být překvapením, že její objevitelé a první konzumenti ve Střední Americe si ji dopřávali v tekuté formě.

Antropologové našli důkazy, že kakaové boby uměla zpracovat už předolmécká kultura, obývající území dnešního Mexika kolem roku 1900 př. n. l.

Keramika zdobená kakaovníkem (Theobroma cacao) pak byla nalezena v oblasti Veracruz na pobřeží Mexického zálivu, kterou kolem roku 1200 př. n.l. obývali Olmekové, předchůdci Mayů.

Nechutný nápoj

Kakaovníky pocházejí z tropického pralesa Jižní Ameriky, kde rostly na úbočí And v povodí řek Amazonky a Orinoco. Právě odtud je Mayové dopravili do Střední Ameriky, kde se pak rozšířily i mezi Aztéky a Toltéky.

Tyto civilizace se naučily fermentovat, pražit a mlít kakaové boby na pastu, kterou smíchaly s vodou, chilli papričkami a kukuřičnou moukou. Z této směsi pak připravovaly pěnivý čokoládový nápoj. Zjistily, že zlepšuje náladu a působí i jako afrodiziakum.

Nápoj byl však velmi hořký, však také slovo čokoláda pochází z aztéckého xocolātl, což znamená hořká voda.

Čokoláda nad zlato

Olmecká, mayská i aztécká civilizace přisuzovaly čokoládě duchovní a mystické vlastnosti, a proto byla vyhrazena jen vládcům, válečníkům a kněžím při posvátných rituálech. Když značnou část střední Ameriky ovládli kolem roku 1400 n. l.

Aztékové, zjistili, že na jimi obývaném území se kakaovníkům nedaří. Všechny oblasti, na kterých se pěstovalo kakao a které si podrobili, musely proto Aztékům kakaové boby odevzdávat jako daň (nebo dar).

Boby pro ně fungovaly jako platidlo, cenili si jich více než zlata. Rajče stálo 1 bob, králík 3 boby. Za 100 kakaových bobů se daly pořídit služby lehké ženy nebo krůta.

50 šálků čokolády denně

Na rozdíl od Mayů pili Aztékové čokoládu studenou. Spojovali si ji s bohem Quetzacoatlem, o kterém se domnívali, že byl ostatními bohy zatracen právě proto, že se s lidmi podělili o tajemství čokolády.

Prvním Evropanem, který ochutnal tekutou čokoládu, byl zřejmě Hernán Cortés (1485–1547), dobyvatel Mexika.

V roce 1519 se dostal na dvůr aztéckého panovníka Montezumy II. (1466–1520), kde byl svědkem toho, jak mu v průběhu dne servírovali do zlatých šálků čokoládový nápoj.

Za den jich zvládl vypít 50. Cortésovi ze začátku hořký nápoj nechutnal, když si ho ale osladil, úplně mu propadl.

Závislost na čokoládě

Španělé, kteří žili v Americe, si na čokoládu zvykli velmi rychle. Alespoň dle zápisků Josého de Acosty, španělského misionáře, který žil koncem 16. století v Peru a Mexiku:

„Těm, kdož na něj nebyli zvyklí, zdál se tento nápoj odporný, na povrchu měl jakýsi kal nebo pěnu velmi nepříjemné chuti. Španělé, muži i ženy, kteří už se v zemi zabydleli, jsou po této čokoládě nenasytní.“ Sladili si ji třtinovým cukrem a ochucovali skořicí.

Pořád šlo ale o symbol luxusu, určený jen vyvoleným. Kakaové boby do Evropy jako první přepravil Kryštof Kolumbus.

Setkal se s nimi při své čtvrté výpravě do Nového světa, 15. srpna 1502, když se se svojí posádkou zmocnil kánoe, která mimo jiné obsahovala i boby, jež místní obyvatelé nazývali mandlemi a střežili je jako oko v hlavě.

Když však Kolumbus přivezl kakaové boby do Španělska, nevyvolaly žádné nadšení. To změnil až Cortés, když se v roce 1527 vrátil z Nového světa s nákladem bobů a vybavením, potřebným k přípravě čokolády.

Španělské tajemství dobývá Paříž

Po jeho návratu se Španělsko stalo evropskou kolébkou čokolády. Vznikaly zde první čokoládovny, kde se celý den připravovala čerstvá horká čokoláda, později slazená třtinovým cukrem.

Postupně se z pití čokolády stala módní záležitost, ovšem jen v bohatých kruzích. Ač její obliba mezi dvořany rostla, dokázalo si Španělsko své čokoládové tajemství střežit téměř celé století.

Až když si v roce 1615 vzala španělská infantka Anna Rakouská (1601–1666) francouzského krále Ludvíka XIII. (1601–1643), přinesla čokoládu i na francouzský dvůr. Posedlost čokoládou se postupně rozšířila i na další evropské dvory.

Kakaový lis budiž pochválen

Mezi masy se čokoláda mohla rozšířit až s vynálezem hydraulického lisu v roce 1825. Jeho autorem byl holandský výrobce čokolády Casparus van Houten (1770–1858) a ne jeho syn Coenraad Johannes, jak bývá často mylně uváděno.

Když si Casparus otevřel v roce 1815 čokoládovnu v Amsterdamu, jeho zaměstnanci ještě mleli kakaové boby ručně. Vzniklá směs byla míchána s mlékem na čokoládový nápoj, případně se z ní vyráběly sušenky, když se k ní přidal cukr, skořice a vanilka.

Rozšíření mezi masy

Lis patentovaný van Houtenem v roce 1828 způsobil revoluci ve výrobě čokolády, protože umožnil vytlačit mastné kakaové máslo z pražených kakaových bobů. Vznikl tzv. kakaový koláč, který bylo možné rozemlít na prášek, kakao.

Jeho název pochází ze slova kakawa, kterým Olmékové označovali kakaovník a jeho plody. Kakao mělo široké využití v cukrářské výrobě.

Díky kakaovému prášku byla příprava čokoládového nápoje mnohem jednodušší, po jeho smíchání s cukrem a kakaovým máslem navíc vznikla masa ne nepodobná dnešním čokoládovým tabulkám.

Díky lisu se rovněž snížily náklady na výrobu čokolády, a ta se tak stala dostupnou širokým masám.

První tabulková čokoláda

V roce 1838 van Houtenův patent vypršel, díky čemuž mohli kakaový lis začít používat i další výrobci čokolády. Při experimentování s kakaovým práškem pak vytvořili úplně nové produkty.

V roce 1847 například v anglické čokoládovně J. S. Fry a synové vyrobili úplně první tabulkovou čokoládu, byť nekvalitní a hrudkovitou. Švýcarský výrobce Daniel Peter (1836–1919) pak v roce 1875 stvořil první mléčnou čokoládu.

Jeho konkurent Rodolphe Lindt (1855–1909) roku 1879 přišel s dokonale hladkou texturou čokolády, která se rozplývala na jazyku, a to díky metodě konšování, jejíž byl autorem. Čokoládové pralinky spatřily světlo světa až v roce 1913.

Skvělé účinky na vojáky

Zajímavé je, že ač čokoládu dala světu Střední Amerika, obyvatelé Severní Ameriky se pro ni zpočátku nijak nenadchli, na rozdíl od starého kontinentu. To změnila až první světová válka.

Mezi roky 1914 až 1918 začaly americké potravinářské podniky (zejména čokoládovny Miltona S. Hersheye) vyrábět velké bloky hořké čokolády, které se přepravovaly za vojáky na evropská bojiště.

Velitelé si uvědomili, že čokoláda zahání hlad i depresi, uklidňuje, tlumí bolesti při zraněních a zvyšuje vytrvalost vojáků. Francouzští vojáci pak například dostávali čokoládu Banania s obsahem banánové moučky.

V boji proti nacistům

Po první světové válce se vojáci, kteří si na čokoládu zvykli na frontě, začali domáhat této pochoutky i ve své domovině. Ve 2. světové válce tak byla čokoláda už běžnou součástí každodenního přídělu všech spojeneckých vojáků.

Ruská čokoláda, pocházející z podniku „Rudý říjen“, byla tak výživná, že jí stačilo vojákům sníst jen 100 gramů, aby jim nahradila celodenní stravu.

Když byl legendární letec Alexej Maresjev (1916–2001) v březnu 1942 sestřelen nad nepřátelským územím a přišel o obě nohy, dokázal se plazit do bezpečí celých 18 dní. Energii mu dodávala právě čokoláda.

Čokoláda je stále výjimečná

Ač by se mohlo zdát, že v současné době je čokoláda už všední záležitostí, není tomu tak. I když si ji můžeme dopřát, kdy chceme, čokoládě se přece jen podařilo uchovat si statut něčeho exkluzivního.

Obdarováváme jí své blízké, dopřáváme si ji za odměnu a při speciálních příležitostech. Češi čokoládu milují, jinak by jí těžko každý spořádal 4 kg ročně.

Navíc se ukazuje, že hořká čokoláda konzumovaná v rozumné míře má opravdu velice pozitivní účinky na lidské tělo.

Indiánská čokoláda byla velmi hořká. Z počátku se čokoláda netěšila velké oblibě. To změnil až Hernán Cortés. Do nového nápoje se přidávaly sladké přísady. První mléčná čokoláda vznikla ve Švýcarsku. Na frontě dodávala čokoláda vojákům energii a zvyšovala jejich vytrvalost.
reklama
Související články
Historie velryb je jedním z největších záhad evoluce. Jak tito savci, kteří dýchají plícemi, přišli o nohy a vrátili se do moře? Na tuto otázku se pokusí odpovědět dokument Tajemné údolí velryb v Egyptě, který bude mít premiéru ve čtvrtek 29. února ve 20:00 na televizní stanici Viasat Nature. Všech 90 druhů dnes žijících velryb […]
Mnozí zmiňují divočáky, lišky, jeleny nebo dokonce medvědy. Stále častěji se s divokými zvířaty setkáváme přímo v ulicích měst. Proč se tak děje a zda je za to někdo zodpovědný, to jsou otázky, které necháme na jiných. My se raději podíváme do jiných zemí a prozkoumáme, jaká další zvířata po celém světě se přizpůsobila životu […]
Svět ukrývá mnoho pokladů a tajemství. I když objevitelů, historiků a cestovatelů je hodně, některá pozoruhodná místa jsou stále překvapením pro mnohé z nás. Neprobádané místa Ázerbájdžánu, rozmanitá historie Albánie či úchvatná atmosféra Kypru jsou jedny z míst, která nám mají co nabídnout a vyprávět. Uznávaná historička Bettany Hughes, se vydala prozkoumat pozoruhodné úkazy, o kterých jste možná doposud neslyšeli. Hora, […]
Velká jezera Severní Ameriky jsou zásobárnou pětiny světové sladké vody a páteří obrovského ekosystému, který ze všech úhlů ve třech dílech zkoumá nový kanadský dokument Nezkrocená Velká jezera. V premiéře jej uvidíte na Viasat Nature v pondělí 5. července. Hořejší jezero, Huronské jezero, Michiganské jezero, Erijské jezero, Ontarijské jezero a další menší jezera a řeky […]
reklama
reklama
Historie
Ukrývá porubský Oblouk srp a kladivo?
Za prací v dolech a hutích na Ostravsku se po roce 1948 sjíždějí tisíce dělníků z celého Československa. Komunistická vláda musí vyřešit naléhavý problém, kde budou všichni bydlet. Nakonec se rozhodne vybudovat nové centrum ocelového srdce republiky, a to s kvalitním bydlením, spoustou zeleně a občanskou vybaveností.   Pověřená komise vybírá pro ambiciózní plán vesnici […]
Vyšebrodský cyklus: Nebezpečně okouzlil i Adolfa Hitlera
Žal, který otec cítí nad ztrátou syna, se nedá popsat. Petr I. z Rožmberka oplakává svého dědice Jindřicha, který padl po boku krále Jana Lucemburského v bitvě u Kresčaku. Pro spásu jeho duše se nejspíš rozhodne učinit bohulibý skutek, když pro rodový klášter ve Vyšším Brodě objedná skutečný skvost českého gotického malířství.   Vyšebrodský cyklus, […]
Naverbovali Britové do svých služeb skálu?
Čedičová skála, která se tyčí do výšky 175 metrů z vln Karibiku nedaleko hlavního města ostrova Martiniku Fort-de-France, je dlouho jen lahodnou pastvou pro romantické oči.   Své jméno Diamond Rock neboli Diamantová skála dostala podle světelných odrazů, které slunce dokáže vyčarovat na jejích nepravidelných stěnách. Boj o tento přírodní unikát si ale nakonec vyžádá i […]
Osídlil Antarktidu odvážný Nor?
Celý život norský přírodovědec Carsten Borchgrevink směřoval na jih. Z rodné Kristianie, dnešního Osla, se mladík vydává studovat lesnictví do Saska. Jenže studium je pro dobrodružnou povahu mladého Nora příliš nudné.   Sotva školu absolvuje, Carsten Borchgrevink (1864–1934) odpluje do Austrálie…Čtyři roky pendluje kontinentem se zeměměřičskými týmy, až se nakonec přece jen usadí v městečku Bowenfels. […]
Zajímavosti
Důchod: První penze vyplácí už ve starém Římě
Ač se první důchody vyplácejí už před více než dvěma tisíci lety, jejich historie je mnohem kratší. Ještě před 145 lety totiž žádné neexistují a lidé se musí se stářím popasovat na vlastní pěst.   Poprvé se důchod objeví ve starém Římě, kde ho dostávají vysloužilí legionáři. Zpočátku ve formě pozemků, než v roce 13 […]
Co nevíte o podivuhodných žížalách
Na vlhkém chodníku se klikatí dešťovky. „Fůj, žížaly!“ povykuje holčička a odmítá se hnout z místa. Však mohou dorůst až do délky 30 cm. A to je ještě nic. Zatím rekordním kouskem je jedinec dlouhý 6,7 metru a vážící 1,5 kg!   Africké žížaly Microchaetus rappi běžně dorůstají do 1,5metrové délky. Ovšem onen 6,7metrový kousek je […]
Guarana: Zdroj energie z amazonské džungle
Pokud byste se vydali pro rostlinu paulinii nápojnou neboli guaranu přímo do hustých lesů v povodní řeky Amazonky, bylo by nejlepší hledat oči, které se shora dívají přímo na vás.   Tato dřevnatá liána, šplhající po stromech, které jí slouží jako podpěry, totiž dorůstá výšky až 10 metrů. Plodí červené bobule, které se po dozrání […]
Paříž 1900: Olympiáda plná chaosu
V pořadí druhé novodobé olympijské hry se pořadatelům vymknou z rukou a není nouze o bizarní situace, od závodiště v rozbahněném poli až po facky mezi soupeři.   Zatímco první novodobé olympijské hry, navazující na starověké sportovní hry v řecké Olympii, proběhnou v roce 1896 v Athénách zcela bez problémů, ty druhé o 4 roky […]
Záhady a napětí
Léčba tmou: Je prastará metoda účinnější než moderní lékařství?
Extrémně dlouhý pobyt ve tmě či extrémní chlad: mohou tyhle zážitky pomáhat více než klasická medicína? Zdá se, že ano. Obé spouští v lidském organismu procesy, kterých lze psychoterapií či medikací dosáhnout stěží. Jak to?   Izolace ve tmě. Podle jedněch nelidská technika, která se ještě v minulém století používala při výsleších válečných vězňů. Podle […]
Měsíc Europa v hledáčku NASA: Odhalí nová sonda mimozemský život?
Lovci mimozemského života upírají zrak k Europě, jednomu z Jupiterových měsíců. Hostí tenhle zamrzlý svět s oceánem a silnou vrstvou ledu život? Právě to chce zjistit NASA. Posílá sem sondu Europa Clipper. Fascinující měsíc má detailně prozkoumat.   Kosmická loď Europa Clipper je už 85 milionů kilometrů daleko od Země. Míří k jupiterovu měsíci Europa, […]
Český okultista Pierre de Lasenic: Pronikl do tajů sexuální magie?
Na počátku minulého století přichází na svět mnoho významných osobností z oblasti mystiky a hermetismu. Jednou z výrazných postav je i Petr Pavel Kohout (1900–1944), který později začne používat pseudonym Pierre de Lasenic neboli Petr z Lásenice. Proč toho o něm víme dodnes tak málo?   Petr Kohout se narodí v Brně, avšak rodina se brzy stěhuje do Prahy, […]
Co skrývá jeskyně černého ďábla?
V srdci sibiřské Chakasie, v pohoří Kuzneckij Alatay, se skrývá tajemná jeskyně černého ďábla, která od nepaměti děsí i fascinuje. Místní ji považují za průchod do světa mrtvých, což podporují legendy o krvavých obětech přinášených bohům podsvětí. Staří Chakasové věří, že podzemí skrývá síly, které je nutné usmířit. Speleologové i vědci zde nacházejí stopy starověkých […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kostel Matky Boží v Telči: Panna Marie volá ze zvonice nejkrásnějším hlasem
epochanacestach.cz
Kostel Matky Boží v Telči: Panna Marie volá ze zvonice nejkrásnějším hlasem
Město Telč je prodchnuto slavnou historií, takže když je zdejší kostel nejstarším ve městě, něco už to znamená. Přesně takový je kostel Matky Boží na Starém městě, z jehož věže už po staletí zní starobylý zvon jménem Panna Marie. O tom, že historické jádro Telče je městskou památkovou rezervací a je zapsáno do Seznamu světového kulturního
Ozvěny minulosti: Zkáza Titaniku znovu v éteru
enigmaplus.cz
Ozvěny minulosti: Zkáza Titaniku znovu v éteru
Čas od času jsou zaznamenány příběhy, v nichž se minulost prolíná se současností a náhodní svědci mohou znovu přihlížet, či spíše naslouchat dávným událostem. Jsou snad jejich ozvěny uvězněny navždy v
Cibule v hlavní roli
panidomu.cz
Cibule v hlavní roli
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce,
Loďka v mém snu ukazovala na děsivé nebezpečí
skutecnepribehy.cz
Loďka v mém snu ukazovala na děsivé nebezpečí
Ta stavba nás přitahovala děsivou minulostí. Nedali jsme na varování místních a chtěli se tam podívat. Málem jsme za svou zvědavost krutě zaplatili. Ten výlet jsme si plánovaly dlouho dopředu. Vnučka Ivanka a její matka, moje dcera Katka, měly narozeniny téměř ve stejný den. Navíc byly od sebe dvacet let, tak společně slavily i kulatiny. Dceři bylo tehdy
Stopka pro Perkausovou? Ven raději bez muže
nasehvezdy.cz
Stopka pro Perkausovou? Ven raději bez muže
Půvabná moderátorka Eva Perkausová (30) patří mezi celebrity, které se nebojí vytáhnout na povrch problémy, kterými si doma prochází. Nikoho už nepřekvapí, že si umí postěžovat na manžela, podnika
Zavařil Švihovi lakomý arcivévoda?
historyplus.cz
Zavařil Švihovi lakomý arcivévoda?
„Tohle by mohl být sólokapr,“ zamne si ruce šéfredaktor Národních listů Heller. V listinách, které mu zbyly po jeho předchůdci, našel zajímavou informaci. Vyplývá z ní, že Karel Šviha, předseda poslanců národních socialistů, donáší policii. Všechno má svůj čas. Už 8. dubna 1911 přišel do redakce Národních listů seriózní pán, jenž oznámil tehdejšímu šéfredaktorovi Josefu Anýžovi (1852–1912),
Zázračný lotosový kořen
nejsemsama.cz
Zázračný lotosový kořen
Trápí vás často kašel a nachlazení? Pak byste se měla seznámit s lotosovým kořenem. Všechny části této rostliny, která je v Asii považována za posvátnou, jsou jedlé a léčivé. K posílení plic se tradičně používá kořen. Ten obsahuje velké množství asparginu, látky, která pomáhá vyloučit přebytečnou tekutinu z plic a dýchacích cest. Výhodou je, že na rozdíl od přípravků z lékárny, které při
Konec indického hrdiny: Mahátma Gándhí
epochaplus.cz
Konec indického hrdiny: Mahátma Gándhí
Mahátma Gándhí je dodnes oslavovaným hrdinou indického boje za nezávislost, který se v průběhu a po konci druhé světové války Velká Británie marně snažila potlačit zbraněmi. Už před více než dvaceti lety je jako vůdčí osobnost protestů obviněn z událostí ve vesnici Čauri Čaura, kde dav zapálí policejní stanici, ve které uhoří 22 policistů, a
Neskutečný luxus, zvaný Jade Ocean
rezidenceonline.cz
Neskutečný luxus, zvaný Jade Ocean
Ve zcela nové výškové budově v Sunny Isles Beach na Floridě jsme si nemohli nechat ujít pozvání do luxusního dvoupodlažního penthousu, ve kterém hraje hlavní roli bílá barva. Sunny Isles patří k nejluxusnějším lokalitám Floridy. Z jedné strany úzkou ostrovní šíji omývá Atlantský oceán, z druhé strany nefritově zbarvené vody Biscayne Bay, ve kterých se zrcadlí světla
Zelenina ve sladkokyselém nálevu
tisicereceptu.cz
Zelenina ve sladkokyselém nálevu
Takto naložená zelenina je ve výsledku lahůdkově křupavá. Suroviny na 4 sklenice ½ květáku 2 zelené papriky 2 červené papriky 2 mrkve čerstvý kopr 1 česnek Na nálev 200 g cukru 500 m
Komunikace ve světě primátů: Proč lidoopi gestikulují?
21stoleti.cz
Komunikace ve světě primátů: Proč lidoopi gestikulují?
Kdo kdy pozoroval šimpanze, gorily nebo orangutany v zoologické zahradě, nemohl si nevšimnout jejich vzájemné gestikulace. Nejedná se přitom o náhodné pohyby, ale o neverbální řeč zahrnující více než
Maximilian Davis stojí za novou vůní pro Ferragamo
iluxus.cz
Maximilian Davis stojí za novou vůní pro Ferragamo
Ferragamo představuje první dámskou vůni, která vznikla pod kreativním vedením Maximiliana Davise. „Fiamma“ v italštině znamená plamen – symbol inspirace dodávající ženám světlo na jejich cestě k sebe
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz